x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Srbija subvencioniše električna, hibridna vozila da popravi kvalitet vazduha

13.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Wolfgang Eckert, Pixabay
Srbija subvencioniše električna, hibridna vozila da popravi kvalitet vazduha

Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da je Vlada Srbije uredbom uredila podsticaje za potpuno električna vozila – uključujući motocikle i trotočkaše – i hibridna, posle odluke u januaru da primeni mere za unapređenje kvaliteta vazduha. Ovaj potez je i direktna podrška za “korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta”, dodato je u izjavi.

Pravna lica, preduzetnici i građani imaju pravo na subvencije za električna i hibridna vozila, navedeno je u novom podzakonskom aktu, usvojenom u sklopu borbe protiv zagađenja vazduha. Ipak, napomenulo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, izuzete su firme i preduzetnici koji su takva sredstva već dobili za kupovinu vozila za taksi prevoz u skladu s uredbom o podršci za obnovu tog voznog parka.

Vlada u Beogradu je navela da namerava da popravi kvalitet životne sredine. Subvencionisaće jedan automobil ili motor po osobi, a ukupan iznos za ovu godinu je 120 miliona dinara, što je 1,02 miliona evra. Ipak, ostavljena je mogućnost da se iz budžeta izdvoji još novca.

Program se finansira kroz Zeleni fond

Navedeni program, koji počinje za nedelju dana, ide preko Zelenog fonda Republike Srbije. Vlasti su krajem januara, usled nezadovoljstva građana, obećale da će se sveobuhvatno pozabaviti kvalitetom vazduha.

Kritičari su, međutim, ukazali na zavisnost Srbije od struje iz uglja. Naime, električna energija za punjenje električnih vozila se i dalje proizvodi od tog štetnog fosilnog goriva. Osim toga, njih najveći deo stanovništva ne može da priušti.

Subvencije su do 5.000 evra

Država je odobrila 5.000 evra po novom električnom putničkom vozilu s najviše devet sedišta ili lakom teretnom vozilu. Za istu klasu hibrida sa spoljašnjim punjenjem, plaginom, sleduje po 3.500 evra. Takvi automobili imaju i motor s unutrašnjim sagorevanjem i električni pogon. U ovom slučaju, uključena su kola sa sistemom za produženje autonomije kretanja (range extender) i ona koja ne ispuštaju više od 50 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Takođe u navedenim kategorijama, M1 i N1, isplaćivaće se po 2,500 evra za modele koji baterije pune sami, u vožnji. Oni ne smeju imati emisije preko 100 grama CO2 po kilometru.

Kupci mopeda, označenih sa L1, i malih tricikala odnosno L2 dobiće po 250 evra, dok je 500 evra za ostale tipove električnih motora – od L3 do L7.

Procedura

Zainteresovani prijave šalju ministarstvu. Sredstva će biti odobrena i za učešće za kredit i za lizing pošto kupac plati barem 15 odsto vrednosti.

Korisnici ne smeju biti dužni za porez osim što mogu imati sporazum o reprogramu duga ne većeg od pola miliona dinara. Na subvencije nemaju pravo pravna lica u postupku reorganizacije, stečaja ili likvidacije kao ni preduzetnici s pravosnažnom sudskom ili upravnom merom zabrane obavljanja delatnosti ili osudom zbog privrednog prestupa.

Iz programa su izuzeti pojedinci koji su osuđivani za krivična dela protiv privrede, imovine, života i tela, javnog reda i mira i pravnog saobraćaja.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.