Energetska efikasnost

Da li je besplatan priključak na daljinsko grejanje održivo rešenje?

Besplatan-prikljucak-na-sistem-daljinskog-grejanja

Slika: Beogradske elektrane (BGEN)

Objavljeno

03.02.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

03.02.2020.

Država

Podeli

Grad Šabac odlučio je da priključak na sistem daljinskog grejanja bude besplatan, dok je Grad Valjevo snizio cenu priključka 50 odsto. Svoje odluke lokalne samouprave obrazložile su namerom da se smanji zagađenje vazduha, ali i da cena grejanja bude niža.

Individualna ložišta označena su kao jedan od glavnih uzroka zagađanja vazduha, koje u regionu i Srbiji ove zime izaziva ogromnu pažnju javnosti. Peći i kotlovi u domaćinstvima zagađuju vazduh zbog korišćenja fosilnih goriva, ali i otpada- ulja i guma.

Pojedine lokalne samouprave zato su se odlučile da olakšaju priključivanje na toplane. I dok niko ne spori da ova mera može da pomogne u borbi protiv zagađenja, mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je ekonomski realno da priključak bude besplatan.

Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je ekonomski realno da priključak bude besplatan

Zoran Stepanović, direktor JKP Toplana Valjevo, izjavio je da za objekat od sto kvadratnih metara priključak sada košta 40.000 dinara umesto 80.000 dinara, preneo je RTS.

JKP Gradska toplana Užice je još 2018. smanjila priključnu taksu 50 odsto.

Ostalo je, kako kaže Branko Filipović, zamenik direktora, da se nađu sredstva preko Grada i Republike i da se daju podsticaji ljudima da se priključuju na toplanu.

Sama Toplana ima rezerve u kapacitetu, toplovodna mreža je razgranata, znači ima mogućnosti za nove priključke, dodao je on.

U Šapcu priključak besplatan ako je domaćinstvo do 50 metara od toplovoda

Gradsko veće grada Šapca odlučilo da u ulicama gde je izgrađena toplovodna mreža daljinskog grejanja, priključak bude besplatan za građane. Troškove priključivanja snosiće JKP Toplana Šabac.

Odluka se odnosi i na kuće i na stambene zgrade, a uslov je da nisu više od 50 metara udaljeni od postojeće toplovodne mreže, saopštio je Grad.

Razlozi su, kako navode, smanjenje cene grejanja, pravednija raspodela troškova i smanjenje zagađenja.

Jerotić (Šabac): Priključak bi trebalo da bude besplatan

Slobodan Jerotić, direktor Toplane Šabac, kaže za Balkan Green Energy News da je priključenje na daljinsko grejanje način da se smanji zagađenje jer se eliminiše upotreba pojedinačnih ložišta u kojima se spaljuje ugalj, lož-ulje, ali i drvo na veoma neefikasan način, kao i otpadna ulja iz auto-servisa.

U individualnim ložištima se spaljuje ugalj, lož-ulje, ali i drvo na veoma neefikasan način, kao i otpadna ulja iz auto-servisa

Naravno, ovo se odnosi na toplane u kojima se koristi prirodni gas ili obnovljivi izvori energije. U tehnološki zastarelim toplanama koje koriste ugalj ili mazut, nama bitnog efekta, dodaje on.

Jerotić navodi da je u Šapcu uveden besplatan priključak jer nije bilo pravedno da građani dva puta plaćaju jednu istu stvar.

Građani su dosad prvo morali da plate priključak, onda ta imovina pređe u vlasništvo Toplane i na kraju oni plaćaju amortizaciju, na sopstvenu investiciju, u okviru fiksnog dela cene grejanja, objašnava on.

Jerotić podseća da ova toplana naplaćuje usluge po utrošku, kao i da se cena sastoji od fiksnog  dela (troškovi goriva, priprema vode), i fiksni deo (plate, remonti, investicije, troškovi finansiranja).

U Toplani Šabac smatraju da je pravednije i logičnije da se oni bave razvojem mreže, i da građani to ne rade.

Toplani je u interesu da se priključi što veći broj korisnika

Veoma je važno da je Šabac pre više godina pokrenuo ulaganje u energetsku efikasnost tako što su renovirane zgrade, što je smanjilo potrošnju toplotne energije, pa je u interesu Toplane da se priključi što veći broj korisnika.

Toplana Šabac, kako ističe Jerotić, besplatnim priključkom nikome ništa ne poklanja. Svoju investiciju u priključak će naplatiti preko amortizacije, koja je deo cene. Ali, to nije sve.

Povećanjem isporuke toplotne energije upošljavamo kapacitete i zarađujemo na prodaji toplotne energije, pa ne da smo na gubitku nego ćemo povećati prihode i profit, zaključuje Jerotić, i ističe da je kruna besplatnog priključka to što se smanjuje zagađenje vazduha.

Stojanović (Toplane Srbije): Besplatnim priključkom se urušavaju toplane

Dejan Stojanović, predsednik Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, kaže za Balkan Green Energy News da nije realno da priključak bude besplatan jer se time ekonomski urušavaju toplane, ali da bi trebalo videti da li može da bude jeftiniji i da se otplata prolongira na duži period, kako bi građani mogli lakše da ga plate.

Besplatan priključak će naneti finansijske gubitke toplanama

Besplatan priključak će naneti finansijske gubitke toplanama jer njegova cena pokriva troškove koje su imale ili će imati, trošak koji će neko na kraju morati da plati, nema tu nikakve zarade, objašnjava Stojanović.

Jasno je, dodaje, da je bolje da umesto više ložišta imamo jedno i da se ne lože gume i drugi otpad, kao što se to često dešava, ali mora se naći održivo rešenje.

Građanima bi moglo da se pomogne otplatom troškova priključka na deset ili 20 godina

On ističe da ima smisla da se cena priključka smanji, što su uradili neki gradovi, ali samo na osnovu održivih poteza, kao i da je opcija da se građanima pomogne tako što bi otplata tropkova trajala deset ili 20 godina.

Put do opravdanije i možda niže cene je da se napravi metodologija cene priključka kako bi troškovi bili realno procenjeni. Takvu metodologiju, kako navodi, imaju samo Beogradske toplane, dok ostale imaju metodologije, koje sadrže samo tehničke parametre.

Udruženje će se potruditi da pripremi metodologiju za cenu priključka koju bi mogle da koriste sve toplane u Srbije

Toplane Srbije će se potruditi da pripreme jednu takvu metodologiju koju bi mogle da koriste sve toplane u Srbije, najavio je on.

Stojanović navodi da se mora imati u vidu da su troškovi prilikom priključenja objekata na sistem daljinskog grejanja po pravilu troškovi projektovanja i pribavljanja potrebne dokumentacije, troškovi nabavke opreme, uređaja i materijala, troškovi radova, troškovi stručnih i operativnih poslova i deo troškova sistema (izračunava na osnovu maksimalnog kapaciteta TPS i stepena iskorišćenosti kapaciteta distributivne mreže na koju se objekat priključuje).

Komentara: (3)
Snezana / 10.02.2020.

Da li je u planu da se cene prikljucka na gas smanje. Konkretno pitam za Šabac

Slobodan Jerotić / 16.02.2020.

U maju 2018. godine, u Šapcu, doneta je odluka o akcijskom popustu od 30% za priključenje na distributivnu gasovodnu mrežu, s tim da se prilikom sklapanja ugovora plati dinarska protivvrednost od 300 EUR a ostatak da se plati u 120 jednakim mesečnih rata. Zanimljivo je da se tokom 2018. godine priključilo manje građana Šapca nego u 2019. godini kada ovog popusta nije bilo.

Razlog je što osim priključka, vlasnik kuće koja se priključuje na gasovod treba da invetira dodatnih 1500 do 2000 EUR za: overu ovlašćenja projektantu da sprovede postupak priključenja u skaldu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (overa ko notara), za izlazak geometra i pribavljanje dokumentacije od RGZ, za izradu unutrašnje gasne instalacije, za kupovinu gasnog kotla, za montažu i puštanje gasnog kotla u rad, za projektovanje, I svake godine postoji obaveza pregleda gasne instalacije koja košta u Šapcu 30 do 50 EUR a u drugim gradovima u Srbiji i do 100 EUR a koju vrše od države ovlašćene privatne firme. Godišnji servisi gasnih kotlova koje vrše instalateri se takođe naplaću.

Kod priključenja na toplifikacionu mrežu svih ovih troškova nema, osim pribavljanja dokaza o vlasništvu i upotrebne dozvole za izgrađeni objekat.

Gradsko veće grada Šapca je nadležno za donošenje odluka o priključenju na daljinsko grejanje ali nije nadležno za donošenje bilo kakve odluke vezane za gasovodnu mrežu.

Regulator za javno snabdevanje kupaca gasa reguliše Agencija za energetiku Republike Srbije koja treba da izmeni metodologiju izračunavanja troškova priključenja kako bi cena priključenja bila niža.
Druga opcija je da Ministarstvo energetike inicira promenu postojećih zakona (Zakona o energetici u Republici Srbiji) kako bi se priključenja i razvoj gasovodne mreže finansirala isključivo iz sredstava distributera gasa odnosno kompanija koje su vlasnici distributivnih gasovoda.

Slobodan / 07.03.2020.

Danas sam na AS televizija video da se priključak za gas smanjuje 40: posto i da je otplata na 48 rata. Interesuje me cena priključka i gde se treba obratiti.Unapred vam se zahvaljujem.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

3. februar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

3. februar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. februar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.