Životna sredina

Protesti za čist vazduh najavljeni za prekosutra u devet gradova regiona

Protesti za cist vazduh

Foto: Ne davimo Beograd

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Organizacije su pozvale na okupljanja za čist vazduh u 18 sati u Skoplju, Beogradu, Prištini, Prizrenu, Podujevu, Sarajevu, Banjaluci, Zenici i Podgorici.

Aktivistkinje i aktivisti iz nekoliko balkanskih zemalja pozvali su na demonstracije i akcije da bi zahtevali mere za čist vazduh. Skupovi će se održati u 18 sati u petak, 28. februara. Tagovi kampanje na društvenim mrežama su: #BalkansDemandCleanAir, #BalkanZahtijevaČistVazduh, #BallkaniKërkonAjërTëPastër, #BalkanZahtevaČistVazduh i #БалканотБараЧистВоздух.

Eko forum Zenica organizuje šetnju od spomen-obeležja Kameni spavač kroz pešačku zonu do gradske uprave, kantonalnog tužilaštva i zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Centar za zaštitu životne sredine iz Banjaluke rekao je da će prvo u podne u parku Petar Kočić održati ceremoniju dodele nagrade licu zaslužnom za rešavanje problema zagađenja vazduha u gradu. Zatim će, u isto vreme kad i u ostalim gradovima, biti održana biciklistička vožnja u saradnji s Banjalučkom kritičnom masom, navodi se u saopštenju. Polazak je sa platoa ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Akciju su inicirali Eko forum Zenica, Centar za zaštitu životne sredine, Banjalučka kritična masa, aktivista Sanjin Gijo, truAktiv, EC Ma Ndryshe, Oaktiv, AirCare, Fridays For Future Skopje i Ozon

Sarajlije se okupljaju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod auto salona AC Quattro. Prošetaće se do parka ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, napisao je na fejsbuku Sanjin Gijo, koji je sazvao i prethodni protest.

Protest u Prištini biće održan na Skenderbegovom trgu, objavio je truAktiv. Akcija u Prizrenu počinje već u 11 prepodne na trgu Šadrvan – Shatërvan, po najavi iz EC Ma Ndryshe. Oaktiv je najavio da će Opštini Podujevo predati peticiju za čist vazduh i poboljšanje kvaliteta života.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je na demonstracije ispred Skupštine grada Beograda. Građanski front, u kojem Ne davimo Beograd učestvuje, ranije je podneo dve krivične prijave protiv ministra za zaštitu životne sredine Srbije Gorana Trivana zbog navodnog nepreduzimanja mera zaštite i povrede prava na informisanje o stanju životne sredine.

Skup u Skoplju je sazvan takođe za 18 sati, ispred Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, najavili su autori aplikacije za očitavanje zagađenosti vazduha AirCare i grupa Fridays for Future Skopje.

Učesnici će u Podgorici doći na plato ispred spomenika kralju Nikoli, prekoputa Skupštine Crne Gore, a protest i performansi će trajati sat vremena, saopštio je ekološki pokret Ozon.

U EU info centru u Beogradu sutra se održava rasprava o finansiranju mera za povećanje kvaliteta vazduha i evropskim integracijama

U odvojenoj najavi, Delegacija Evropske unije u Srbiji pozvala je na dvosatnu raspravu koja će se održati sutra, 27. februara, u 12.30 u EU info centru u Kralja Milana 7 u Beogradu. Učesnici će govoriti o finansiranju zaštite životne sredine u kontekstu povećanja kvaliteta vazduha, prava i obaveze Srbije kao članice Energetske zajednice, kao i očekivanja od otvaranja poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju.

 

— Dopuna: Skupovi u Skoplju i Sarajevu su otkazani.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ukinute koncesije za sedam malih hidroelektrana na Šar planini

06 октобра 2022 - Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o ukidanju sedam koncesija za male hidroelektrane u...

sarbone tradicionalni sardone Francuzi jalovistu bivseg rudnika

Šarbone – tradicionalni šardone koji Francuzi uzgajaju na jalovištu bivšeg rudnika

05 октобра 2022 - Smeli vinari uzgajaju grožđe sorte šardone na brdu jalovine na severu Francuske, a vino su nazvali šarbone, po domaćoj reči za ugalj

Tri najveće centralne banke dele odgovornost za krčenje šuma u Amazonu

Tri najveće centralne banke optužene za nestanak šuma u Amazonu

04 октобра 2022 - I najveće, odnosno najmoćnije globalne finansijske institucije ponašaju se neodgovorno u odnosu na životnu sredinu...

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...