x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Protesti za čist vazduh najavljeni za prekosutra u devet gradova regiona

26.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Ne davimo Beograd
Protesti za čist vazduh najavljeni za prekosutra u devet gradova regiona

Organizacije su pozvale na okupljanja za čist vazduh u 18 sati u Skoplju, Beogradu, Prištini, Prizrenu, Podujevu, Sarajevu, Banjaluci, Zenici i Podgorici.

Aktivistkinje i aktivisti iz nekoliko balkanskih zemalja pozvali su na demonstracije i akcije da bi zahtevali mere za čist vazduh. Skupovi će se održati u 18 sati u petak, 28. februara. Tagovi kampanje na društvenim mrežama su: #BalkansDemandCleanAir, #BalkanZahtijevaČistVazduh, #BallkaniKërkonAjërTëPastër, #BalkanZahtevaČistVazduh i #БалканотБараЧистВоздух.

Eko forum Zenica organizuje šetnju od spomen-obeležja Kameni spavač kroz pešačku zonu do gradske uprave, kantonalnog tužilaštva i zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Centar za zaštitu životne sredine iz Banjaluke rekao je da će prvo u podne u parku Petar Kočić održati ceremoniju dodele nagrade licu zaslužnom za rešavanje problema zagađenja vazduha u gradu. Zatim će, u isto vreme kad i u ostalim gradovima, biti održana biciklistička vožnja u saradnji s Banjalučkom kritičnom masom, navodi se u saopštenju. Polazak je sa platoa ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Akciju su inicirali Eko forum Zenica, Centar za zaštitu životne sredine, Banjalučka kritična masa, aktivista Sanjin Gijo, truAktiv, EC Ma Ndryshe, Oaktiv, AirCare, Fridays For Future Skopje i Ozon

Sarajlije se okupljaju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod auto salona AC Quattro. Prošetaće se do parka ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, napisao je na fejsbuku Sanjin Gijo, koji je sazvao i prethodni protest.

Protest u Prištini biće održan na Skenderbegovom trgu, objavio je truAktiv. Akcija u Prizrenu počinje već u 11 prepodne na trgu Šadrvan – Shatërvan, po najavi iz EC Ma Ndryshe. Oaktiv je najavio da će Opštini Podujevo predati peticiju za čist vazduh i poboljšanje kvaliteta života.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je na demonstracije ispred Skupštine grada Beograda. Građanski front, u kojem Ne davimo Beograd učestvuje, ranije je podneo dve krivične prijave protiv ministra za zaštitu životne sredine Srbije Gorana Trivana zbog navodnog nepreduzimanja mera zaštite i povrede prava na informisanje o stanju životne sredine.

Skup u Skoplju je sazvan takođe za 18 sati, ispred Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, najavili su autori aplikacije za očitavanje zagađenosti vazduha AirCare i grupa Fridays for Future Skopje.

Učesnici će u Podgorici doći na plato ispred spomenika kralju Nikoli, prekoputa Skupštine Crne Gore, a protest i performansi će trajati sat vremena, saopštio je ekološki pokret Ozon.

U EU info centru u Beogradu sutra se održava rasprava o finansiranju mera za povećanje kvaliteta vazduha i evropskim integracijama

U odvojenoj najavi, Delegacija Evropske unije u Srbiji pozvala je na dvosatnu raspravu koja će se održati sutra, 27. februara, u 12.30 u EU info centru u Kralja Milana 7 u Beogradu. Učesnici će govoriti o finansiranju zaštite životne sredine u kontekstu povećanja kvaliteta vazduha, prava i obaveze Srbije kao članice Energetske zajednice, kao i očekivanja od otvaranja poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju.

 

— Dopuna: Skupovi u Skoplju i Sarajevu su otkazani.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.