Životna sredina

Protesti za čist vazduh najavljeni za prekosutra u devet gradova regiona

Protesti za cist vazduh

Foto: Ne davimo Beograd

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Organizacije su pozvale na okupljanja za čist vazduh u 18 sati u Skoplju, Beogradu, Prištini, Prizrenu, Podujevu, Sarajevu, Banjaluci, Zenici i Podgorici.

Aktivistkinje i aktivisti iz nekoliko balkanskih zemalja pozvali su na demonstracije i akcije da bi zahtevali mere za čist vazduh. Skupovi će se održati u 18 sati u petak, 28. februara. Tagovi kampanje na društvenim mrežama su: #BalkansDemandCleanAir, #BalkanZahtijevaČistVazduh, #BallkaniKërkonAjërTëPastër, #BalkanZahtevaČistVazduh i #БалканотБараЧистВоздух.

Eko forum Zenica organizuje šetnju od spomen-obeležja Kameni spavač kroz pešačku zonu do gradske uprave, kantonalnog tužilaštva i zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Centar za zaštitu životne sredine iz Banjaluke rekao je da će prvo u podne u parku Petar Kočić održati ceremoniju dodele nagrade licu zaslužnom za rešavanje problema zagađenja vazduha u gradu. Zatim će, u isto vreme kad i u ostalim gradovima, biti održana biciklistička vožnja u saradnji s Banjalučkom kritičnom masom, navodi se u saopštenju. Polazak je sa platoa ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Akciju su inicirali Eko forum Zenica, Centar za zaštitu životne sredine, Banjalučka kritična masa, aktivista Sanjin Gijo, truAktiv, EC Ma Ndryshe, Oaktiv, AirCare, Fridays For Future Skopje i Ozon

Sarajlije se okupljaju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod auto salona AC Quattro. Prošetaće se do parka ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, napisao je na fejsbuku Sanjin Gijo, koji je sazvao i prethodni protest.

Protest u Prištini biće održan na Skenderbegovom trgu, objavio je truAktiv. Akcija u Prizrenu počinje već u 11 prepodne na trgu Šadrvan – Shatërvan, po najavi iz EC Ma Ndryshe. Oaktiv je najavio da će Opštini Podujevo predati peticiju za čist vazduh i poboljšanje kvaliteta života.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je na demonstracije ispred Skupštine grada Beograda. Građanski front, u kojem Ne davimo Beograd učestvuje, ranije je podneo dve krivične prijave protiv ministra za zaštitu životne sredine Srbije Gorana Trivana zbog navodnog nepreduzimanja mera zaštite i povrede prava na informisanje o stanju životne sredine.

Skup u Skoplju je sazvan takođe za 18 sati, ispred Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, najavili su autori aplikacije za očitavanje zagađenosti vazduha AirCare i grupa Fridays for Future Skopje.

Učesnici će u Podgorici doći na plato ispred spomenika kralju Nikoli, prekoputa Skupštine Crne Gore, a protest i performansi će trajati sat vremena, saopštio je ekološki pokret Ozon.

U EU info centru u Beogradu sutra se održava rasprava o finansiranju mera za povećanje kvaliteta vazduha i evropskim integracijama

U odvojenoj najavi, Delegacija Evropske unije u Srbiji pozvala je na dvosatnu raspravu koja će se održati sutra, 27. februara, u 12.30 u EU info centru u Kralja Milana 7 u Beogradu. Učesnici će govoriti o finansiranju zaštite životne sredine u kontekstu povećanja kvaliteta vazduha, prava i obaveze Srbije kao članice Energetske zajednice, kao i očekivanja od otvaranja poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju.

 

— Dopuna: Skupovi u Skoplju i Sarajevu su otkazani.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Blokada-Srbija_Twitter_@NSVeselko

Masovne blokade po Srbiji u subotu u 14h zbog litijuma – spisak gradova, lokacija

02 децембра 2021 - Ekološke organizacije pozvale su građane Srbije da opet blokiraju saobraćajnice kao vid protesta zbog najavljenog otvaranja većeg broja rudnika litijuma