Vesti

Sarajevo meri uticaj gradnje na kvalitet vazduha; prečišćivači stigli u vrtiće

Sarajevo meri uticaj gradnje na kvalitet vazduha preciscivaci stigli u vrtice

Foto: Adestuparu, Pixabay

Objavljeno

17.02.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predškolci u glavnom gradu Bosne i Hercegovine će lakše disati nakon nabavke u kojoj je UNDP podržao lokalne vlasti. Kantonalna vlada je takođe pripremila metodologiju i disperzioni model za zagađivače vazduha i efekat koji bi imali planirani objekti. Kvalitet vazduha se poslednjih meseci jako pogoršao, što je izazvalo proteste u javnosti i povećalo pritisak na donosioce odluka u kantonu.

Vlada Kantona Sarajevo kupila je sto prečišćivača da bi popravila kvalitet vazduha u svojim predškolskim ustanovama. Cilindrični uređaji s trostrukim filterima nabavljeni su od proizvođača sa sedištem u Sjedinjenim Državama i uz pomoć Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

UNDP-ov lokalni predstavnik Edis Arifagić izjavio je da je zadovoljan što su prečišćivači vazduha brzo stigli u vrtiće, ali je dodao da je to samo jedna u nizu hitnih mera na spisku i da kvalitet vazduha za lokalne vlasti mora cele godine da ima strateški značaj.

Oprema je poručena usled javnog pritiska zbog ekstremne zagađenosti vazduha ove zime. Rezultati na državnim stanicama za merenje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bili su među najgorima u regionu. Balkanci pate mnogo više od proseka na evropskom kontinentu, a vremenski uslovi su doprineli da se kvalitet vazduha pogorša.

Većina zagađenja potiče iz termoelektrana na ugalj. Pojedinačna ložišta za grejanje i korišćenje drugih fosilnih goriva isto imaju ozbiljne posledice, zajedno sa velikim udelom starih i neispravnih vozila.

Pored nabavke prečišćivača, Kanton Sarajevo je upravo predložio metodologiju za procenu uticaja građevinskih aktivnosti na kvalitet vazduha. Projekat je uključio izračunavanje baznog disperzionog modela za upotrebu u prostornom planiranju, saopštila je vlada i napomenula da je Austal2000 referentan model u Saveznoj agenciji za životnu sredinu (UBA) Nemačke.

Lokalni zavod za planiranje bi trebalo ovlastiti da spreči investitore da grade nove izvore emisija na mestima koje već opterećuju zagađivači. Ovaj model uračunava kotlarnice za grejanje, kućne sisteme i saobraćaj.

Kvartovi Buća potok, Buljakov potok, Aneks i Hrasno brdo su obeleženi zbog najjačih izvora zagađenja vazduha, koje vetar raznosi po kotlini. Istraživači su upozorili da treba hitno reagovati i ukazali na nedostatak gasne infrastrukture i daljinskog grejanja. Oni su radili s podacima o sumpor-dioksidu, azotnim oksidima i praškastim materijama klase PM10.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

17. februar 2020. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

17. februar 2020. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

17. februar 2020. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

17. februar 2020. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane