Električna energija

KEK započeo projekat za smanjenje zagađenja vazduha iz TE Kosovo B

KEK-zapoceo-projekat-za-smanjenje-zagadjenja-vazduha-iz-TE-Kosovo-B

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovska energetska korporacija (KEK) zvanično je započela projekat za smanjenje zagađenja vazduha iz Termoelektrane Kosovo B, koja je najveći proizvođač električne energije na Kosovu*. Projekat finansira Evropska unija (EU) sa 76 miliona evra.

U TE Kosovo B, snage 678 MW, biće zamenjeni filteri što bi, kako je saopštila EU, trebalo značajno da smanji emisije, doprinese pouzdanom i čistom snabdevanju energijom i poboljša zdravlje i dobrobit stanovništva.

Cilj projekta je smanjiti uticaj elektrane na okolinu tako će se smanjiti emisije prašine sa 300 do 700 mg/Nm³ na 20 mg/Nm³ ili 35 puta i emisije NOx, sa trenutno 700-850 mg/Nm³, na 200 mg/Nm³, što je četiri puta. Novi nivoi emisija biće u skladu sa Direktivom o velikim ložištima (2001/80 / EC) i Direktivom o industrijskim emisijama (2010/75 / EU).

Projekat će realizovati konzorcijum kompanija iz EU

Nakon tenderske procedure, Kancelarija EU na Kosovu* krajem novembra potpisala je ugovor za radove sa konzorcijumom evropskih kompanija Engineering Dobersek GmbH, Hamon Thermal Europe SA i RJM Corporation (EC) Ltd.

Radovi bi, kako je saopštila EU, trebalo da budu završeni za tri godine.

Povodom svečanog početka radova, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Josep Borrell u Prištini je izjavio da je Kosovo* Evropa i trebalo bi da bude deo Evropskog zelenog plana.

Ovim projektom EU želi da napravi prvi korak u tom pravcu, istakao je on, i dodao da se nada da će i kosovski političari biti isto tako odlučni kada je reč o ovom pitanju.

KEK će investirati još 54 miliona evra

Direktor KEK-a Njazi Thaçi rekao je da je kompanija uspela da ukloni neke od glavnih uzroka zagađenja, prenose lokalni mediji.

Kao deo ovog projekta koji finansira EU, KEK će investirati 54 miliona evra, dodao je on.

Inače, sredstva koja je Kosovu* dodelila EU obezbeđena su iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

31. januar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

31. januar 2020. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

31. januar 2020. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

31. januar 2020. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače