Životna sredina

TE Ugljevik pustila prečistač za sumpor u probni rad

Ugljevik thermal power coal desulfurization

Foto: Josep Monter Martinez, Pixabay

Objavljeno

13.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Rudnik i termoelektrana Ugljevik AD ili RiTE saopštio je da je uključio sistem za odsumporavanje. Postrojenje koje štiti od posledica sagorevanja uglja imaće probni rad od tri meseca. Finansirano je iz kredita Japanske agencije za međunarodnu saradnju, poznatije kao JICA, dogovorenog 2010. godine.

Na prečistač u termoelektrani potrošeno je 80 miliona evra. Predstavnici kompanije koja proizvodi trećinu struje u Republici Srpskoj izrazili su zadovoljstvo zbog napretka koji je Ugljevik postigao u suočavanju sa zaoštravanjem propisa i zakona i obavezama države.

Projektni menadžer Zlatko Malović rekao je na otvaranju da je termoelektrana na putu da dostigne standarde Evropske unije za zaštitu životne sredine i da stabilizuje proizvodnju. Za prečistač je rekao da je „najveći ekološki projekat u energetskim postrojenjima u Jugoistočnoj Evropi.“

Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske matično preduzeće AD (ERS) vodi projekat. Državni gigant upravlja RiTE-om. Glavni izvođač je Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd. iz Japana.

„Pokazujemo da možemo biti ozbiljna kompanija, koja ispunjava međunarodne obaveze kao što je ugovor sa Energetskom zajednicom“, rekao je i Malović i pomenuo i Nacionalni plan za smanjenje emisija. Republika Srpska je manji od dva entiteta slične veličine koji čine Bosnu i Hercegovinu.

Ugljevik ima ugalj sa visokim udelom sumpora – od 3,5 do pet odsto, a zagađenje vazduha je dosad bilo daleko iznad dozvoljenog. Po rečima projektnog menadžera, ispuštanje sumporovih oksida je oboreno sa 16.000 miligrama po kubnom metru na 200 miligrama ili 80 puta. Sistem je sada po najoštrijim evropskim propisima, dodao je.

Direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović najavio je investicije u zbrinjavanje pepela i šljake i rekao da će iz procesa nastajati gips. „Svi mi ovde razmišljamo, s obzirom na zalihe uglja u ovom kraju, o izgradnji novog bloka,“ izjavio je.

Sistem za odsumporavanje je izgrađen još 2016. godine. Yokogawa Electric Corp. je isporučio integrisani sistem kontrole proizvodnje za praćenje i regulaciju odsumporavanja. U upravi kažu da su počeli da vraćaju kredit.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

13. decembar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

13. decembar 2019. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

13. decembar 2019. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

13. decembar 2019. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom