Električna energija

Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A

Kosova e Re termoelektrana Energetska zajednica

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

U Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) u Obrenovcu počela je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vrednog više od 167 miliona evra. Projekat će smanjiti emisije sumpor-dioksida (SO2) za devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.747 tona godišnje.

Novo postrojenje za odsumporavanje u četiri bloka TENT-a – A3, A4, A5 i A6 – snage po 350 MW omogućiće da ova elektrana na ugalj radi još najmanje 20 godina u skladu sa zakonskim zahtevima Evropske unije koji se odnose na zaštitu životne sredine, izjavio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP Elektroprivreda Srbije (EPS).

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Glavni izvođač je japanski konzorciijum koji predvodi Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS), a domaće kompanije će obaviti radove vredne oko 95 miliona evra, rekao je Grčić na ceremoniji postavljanja kamena temeljca za projekat odsumporavanja u TENT A.

Rok za izgradnju postrojenja za odsumporavnje je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci, navodi se u saopštenju EPS-a. U projekat su uključene i japanske kompanije Itochu Corporation i Tokyo Electric Power Services Co. (TEPSCO).

Kompanija MHPS je ranije saopštila da će zahvaljujući projektu desulfurizacije TENT A raditi u skladu sa Direktivom EU o industrijskim emisijama.

TENT je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka i danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine, podsetio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

„U TENT-u su urađena tri ključna segmenta važna za zaštitu životne sredine, a to su izgradnja elektro filtera na svim blokovima TENT-a, kao i smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja februara biće završeno i na bloku A4. Najveći segment koji sledi je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam“, izjavio je Antić.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je u septembru 2017. godine.

Komentara: (1)
Dr.Andraš Mora / 07.04.2021.

Da li imate na prodaji REA Gips -nuzproizvod odsumporavanja? odnosno kome da se obratimo?
Sa poštovanjem
Andraš

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

14. februar 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

14. februar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

14. februar 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

14. februar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane