Životna sredina

Instalacija prvog sistema kontrole za odsumporavanje dimnih gasova u Ugljeviku

Instalacija prvog sistema kontrole za odsumporavanje

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana Ugljevik u Republici Srpskoj dobiće CENTUM VP kontrolni sistem za odsumporavanje dimnih gasova, prvi tog tipa koji će biti instaliran na Zapadnom Balkanu. Ovaj kontrolni sistem japanske kompanije Yokogawa Electric Corporation bi trebalo da doprinese poboljšanju zaštite životne sredine i pomogne u ispunjavanju ekoloških standarda potrebnih za pridruživanje EU.

CENTUM VP integrisani sistem kontrole proizvodnje za praćenje i regulaciju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova biće dostavljen termoelektrani Ugljevik do avgusta 2018. godine.

Ovaj sistem biće operativan od oktobra 2019, saopštila je japanska kompanija za elektroinženjering i softver Yokogawa Electric Corporation.

Gradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vrednog 79,4 miliona evra, počela je u Ugljeviku u maju ove godine i najavljeno je da će trajati oko 35 meseci. Njegova posebna vrednost je što će značajno produžiti životni vek termoelektrane Ugljevik za, kako je rečeno, najmanje 20 godina.

Uz kontrolni sistem koji će biti instaliran i operativan do oktobra 2019, očekuje se da će celokupan sistem dodatno uticati na smanjenje zagađenja, što je bitno za Republiku Srpsku, i za Bosnu i Hercegovinu koja želi da članstvo u EU.

Termoelektrana Ugljevik snage 300 MW snabdeva četvrtinu ukupnog proizvodnog kapaciteta Reppublike Srpske. Gori mrki ugalj sa visokim sadržajem sumpora, tako da i emisije sadrže visok nivo sumpor-dioksida.

Predstojećim projektom isporuke i ugradnje kontrolnog sistema CENTUM VP za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Ugljeviku upravljaće podružnica kompanije u Austriji (Yokogava GesmbH) i beogradska kancelarija kompanije Yokogava Europe B.V.

Narudžbinu za CENTUM PV sistem za Ugljevik prosledila je kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems, Ltd (MHPS), koja inače gradi postrojenje za odsumporavanja dimnih gasova.

Mitshubishi Hitachi Power Systems (MHPS) inače će graditi postrojenje za odsumporavanje (FGD) i za termoelektranu Nikola Tesla A (TENT A) u Srbiji. Projekat vredan 167 miliona evra trebalo bi da doprinese smanjenju emisije sumpor-dioksida (SO2) i čestica, i omogući Srbiji da dostigne standarde EU u domenu životne sredine. To je prvi takav posao MHPS-a u Srbiji i tek drugi na prostoru Zapadnog Balkana.

Ugovor za izgranju u Srbiji potpisali su predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i MHPS u septembru ove godine u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

1. decembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

1. decembar 2017. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

1. decembar 2017. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

1. decembar 2017. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom