Životna sredina

Protest za bezopasan vazduh zakazan za 10. januar u Beogradu

Protest bezopasan vazduh 10. januar Beogradu

Slika: Eko straža

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije i njene institucije su dužne da obezbede da životna sredina bude zdrava i da obaveštavaju javnost o njenom stanju, poručila je inicijativa Eko straža i pozvala građane da 10. januara dođu na protest za bezopasan vazduh u Beogradu.

„U toku je opšti rat protiv prirode i zdravlja građana“, saopštila je neformalna grupa za zaštitu životne sredine Eko straža. Posle epizoda ekstremne zagađenosti vazduha poslednjih nekoliko meseci, koje su postale redovne tokom grejne sezone, ta inicijativa je zakazala protest za bezopasan vazduh u Beogradu za nedelju, 10. januar, u podne na trgu Slavija.

Kolona će ići do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, gde će organizatori predati zahteve u ime građana i građanki cele zemlje i svih malih i velikih gradova.

Nema mesta za političke partije

U Eko straži kažu da političke partije nisu dobrodošle i dodaju da njihovi članovi mogu samo da prisustvuju u ličnom svojstvu, bez obeležja. „Ukoliko se pojave politički transparenti, smatraćemo da je ista politička organizacija došla sa namerom da upropasti i prisvoji protest ili je namerno infiltrirana da razvodni i marginalizuje brigu građana“, stoji u najavi, uz napomenu da isto važi za govor mržnje i vandalizam.

Eko straža ističe da vlada ne poštuje svoje ustavne obaveze

Ustav Srbije propisuje da su vlada i njene institucije odgovorne za pravo građana na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Eko straža tvrdi da ta obaveza nije ispunjena i dodaje da će učesnici i učesnice protesta zahtevati od donosilaca odluka da je odmah preuzme.

Svi dišu isti zagađeni vazduh

Mame i tate, bake i deke, omladina, ljudi svih vera i narodnosti, svi su izloženi dugoročnom uticaju zagađenog vazduha i niko nije pošteđen, podvukla je ova grupa za zaštitu okoline. Pozvala je i druge građanske inicijative, ekološke organizacije, sindikate, stručnu javnost i zdravstvene radnike da se pridruže demonstracijama.

Eko straža je saopštila da ni ona neće istaći svoja obeležja i da je samo zakazala protest za bezopasan vazduh. Zamolila je prisutne da nose maske i održavaju međusobnu distancu od dva metra. Ova grupa je navela da namerava da organizuje istovremena okupljanja u više gradova, uključujući one u Bosni i Hercegovini.

Organizatori zahtevaju strožu politiku prema zagađenju iz termoelektrana na ugalj, toplana i velikih industrijskih postrojenja i zatvaranje deponija na kojima je dolazilo do samozapaljenja metana. Stručna javnost mora biti uključena u usvajanje strategija za smanjenje zagađenja, naveli su.

Borci za zaštitu životne sredine naglašavaju da subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila treba da se ukinu, a da se sredstva preusmere. Zahtevaju zabranu prodaju sirovog lignita i drugih toksičnih goriva. Vlasti treba da zamene sisteme grejanja na fosilna goriva i podstaknu zamenu starih grejnih uređaja u domaćinstvima čistijim rešenjima, piše u spisku neophodnih mera.

Eko straža je saopštila da vlada mora da poništi odluku po kojoj je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) otpustila stručnjaka Milenka Jovanovića.

Poslednji veliki protest za očuvanje životne sredine u Beogradu održan je u junu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

6. januar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

6. januar 2021. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

6. januar 2021. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

6. januar 2021. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom