Životna sredina

Kanton Sarajevo gradi državnu fabriku peleta kako bi smanjio zagađenje vazduha

Kanton Sarajevo gradi drzavnu fabriku peleta kako bi smanjio zagadjenje vazduha

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo i kantonalno preduzeće Sarajevo-šume planiraju da do kraja godine izgrade fabriku za prozvodnju peleta kako bi građananima glavnog grada Bosne i Hercegovine obezbedili čistije gorivo za zagrevanje domova i tako smanjili zagađenje vazduha.

Na dnevnom redu naredne sednice Vlade Kantona Sarajevo biće predlog odluke o pripremi studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta, a posle donošenja zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i Sarajevo-šume će krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi već početkom proleća počeli radovi na terenu.

Inače, Sarajevo ima veliki problem sa zagađenjem vazduha, ali nadležni su poslednjih meseci povukli više poteza kako bi ga rešili. Tako su odobrili subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj  i pokrenuli istraživanje potencijala geotermalne energije.

Ministar privrede Vlade Kantona Sarajevo Adnan Delić rekao je da Ministarstvo privrede namerava da do kraja godine osnuje fabriku za proizvodnju peleta, zbog čega je organizovana poseta privatnoj firmi „Kovan M.I.“ iz mesta Gračanice, nedaleko od Doboja, koja ima postrojenje za proizvodnju peleta u Olovu.

Kantonalna vlada želi da građanima ponudi najkvalitetniji pelet po povoljnijim cenama

Delić je rekao da je plan da se otvori najsavremenija, potpuno automatizovana fabrika za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bi se zaokružio kompletan proces korišćenja i proizvodnje ove vrste ogreva od drveta, koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u Kantonu.

Kanton Sarajevo gradi drzavnu fabriku peleta kako bi smanjio zagadjenje vazduha Kovan M. I.

Krajnje je vreme da Kanton Sarajevo ima fabriku peleta kako bi građanima ponudio najkvalitetniji pelet po povoljnijim cenama, naglasio je Delić.

Firma Kovan M. I. nudi gradnju fabrike peleta koja je potpuno proizvod BiH

Samir Omerović, direktor Sarajevo-šuma rekao je da Kanton ima dovoljno resursa, ali i potrebu da krene u proizvodnju peleta, jer je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta vazduha u Sarajevu.

Predstavnici Vlade KS i Sarajevo-šuma osim obilaska pogona firme „Kovan M.I.“ odgledali su i prezentaciju domaćini o procesu izgradnje, otvaranja i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

„Kovan M. I.“, kako je naveo Delić, ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u BiH nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je proizvod BiH tako da će i realizacija projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja, naglasio je Delić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. februar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. februar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. februar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. februar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.