Životna sredina

Kanton Sarajevo gradi državnu fabriku peleta kako bi smanjio zagađenje vazduha

Kanton Sarajevo gradi drzavnu fabriku peleta kako bi smanjio zagadjenje vazduha

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo i kantonalno preduzeće Sarajevo-šume planiraju da do kraja godine izgrade fabriku za prozvodnju peleta kako bi građananima glavnog grada Bosne i Hercegovine obezbedili čistije gorivo za zagrevanje domova i tako smanjili zagađenje vazduha.

Na dnevnom redu naredne sednice Vlade Kantona Sarajevo biće predlog odluke o pripremi studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta, a posle donošenja zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i Sarajevo-šume će krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi već početkom proleća počeli radovi na terenu.

Inače, Sarajevo ima veliki problem sa zagađenjem vazduha, ali nadležni su poslednjih meseci povukli više poteza kako bi ga rešili. Tako su odobrili subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj  i pokrenuli istraživanje potencijala geotermalne energije.

Ministar privrede Vlade Kantona Sarajevo Adnan Delić rekao je da Ministarstvo privrede namerava da do kraja godine osnuje fabriku za proizvodnju peleta, zbog čega je organizovana poseta privatnoj firmi „Kovan M.I.“ iz mesta Gračanice, nedaleko od Doboja, koja ima postrojenje za proizvodnju peleta u Olovu.

Kantonalna vlada želi da građanima ponudi najkvalitetniji pelet po povoljnijim cenama

Delić je rekao da je plan da se otvori najsavremenija, potpuno automatizovana fabrika za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bi se zaokružio kompletan proces korišćenja i proizvodnje ove vrste ogreva od drveta, koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u Kantonu.

Kanton Sarajevo gradi drzavnu fabriku peleta kako bi smanjio zagadjenje vazduha Kovan M. I.

Krajnje je vreme da Kanton Sarajevo ima fabriku peleta kako bi građanima ponudio najkvalitetniji pelet po povoljnijim cenama, naglasio je Delić.

Firma Kovan M. I. nudi gradnju fabrike peleta koja je potpuno proizvod BiH

Samir Omerović, direktor Sarajevo-šuma rekao je da Kanton ima dovoljno resursa, ali i potrebu da krene u proizvodnju peleta, jer je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta vazduha u Sarajevu.

Predstavnici Vlade KS i Sarajevo-šuma osim obilaska pogona firme „Kovan M.I.“ odgledali su i prezentaciju domaćini o procesu izgradnje, otvaranja i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

„Kovan M. I.“, kako je naveo Delić, ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u BiH nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je proizvod BiH tako da će i realizacija projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja, naglasio je Delić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

10. februar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. februar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

10. februar 2022. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. februar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin