Životna sredina

Kanton Sarajevo gradi državnu fabriku peleta kako bi smanjio zagađenje vazduha

Kanton Sarajevo gradi drzavnu fabriku peleta kako bi smanjio zagadjenje vazduha

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo i kantonalno preduzeće Sarajevo-šume planiraju da do kraja godine izgrade fabriku za prozvodnju peleta kako bi građananima glavnog grada Bosne i Hercegovine obezbedili čistije gorivo za zagrevanje domova i tako smanjili zagađenje vazduha.

Na dnevnom redu naredne sednice Vlade Kantona Sarajevo biće predlog odluke o pripremi studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta, a posle donošenja zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i Sarajevo-šume će krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi već početkom proleća počeli radovi na terenu.

Inače, Sarajevo ima veliki problem sa zagađenjem vazduha, ali nadležni su poslednjih meseci povukli više poteza kako bi ga rešili. Tako su odobrili subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj  i pokrenuli istraživanje potencijala geotermalne energije.

Ministar privrede Vlade Kantona Sarajevo Adnan Delić rekao je da Ministarstvo privrede namerava da do kraja godine osnuje fabriku za proizvodnju peleta, zbog čega je organizovana poseta privatnoj firmi „Kovan M.I.“ iz mesta Gračanice, nedaleko od Doboja, koja ima postrojenje za proizvodnju peleta u Olovu.

Kantonalna vlada želi da građanima ponudi najkvalitetniji pelet po povoljnijim cenama

Delić je rekao da je plan da se otvori najsavremenija, potpuno automatizovana fabrika za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bi se zaokružio kompletan proces korišćenja i proizvodnje ove vrste ogreva od drveta, koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u Kantonu.

Kanton Sarajevo gradi drzavnu fabriku peleta kako bi smanjio zagadjenje vazduha Kovan M. I.

Krajnje je vreme da Kanton Sarajevo ima fabriku peleta kako bi građanima ponudio najkvalitetniji pelet po povoljnijim cenama, naglasio je Delić.

Firma Kovan M. I. nudi gradnju fabrike peleta koja je potpuno proizvod BiH

Samir Omerović, direktor Sarajevo-šuma rekao je da Kanton ima dovoljno resursa, ali i potrebu da krene u proizvodnju peleta, jer je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta vazduha u Sarajevu.

Predstavnici Vlade KS i Sarajevo-šuma osim obilaska pogona firme „Kovan M.I.“ odgledali su i prezentaciju domaćini o procesu izgradnje, otvaranja i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

„Kovan M. I.“, kako je naveo Delić, ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u BiH nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je proizvod BiH tako da će i realizacija projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja, naglasio je Delić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

10. februar 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

10. februar 2022. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

10. februar 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

10. februar 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?