OIE

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva u deset gradova u Srbiji

subvencije solarni paneli konkursi prozjumeri

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Podeli

Deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo je javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje solarnih panela, a još 14 će to uraditi uskoro. Građani na ovaj način mogu da lakše postanu proizvođači električne energije koju troše, a kako to izgleda u praksi pročitajte iskustvo mašinskog inženjera Miloša Lončara, koji je na krov svoje kuće u zemunskom naselju Altina postavio solarnu elektranu.

Novac Ministarstva rudarstva i energetike, ukupno 100 miliona dinara, za prvo državno subvencionisanje ugradnje solarnih panela u Srbiji dobilo je 37 lokalnih samouprava, ali zasad je javne pozive objavilo samo njih deset: Apatin, Bor, Jagodina, Majdanpek, Novi Sad, Paraćin, Pećinci, Rača, Sečanj i Vranje.

Sve lokalne samouprave dužne su da obezbede isti iznos novca za subvencije koji su dobili od Ministarstva, pa će građanima ukupno na raspolaganju biti oko 200 miliona dinara. Građani mogu da dobiju najviše do 50 odsto ukupne investicije ili najviše 420.000 dinara.

Ukupno će konkurse objaviti 37 gradova i opština

Naime, procedura je takva da prvo Ministarstvo na javnom pozivu dodeli novac, što se desilo početkom novembra, zatim gradovi i opštine koji su dobile sredstva raspisuju konkurs za izbor firmi za izvođenje radova, a na kraju i javni poziv za dodelu subvencija građanima. Treba reći da radove i opremu mogu isporučiti samo firme koje su izabrane na konkursu.

Evidencija Ministarstva govori da je ukupno 24 lokalnih samouprava objavilo konačan spisak firmi za izvođenje radova, a sledeći korak je konkurs za građane, što znači da će osim deset navedenih, to uskoro uraditi još 14 gradova i opština: Aleksinac, Barajevo, Ćuprija, Ivanjica, Kragujevac, Kraljevo, Lučani, Obrenovac, Prijepolje, Smederevo, Sokobanja, Užice, Zemun i Zvezdara.

Javno pozive za građane u deset lokalnih samouprava možete videti na sajtu Ministarstva. Konkurs je, inače, već zatvoren u Boru, Jagodini i Paraćinu.


Stižu još dve milijarde

Inače, subvencije za solarne panele su deo nacionalnog Programa energetske sanacije u domaćinstvima.

Prošle godine su objavljena dva javna poziva: za zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova (dodeljeno 224 miliona dinara), i za ugradnju solarnih panela, vredan pomenutim 100 miliona dinara.

Početkom februara objavljen je novi javni poziv, koji objedinjuje obe namene subvencionisanja. Na njemu su opštine i gradovi dobili milijardu dinara, što znači da će na raspolaganju građanima biti dve milijarde dinara.


Najvažniji uslovi za solarne panele su svuda isti

Glavni uslovi na svim konkursima lokalnih samouprava su isti.

Novac se može dobiti za nabavku solarnih panela snage koja nije veća od odobrene snage mernog mesta, što se može videti na računu za struju, ali maksimalno do snage od 6 kilovata (kW). U subvenciju ulazi i nabavka opreme, usluga ugradnje i izrada neophodne tehničke dokumentacije.

Domaćinstva će biti izabrana na osnovu četiri kriterijuma. Prvi je stanje spoljnih zidova,  način grejanja, karakteristike spoljne stolarije i K faktor zauzetosti površine za objekat (količnik ukupne površine stambenog objekta, iz poreske prijave, i broja korisnika tog objekta).

Prednost kućama sa izolacijom i PVC prozorima

Može se reći da će prednost imati domaćinstva sa izolacijom, koja se greju na drvo, prirodni gas, pelet, gradsku toplanu, i koja imaju PVC ili aluminijumske prozore.

Podnosilac prijave mora da bude vlasnik objekta ili da ima prijavu boravka na toj adresi i saglasnost vlasnika objekta. Uslov je i da je potrošnja na brojilu koje prijavljuje na poslednjem računu bila najmanje 30 kilovat-sati (kWh).

Maksimalni iznos sredstava koji se dodeljuje, predstavlja  iznos manji od 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, a maksimalno  420.000,00 dinara sa PDV-om, ili iznosa koji se dobija množenjem snage panela u kW iz dostavljene profakture, sa  iznosom od 70.000 dinara.

Za solarne panele kapaciteta većeg od 6 kW razliku do ukupne vrednosti radova plaćaju domaćinstva.

Komentara: (11)
Dalibor Mitic / 29.05.2022.

Lepo je to! Hoce li biti nesto za Leskovac 016! Hvala.

Miladin / 30.05.2022.

Dal ima za lazarevac

Zoran / 30.05.2022.

Ima li za Valjevo u ovoj godini

Marko / 30.05.2022.

Kakve veze ima da li je kuca izolovana i da li ima pvc ili alu stolariju kad se ta struja dobijena iz panela moze samo koristiti za svetlo i daj boze za neki kucanski uredjaj. Mislim da bi bilo pametnije da drzava podeli besplatno panele kojima je inace cena naduvana za novce koje daje na uvoz struje. Ako gresim voleo bih da me neko razuveri.

Miodrag / 30.05.2022.

Pirot ?

VELICKOVIC Mirko / 31.05.2022.

Super , ja sa za , inace sam invalid 100./ Ali ja sam Iz Prokuplje voleo Bih da ugradim uz subvencije

Milan / 31.05.2022.

Kako vam ljudi nije jasno,sa solarnim panelima ne mozes da grejes kuću,samo da gledas tv,palis sijalice i sl.sitnice.Ulaganje u skupe i tehnol.ne razvijene solarne panele se isplati za 10-12godine.Besmisleno bacanje para,.

Ljusa / 02.06.2022.

Sve je to lepo ali se ceka legalizacija kuca. Moji rodjaci su podneli zahtev za kucu na Petlovom brdu jos 2013 i do dana danasnjeg nisu je legalizovali. Kako onda da dobiju subvencije, a greju se na pelet kojeg trenutno nema.

Srdjan / 03.06.2022.

Za one koji ne znaju, ovo se isplati uzeti samo ako se struja daje EPS-u, kilovati se računaju od 01.04. i važe godinu dana tog sledećeg datuma kada se stanje resetuje, ako ste napravili više a niste potrošili ostaje EPS-u.
Dakle nije suština da vi trošite te kilovate već da ih dajete EPS-u a posle na zimu kada nema toliko sunca dobijate te kilovate nazad besplatno.
Na primer ja grejem kuću 90m2 sa 5 klima, sezona me izađe oko 300e. 6-7kW sistem može da napravi celokupnu moju godišnju potrošnju i učini grejanje bukvalno besplatnim.

Tankosava Čutic / 12.06.2022.

Kada i da li ce biti objavljen konkurs o dodeli sredstava za ugradnju solarnih panela u opštini Žitište?

BOJAN MIHOV / 16.06.2022.

KOLIKO KOSTA JEDNA TABLA,KUPIO BIH VISE KOMADA.UL.MILANA PREMASUNCA BR.51.STRELISTE.MOJ.MOB.TEL.0652417177.BOJAN MIHOV.S POSTIVANJEM POZDRAV,UNAPRED ZAHVALAN.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku