OIE

Objavljujemo spisak gradova i opština koji su dobili subvencije za solarne panele

spisak opstine gradovi subvencije solarni paneli

Foto: lmtsimon from Pixabay

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike podelilo je skoro 100 miliona dinara lokalnim samoupravama za subvencionisanje domaćinstava da postave solarne panele i tako proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri.

Program energetske sanacije porodičnih kuća biće sproveden po istom principu kao i program zamene prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva. To znači da će Ministarstvo i lokalne samouprave obezbediti 50 odsto investicije, a ostalo građani. Sledeći korak je da lokalne samouprave raspišu tendere za izbor firmi koje će isporučiti solarne panele i obaviti ugradnju, a onda i konkurs za građane.

Za subvencije loklanim samoupravama bilo je namenjeno 50 miliona dinara, ali je zbog velike zainteresovanosti i 37 ispravnih prijava Ministarstvo obezbedilo još 47,6 miliona dinara. Zanimljivo je da su kao neblagovremene, neuredne i nepotpune odbijene prijave gradova Kruševac, Niš, Pirot i Požarevac, i opština Brus, Lebane, Mali Iđoš, Mionica, Odžaci, Preševo, i Žabalj. Javni poziv je objavljen 3. septembra.

Ispod je spisak lokalnih samouprava koje su dobile subvencije od Ministarstva.tabela solarni paneli subvencije
Prema pravilima javnog poziva, lokalne samouprave su mogle da dobiju najviše isti iznos koji su svojim budžetom planirale za ovu namenu, ali ne više od pet miliona dinara.

Da ponovimo, Program energetske sanacije porodičnih kuća činiće pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Programa obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

  • 1) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;
  • 2) izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Za sledeću godinu najavljeno je još nekoliko ovakvih poziva.

Komentara: (19)
Dragan Presecan / 06.11.2021.

Da li mogu stanovnici opstine Vrbas da se prijave za subvencije za solarne panele ,do kada i gde?

Srđan Preradović / 08.11.2021.

Da li je neko uspeo da se priključi po novim pravilima ?

Dragan / 21.12.2021.

Kako da mi koji živimo u opštine koje nisi podnele potrebnu dokumentaciju za subvencije,kako da mi dodjemo do subvencije tako je bilo i sa zamenu stolarije tako je sada i sa solarnim panelima.
Treba da pravila odredjuje Drzava i ona stoi iza toga i da mi koji živimo u nerazijene Opštine da imamo ista prava,da se dokumentacija za subvencije podnosi u Ministarstvo za zastitu zivotne i da ministarstvo odobrava a ne Opštine u koje zivimo jer svi znamo kako to funkcionise.

ZLATA / 19.01.2022.

PITANJE
IMAM MONTAZNU KUCU U BORCI TEK IZGRADJENU DA LI MOGU DOBITI POMOC ZA SOLARNE PANELE
HVALA

Antić Milanka / 26.01.2022.

Imam kuću u Starim Banovcima,
da li mogu dobiti pomoć za solarne panele.

Radomir Milojević / 29.01.2022.

Živim u Negotinu pograničnoj opštini koja nije tražila subvencije od republike Srbije jer verovatno nema sredstva za tu svrhu, pa dali mi gradjani možemo da ostvarimo pravo na subvenciju po osnovu pogranične nerazvijene opštine. Napomonjem da ni pravo na zamenu stolarije nismo imali, pa se postavlja pitanje dali i mi živimo u Srbiji ili smo otpisani, tj. potrebni smo samo radi glasanja. Pozdrav.

Лука / 07.02.2022.

Кад и где се подносе пријаве за НС

todor / 18.02.2022.

verovatno nasa agencija za energetiku smara da u NS nije potrebno nista menjati ,jer je sve OOKKKEEEEEJJJJJJJJJJ ( ! ) ,,,,??????

Anka / 23.02.2022.

Dali oni nas ovo zafrkavaju. Dali je neko dobio, a da je prosecan gradjanin, a da nije neka vlast. Neverujem u ovo, zasto nekazu gde da se prijave gradjani koji su zainteresirani.

Dragoslav / 05.03.2022.

Dali stanovnici Opstina Despotovac mogu da konkurišu za solarnu energiju i energetski pasos Radojkovic

Војкан Будимировић / 07.03.2022.

Питао бих Вас дали ја имам права на соларне панеле, и коме да се обратим, јер сам Социјално УГРОЖЕНА ВРСТА ГРАЂАНА НА територији Београда-11090-Раковице???
Унапред Вам се захваљујем на разуђевању и одговору на ово питање-коментар!!!
Хвала.

Rada Filipovic / 08.03.2022.

Postovani, moja opstina, Rakovica nije na spisku subvencija! Da li je moguce da koristim program subvencija jer bih zelela da ugradim solarne panele! Srdacan pozdrav!

Spomenka / 10.03.2022.

Mislim da treba opstine da sakupe zahteve zainterrsovanih gradjana i onda odrede i dodele potrebna sredstva

Dusan / 29.04.2022.

Žitelj sam Rakovice, ali ne vidim našu opštinu na spisku, na žalost. Verovatno je to pitanje za našeg mladog predsednika opštine.

Stanislav Mirkac / 24.05.2022.

Da li imaju pravo borci iz prošlih ratova na subvencije?

Milena Beljić / 27.05.2022.

Poštovani, zainteresovan sam za solarne panele, pošto imam toplotnu pumpu. Grad Šabac se ne nalazi među gradovima za subvencije. Šta da uradim da postanem korisni subvencije kao svi građani. Imam i izvođača. Poz. Hvala na odgpvoru

Đorđije Đuroć / 20.06.2022.

Da li mogu dobiti solarni panel za prikolicu koja je na mom placu

Dragan Ignjatović / 07.07.2022.

Da li možemo da konkurišemo i do kada za subvenciju za solarne panele za opštinu Zvezdara I opštinu Odžaci.
Srdačan pozdrav.

ZORAN TEPIC / 23.08.2022.

Predlazem da Ministarstvo energetike posalje svoje strucnjake u opstine koje jos nisu aplicirale za subvencije kao strucnu pomoc.Verovatno u tim opstinama nema kvalifikovanih ljudi da to pokrenu.Ja sam iz opstine Zabalj koja takodje nije na spisku.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. novembar 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

2. novembar 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

2. novembar 2021. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

2. novembar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.