OIE

Objavljujemo spisak gradova i opština koji su dobili subvencije za solarne panele

spisak opstine gradovi subvencije solarni paneli

Foto: lmtsimon from Pixabay

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike podelilo je skoro 100 miliona dinara lokalnim samoupravama za subvencionisanje domaćinstava da postave solarne panele i tako proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri.

Program energetske sanacije porodičnih kuća biće sproveden po istom principu kao i program zamene prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva. To znači da će Ministarstvo i lokalne samouprave obezbediti 50 odsto investicije, a ostalo građani. Sledeći korak je da lokalne samouprave raspišu tendere za izbor firmi koje će isporučiti solarne panele i obaviti ugradnju, a onda i konkurs za građane.

Za subvencije loklanim samoupravama bilo je namenjeno 50 miliona dinara, ali je zbog velike zainteresovanosti i 37 ispravnih prijava Ministarstvo obezbedilo još 47,6 miliona dinara. Zanimljivo je da su kao neblagovremene, neuredne i nepotpune odbijene prijave gradova Kruševac, Niš, Pirot i Požarevac, i opština Brus, Lebane, Mali Iđoš, Mionica, Odžaci, Preševo, i Žabalj. Javni poziv je objavljen 3. septembra.

Ispod je spisak lokalnih samouprava koje su dobile subvencije od Ministarstva.tabela solarni paneli subvencije
Prema pravilima javnog poziva, lokalne samouprave su mogle da dobiju najviše isti iznos koji su svojim budžetom planirale za ovu namenu, ali ne više od pet miliona dinara.

Da ponovimo, Program energetske sanacije porodičnih kuća činiće pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Programa obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

  • 1) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;
  • 2) izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Za sledeću godinu najavljeno je još nekoliko ovakvih poziva.

Komentara: (2)
Dragan Presecan / 06.11.2021.

Da li mogu stanovnici opstine Vrbas da se prijave za subvencije za solarne panele ,do kada i gde?

Srđan Preradović / 08.11.2021.

Da li je neko uspeo da se priključi po novim pravilima ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.