OIE

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele

Slika: congerdesign from Pixabay

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je konkurs za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela na koji mogu da se prijave lokalne samouprave. Ubrzo kreće i konkurs za građane.

Program energetske sanacije porodičnih kuća, koji podrazumeva instaliranje solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju građana, biće sproveden po istom principu kao i program zamene prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva. To znači da će Ministarstvo i lokalne samouprave obezbediti 50 odsto investicije, a ostalo građani, koji će na ovaj način postati prozjumeri – neko ko proizvodi električnu energiju za svoje potrebe.

Opštine i gradovi će moći da dobiju najviše pet miliona dinara

Lokalne samouprave će na konkursu imati na raspolaganju 50 miliona dinara. Svaka od njih će moći da dobije najviše do 100 odsto onoga što su same u svojim bdžetima planirale za ovu namenu, ali ne više od pet miliona dinara.

Rok za prijavljivanje je 1. oktobar, navodi se u javnom pozivu Ministarstva.

Program energetske sanacije porodičnih kuća, kako piše u pozivu, činiće pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Programa obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

1) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;

2) izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Mihajlović: za mesec ipo prvi ugovori sa građanima

“Program će se sprovoditi po istom modelu kao i kad smo imali javni poziv za zamenu stolarije, što znači da 50 odsto novca obezbeđuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Sledeće godine još nekoliko javnih poziva za solarne panele

Ona je istakla da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

„Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju”, rekla je Mihajlović.

Komentara: (23)
Nikola / 07.09.2021.

Gde se informisati i prijaviti?

Radmila Karišić / 07.09.2021.

Posebno sam zainteresovana za ugradnju panela mislim da je to mnogo dobro za sve i za domaćinstvo i za okolinu.

Lik Orijent / 08.09.2021.

50 miliona dinara na 174 jedinice lokalne samouprave je po manje od 300.000 dinara odnosno po oko 2500 evra, što nije dovoljno ni za jednu kuću. Pa vi vidite koliko je ovo ozbiljna akcija.

Dejan / 08.09.2021.

Sve pise da ce se ugradjivati sol. Paneli.
A nigde se ne pominje kolika je cena 1dnog panela, sa celokupnom opremom

daweed / 08.09.2021.

@Lik Orijent Niste baš najbolje razumeli, u pitanju je max. po 50mil. za svaku lokalnu samoupravu a ukupan iznos zavisi od toga koliko će same lokalne samouprave da obezbede sredstava. Onoliko koliko obezbede za tu namenu još toliko će da dobiju iz budžeta, znači max. 100mil. po lokalnoj samoupravi.

Branka / 08.09.2021.

Da li se konkurs odnosi i za seoska domacinstva van teritorije grada.

Ljubisa Veljovic / 09.09.2021.

Da li ce strucne ekipe obilaziti gradane I objasnjati I’m postupak.

Lik Orijent / 09.09.2021.

@daweed
Molim vas da se dobro skoncentrišete i pažljivo pročitate tekst konkursa Ministarstva.
Posle toga možete da mi se izvinite.

Lik Orijent / 09.09.2021.

Укупно расположива средства подстицаја Министарства за реализацију Програма износе 50.000.000 динара.
Максимални износ средстава подстицаја који додељује Министарство за финансирање Програма по ЈЛС износи до 100% планираних буџетских средстава ЈЛС за ову намену, а не може бити већи од 5.000.000 динара по ЈЛС.

Aki / 12.09.2021.

Ne zalećite se ljudiii biće plakanja, nema u burazerskoj Srbiji dobrog dila sa političarima koji su polu pismeno smeće… Guglajte pa će te videti koliko košta jedan panel ili ceo sistem.

Vesna Stevanović / 16.09.2021.

Da li će biti konkurs i za firme osim porodičnih kuća?

Драган Филиповић / 20.09.2021.

где отићи и шта понети за добијање субвенције за солар.
Може ли било која фирма да поставља,уграђује панеле и да ли се прво уграђује па иде поврат новца или…………….

Zagorka mitrovic / 23.09.2021.

Zivim u Krusevcu u ulici KnezMihajlova77 i htela bih da promenim dva prozora i dvoja prozor vrata
Hvala unapred

L / 10.10.2021.

Нема ништа од тога у пракси – празне приче. Локалне самоуправе заболе ђон осим за њихове личне потребе. Ако и распишу конкурс – бирају се фирме извођачи које те одеру а средства се додељују по принципу “дођеш ми”. Најчешћи одговор локалних самоуправа је да нису добили средства – због незаинтересованости да посао одраде како треба или их мрзи, зато што нису доставили документацију, или …. грађани никад не сазнају.

Miodrag / 21.10.2021.

Koliko mi treba ucesce za snagu od 1000w. Hvala. Pozdrav

Dana / 23.10.2021.

Da li smo zakasmnili za ovu godinu ako se kao stambena zajednica nismo do sada prijavili?

Zelena Unija / 19.12.2021.

Molim sve zainteresovane da mi se jave za blize informacije. Mogu Vam pomoci oko svega sto je vezano za obnovljive energije kao i fotonaponske panele.

Dragan

Janoš Raduka / 01.01.2022.

Prilično kasnite gđo. Mihajlović. Mnogi su za energetsku efikasnost, ali zakonski okviri nedostaju.

Sale / 04.01.2022.

Ja imam ugradjene solarne panele u Beogradu, ugradio sam ih bez subvencija drzave, odnosno lokalne samouprave. Ministarstvo za energetiku bi trebalo da natera EPS/EDB da sto pre omoguci potpisivanje ugovora koji ce da omoguce slanje elektricne energije u mrezu kad proizvodim vise struje nego sto trosim. Niko jos nije potpisao takav ugovor, spremaju ga vec mesecima, odugovlace, nije im to u interesu, vise im odgovara da placam struju po ceni iz crvene zone. Samo pricaju da hoce zelenu energiju, a nista ne rade po tom pitanju!

Lukić Radomir / 10.01.2022.

Kada će biti raspisan javni poziv ove godine za prijavljivanje lokalnih samouprava po pitanju ugradnje solarnih panela po povoljnim uslovima prozujmera?

Gordana Barišić / 02.02.2022.

Grad Novi Sad je kao lokalna samouprava dobila po konkursu od Ministarstva rudarstva i energetike koji je bio raspisan početkom septembra 2021. godine – 5.000.000,00 dinara.
Kada će grad Novi Sad raspisati konkurs u vezi subvencija za ugradnju solarnih panela za građane- domaćinstva ?
Unapred hvala , pozdrav svima.

Ana / 25.02.2022.

Svi racunate kolko je koji grad dobio novca i kako se to rasporedjuje.Ma mene zanima jel se to deli vise. Jel neko dobio i jel neko ugradio da se malo pohvali,a mi koji jos nismo na redu da se radujemo da ce doci i do nas. Aj javite se,nemojte biti sebicni.

Mila Filipović / 03.04.2022.

Da li se gleda koliko sunčanih dana ima tu gde bi konkurisali?
Mislim da Bele Zemlje imaju prednost u odnosu na maglovitu Požegu ili….. a isto tako.količina panela? TO JE ZAKUP koji se ne plaća i plus cena po kojoj otkupljuju, koja sigirno neće biti ista. Logicno bi bilo da se kompenzira potroseni kw za kw a ostalo može po nižoj da se otkupi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

3. septembar 2021. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

3. septembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

3. septembar 2021. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

3. septembar 2021. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić