OIE

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele

Slika: congerdesign from Pixabay

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

12 Comments

Podeli

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

12 Comments

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je konkurs za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela na koji mogu da se prijave lokalne samouprave. Ubrzo kreće i konkurs za građane.

Program energetske sanacije porodičnih kuća, koji podrazumeva instaliranje solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju građana, biće sproveden po istom principu kao i program zamene prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva. To znači da će Ministarstvo i lokalne samouprave obezbediti 50 odsto investicije, a ostalo građani, koji će na ovaj način postati prozjumeri – neko ko proizvodi električnu energiju za svoje potrebe.

Opštine i gradovi će moći da dobiju najviše pet miliona dinara

Lokalne samouprave će na konkursu imati na raspolaganju 50 miliona dinara. Svaka od njih će moći da dobije najviše do 100 odsto onoga što su same u svojim bdžetima planirale za ovu namenu, ali ne više od pet miliona dinara.

Rok za prijavljivanje je 1. oktobar, navodi se u javnom pozivu Ministarstva.

Program energetske sanacije porodičnih kuća, kako piše u pozivu, činiće pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Programa obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

1) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;

2) izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Mihajlović: za mesec ipo prvi ugovori sa građanima

“Program će se sprovoditi po istom modelu kao i kad smo imali javni poziv za zamenu stolarije, što znači da 50 odsto novca obezbeđuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Sledeće godine još nekoliko javnih poziva za solarne panele

Ona je istakla da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

“Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju”, rekla je Mihajlović.

Komentara: (12)

Nikola / 07.09.2021.

Gde se informisati i prijaviti?

Radmila Karišić / 07.09.2021.

Posebno sam zainteresovana za ugradnju panela mislim da je to mnogo dobro za sve i za domaćinstvo i za okolinu.

Lik Orijent / 08.09.2021.

50 miliona dinara na 174 jedinice lokalne samouprave je po manje od 300.000 dinara odnosno po oko 2500 evra, što nije dovoljno ni za jednu kuću. Pa vi vidite koliko je ovo ozbiljna akcija.

Dejan / 08.09.2021.

Sve pise da ce se ugradjivati sol. Paneli.
A nigde se ne pominje kolika je cena 1dnog panela, sa celokupnom opremom

daweed / 08.09.2021.

@Lik Orijent Niste baš najbolje razumeli, u pitanju je max. po 50mil. za svaku lokalnu samoupravu a ukupan iznos zavisi od toga koliko će same lokalne samouprave da obezbede sredstava. Onoliko koliko obezbede za tu namenu još toliko će da dobiju iz budžeta, znači max. 100mil. po lokalnoj samoupravi.

Branka / 08.09.2021.

Da li se konkurs odnosi i za seoska domacinstva van teritorije grada.

Ljubisa Veljovic / 09.09.2021.

Da li ce strucne ekipe obilaziti gradane I objasnjati I’m postupak.

Lik Orijent / 09.09.2021.

@daweed
Molim vas da se dobro skoncentrišete i pažljivo pročitate tekst konkursa Ministarstva.
Posle toga možete da mi se izvinite.

Lik Orijent / 09.09.2021.

Укупно расположива средства подстицаја Министарства за реализацију Програма износе 50.000.000 динара.
Максимални износ средстава подстицаја који додељује Министарство за финансирање Програма по ЈЛС износи до 100% планираних буџетских средстава ЈЛС за ову намену, а не може бити већи од 5.000.000 динара по ЈЛС.

Aki / 12.09.2021.

Ne zalećite se ljudiii biće plakanja, nema u burazerskoj Srbiji dobrog dila sa političarima koji su polu pismeno smeće… Guglajte pa će te videti koliko košta jedan panel ili ceo sistem.

Vesna Stevanović / 16.09.2021.

Da li će biti konkurs i za firme osim porodičnih kuća?

Драган Филиповић / 20.09.2021.

где отићи и шта понети за добијање субвенције за солар.
Може ли било која фирма да поставља,уграђује панеле и да ли се прво уграђује па иде поврат новца или…………….

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 September 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.

Power China zeli da preko Srbije udje na trziste zelene energije Evrope

Power China preko Srbije ulazi na energetsko tržište Evrope

21 September 2021 - Državna kompanija Power China, spada u red 50 najvećih kompanija u Kini, a u Srbiji je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B.

EPCG trazi dobavljace solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

EPCG traži dobavljače solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

21 September 2021 - Elektroprivreda Crne Gore je raspisala tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3.000+ i Solari 500+.

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencionise solarnu, geotermalnu i energiju mora

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencioniše solarnu, geotermalnu i energiju mora

20 September 2021 - Hrvatska je objavila tri javna poziva za subvencionisanje projekata za povećanje korišćenja solarne, geotermalne i energije mora.