Energetska efikasnost

Srbija će 2022. izdvojiti 230 miliona evra za subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele

Srbija ce 2022. izdvojiti 230 miliona evra za subvencije za energetsku efikanost i solarne panele

Foto: iStock

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike obezbediće 230 miliona evra za subvencije za energetsku efikasnost i ugradnju solarnih panela, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike. Građanima će na raspolaganju biti novac za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva.

Ministarstvo rudarstva i energetike je dosad objavilo po jedan javni poziv za dodelu subvencija za energetsku efikasnost i za solarne panele. Drugi konkurs za energetsku efikasnost očekuje se do kraja godine.

Na objavljenim konkursima je lokalnim samoupravama za energetsku efikasnost dodeljeno 224 miliona dinara, a za solarne panele 100 miliona dinara, što je ukupno oko 2,7 miliona evra. Još toliko su obezbedile i lokalne samouprave (Vodič za subvencije za energetsku efikasnost: uslovi i dokumentacija za prijavljivanje).

Očekivanih 230 miliona evra u 2022. značilo bi značajan rast subvencija, a i značajnije povećanje broja građana koji će dobiti subvencije. Procena je da će sa raspodeljenih 5,4 miliona evra podsticaje dobiti više od 10.000 građana.

Inače, subvencije pokrivaju 50 odsto investicije, dok ostatak obezbeđuju sami.

Subvencije će biti odobravane narednih pet godina

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je za Euronews Serbia da će u narednih pet godina Ministarstvo subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela za domaćinstva, kako bi se smanjila potrošnja na nacionalnom nivou, s obzirom na to da sada trošimo četiri puta više nego što je prosek u EU.

Energetska efikasnost će Srbiji, prema njenim rečima, praktično obezbediti još jedan kapacitet, jer se godišnje baci kroz prozor proizvodnja jedne termoelektrane, prenelo je Ministarstvo.

Procene Ministarstva govore da je potrebno pet godina da svako domaćinstvo u Srbiji bude energetski efikasnije, tako što će imati mogućnost da izoluje kuću ili stan, zameni prozore i postavi solarne panele, istakla je onda, i navela da će u sledećoj godini za subvencije za energetsku efikasnost biti obezbeđeno 230 miliona evra.

Građani dobijaju 2.000 evra za instalaciju solarnih panela

Ona je istakla da je Ministarstvo kod solarnih panela ukinulo sve birokratske procedure. Ranije je bilo potrebno više od 25 koraka da bi neko mogao da postavi soalrni panel na svoj krov, a danas, kako tvrdi, samo jedan.

Prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od 5 kW, koji košta 4.000 evra, dobija od države 2.000 evra, istakla je ona. Ta investicija se isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada.

Solarni paneli na deset odsto krovova dali bi instalisani kapacitet koji sada ima EPS

Ako na samo deset odsto od ukupne površine krovova u Srbiji postavimo solarne panele, dobićemo instalisanu snagu koju Elektroprivreda Srbije (EPS) ima sada, to je neverovatna snaga koju ne koristimo, naglasila je Mihajlović.

Ministarstvo je nedavno uz podršku Evropske unije započelo kampanju Energetska efikasnost – okreni na zeleno.

Komentara: (6)
Arpad S. / 22.11.2021.

Rečeno je gore: „Ranije je bilo potrebno više od 25 koraka da bi neko mogao da postavi soalrni panel na svoj krov, a danas, kako tvrdi, samo jedan.“
Sta je taj jedan korak?
Kome predati zahtev?
U kakvoj formi? Kada je start? Da li gradjani direktno konkurišu ili opet preko opština ?

Da li može odjednom na sve tri da se konkuriše. Na solarne panele, na toplotne pumpe i na zamenu stolarija, ili odjednom samo na jedan ? Za početak toliko.

Daniel K. / 09.01.2022.

Kako i gde moze da se konkurise na tu subvenciju od 2000e za izgradne solarnog sistema? I gde mozemo da se informisemo u sve to u daljnjem?

Slavka Banjari / 24.01.2022.

Zivim na Savskom Vencu,A.Geprata,Beograd,kome da se obratim I kada?

Željko / 28.02.2022.

Poštovani da li mogu da konkuriše za centralno grejanje i gde ?

Jasmina / 12.03.2022.

Gde mogu u Kragujevcu konkurisati za subvencije za izolaciju kuce?

Slobodan / 02.04.2022.

Šteta što niko i ne odgovara na pitanja 🙁 Moja iskustva sa subvenciom : Država daje subvenciju samo na ONgrid sisteme ( bez akomulatora sa priključkom na elektrodistribuciju ) Cena koju oni podržvaju je 650 evra po 1Kw (nerealno ) za sisteme do 3Kw. Tako da možete dobiti subvenciju oko 1000 evra što nije zanemarljivo. Na moju žalost ja imam Offgrid sistem 5kw i ne mogu dobiti subvenciju. Što iskreno malo glupo zvuči da onaj ko ima mogućnost priključka ima pravo na subvenciju a oni koji ne mogu dobiti priključak elektrodistribucije ne. 🙁

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

17. novembar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

17. novembar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

17. novembar 2021. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

17. novembar 2021. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja