Energetska efikasnost

Srbija će 2022. izdvojiti 230 miliona evra za subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele

Srbija ce 2022. izdvojiti 230 miliona evra za subvencije za energetsku efikanost i solarne panele

Foto: iStock

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike obezbediće 230 miliona evra za subvencije za energetsku efikasnost i ugradnju solarnih panela, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike. Građanima će na raspolaganju biti novac za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva.

Ministarstvo rudarstva i energetike je dosad objavilo po jedan javni poziv za dodelu subvencija za energetsku efikasnost i za solarne panele. Drugi konkurs za energetsku efikasnost očekuje se do kraja godine.

Na objavljenim konkursima je lokalnim samoupravama za energetsku efikasnost dodeljeno 224 miliona dinara, a za solarne panele 100 miliona dinara, što je ukupno oko 2,7 miliona evra. Još toliko su obezbedile i lokalne samouprave (Vodič za subvencije za energetsku efikasnost: uslovi i dokumentacija za prijavljivanje).

Očekivanih 230 miliona evra u 2022. značilo bi značajan rast subvencija, a i značajnije povećanje broja građana koji će dobiti subvencije. Procena je da će sa raspodeljenih 5,4 miliona evra podsticaje dobiti više od 10.000 građana.

Inače, subvencije pokrivaju 50 odsto investicije, dok ostatak obezbeđuju sami.

Subvencije će biti odobravane narednih pet godina

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je za Euronews Serbia da će u narednih pet godina Ministarstvo subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela za domaćinstva, kako bi se smanjila potrošnja na nacionalnom nivou, s obzirom na to da sada trošimo četiri puta više nego što je prosek u EU.

Energetska efikasnost će Srbiji, prema njenim rečima, praktično obezbediti još jedan kapacitet, jer se godišnje baci kroz prozor proizvodnja jedne termoelektrane, prenelo je Ministarstvo.

Procene Ministarstva govore da je potrebno pet godina da svako domaćinstvo u Srbiji bude energetski efikasnije, tako što će imati mogućnost da izoluje kuću ili stan, zameni prozore i postavi solarne panele, istakla je onda, i navela da će u sledećoj godini za subvencije za energetsku efikasnost biti obezbeđeno 230 miliona evra.

Građani dobijaju 2.000 evra za instalaciju solarnih panela

Ona je istakla da je Ministarstvo kod solarnih panela ukinulo sve birokratske procedure. Ranije je bilo potrebno više od 25 koraka da bi neko mogao da postavi soalrni panel na svoj krov, a danas, kako tvrdi, samo jedan.

Prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od 5 kW, koji košta 4.000 evra, dobija od države 2.000 evra, istakla je ona. Ta investicija se isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada.

Solarni paneli na deset odsto krovova dali bi instalisani kapacitet koji sada ima EPS

Ako na samo deset odsto od ukupne površine krovova u Srbiji postavimo solarne panele, dobićemo instalisanu snagu koju Elektroprivreda Srbije (EPS) ima sada, to je neverovatna snaga koju ne koristimo, naglasila je Mihajlović.

Ministarstvo je nedavno uz podršku Evropske unije započelo kampanju Energetska efikasnost – okreni na zeleno.

Komentara: (1)
Arpad S. / 22.11.2021.

Rečeno je gore: „Ranije je bilo potrebno više od 25 koraka da bi neko mogao da postavi soalrni panel na svoj krov, a danas, kako tvrdi, samo jedan.“
Sta je taj jedan korak?
Kome predati zahtev?
U kakvoj formi? Kada je start? Da li gradjani direktno konkurišu ili opet preko opština ?

Da li može odjednom na sve tri da se konkuriše. Na solarne panele, na toplotne pumpe i na zamenu stolarija, ili odjednom samo na jedan ? Za početak toliko.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća