Energetska efikasnost

Novi javni poziv za subvencije za energetsku efikasnost do kraja godine

Novi javni poziv za subvencije za energetsku efikasnost do kraja godine

Foto: Free-Photos from Pixabay

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objaviće do kraja godine drugi javni poziv za dodelu subvencija lokalnim samoupravama za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva. Opštine i gradovi će posle toga objaviti javni poziv za izvođače radova i građane.

Drugi javni poziv za dodelu subvencija za energetsku efikasnost biće sproveden kao i prvi. Da podsetimo, Ministarstvo i lokalne samouprave obezbeđuju polovinu sredstava za investiciju građana, a ostalo oni sami. Prvo Ministarstvo na javnom pozivu dodeljuje subvencije lokalnim samoupravama, koje onda na svojim konkursima biraju firme koje će obaviti radove, i na kraju, opet korz javni poziv, biraju koja domaćinstva će dobiti subvencije (više o tome u Vodiču za subvencije za energetsku efikasnost).

Radovi na zameni stolarije u okviru prvog javnog poziva biće završeni za mesec dana

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević, rekao je da očekuje da će u narednih mesec dana biti završeni radovi na zameni stolarije u svih 67 lokalnih samouprava koje su učestvovale u programu povećanja energetske efikasnosti. On je rekao da očekuje veću zainteresovanost opština na sledećem javnom pozivu koji će biti objavljen do kraja godine.

Sledeće godine biće raspisano nekoliko konkursa za dodelu subvencija

Do kraja godine Ministarstvo će raspisati još jedan poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije, a u januaru se očekuje potpisivanje prvih ugovora sa opštinama, izjavio je Lakićević na RTS-u, prenelo je Ministarstvo.

Za narednu godinu on je najavio još nekoliko javnih poziva i očekujemo veći broj opština, s obzirom na to da su mnoge u međuvremenu iskazale nameru da učestvuju u ovom projektu.

Prvi solarni paneli na domaćinstvima stižu u januaru

Lakićević  je podsetio da je prošle nedelje prve ugovore o subvencijama za građane u Dimitrovgradu dodelila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, i ti radovi su već počeli. Radovi su počeli i u drugim mestima, a u narednih mesec dana očekuje se završetak svih radova na zameni stolarije, dok je završetak radova na izolaciji komplikovaniji i zahteva više vremena, saopštilo je Ministarstvo.

Državni sekretar je naveo da je Ministarstvo nedavno raspisalo konkurs za dodelu subvencija za solarne panele koji će moći da se postavljaju na krovovima domaćinstava. Lakićević očekuje da će već u januaru biti postavljeni prvi solarni paneli na domaćinstvima.

Komentara: (1)
Aleksandar / 02.11.2021.

Beograd je izuzet od subvencija za energetsku efikasnost. Zašto?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji