Energetska efikasnost

Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima dodeljene skoro svakoj opštini u Srbiji

Subvencije energetsku efikasnost domacinstvima skoro svakoj opstini Srbiji

Photo: iStock

Objavljeno

15.03.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

15.03.2022.

Država

Podeli

Država je s gradovima i opštinama odvojila dve milijarde dinara za program unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima, čime će biti pokriveno 50 odsto investicija. Sredstva su za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Aranđelovcu, gde su u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave, da će u ove mere u domaćinstvima ukupno biti uložene četiri milijarde dinara. Ministarstvo je saopštilo da će zajedno sa gradovima i opštinama subvencijama pokriti dve milijarde dinara.

Subvencije su obezbeđene za skoro svaku opštinu u Srbiji ne računajući one na Kosovu i Metohiji, od kojih je na spisku samo Kosovska Mitrovica. Tamošnjoj lokalnoj samoupravi je dodeljeno 4,2 miliona dinara, koliko i ona treba da izdvoji iz svog budžeta. NA OVOM LINKU MOŽETE POGLEDATI SPISAK OPŠTINA I GRADOVA KOJI SU DOBILI SUBVENCIJE, a ministarstvo je odobrilo ukupno 967 miliona dinara.

Beograđani će za subvencije za energetsku obnovu svojih domova moći da se prijave u svim gradskim opštinama osim Novog Beograda, Rakovice i Sopota. U prethodnom, pilot-projektu, grad je sredstva dodelio samo Paliluli.

Sredstva su Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu, koji imaju po više opština, odobrena preko gradskih uprava. Čačku je dodeljeno najviše od svih lokalnih samouprava, skoro 45 miliona dinara, a gradonačelnik Milun Todorović je rekao da će sredstva dobiti hiljadu domaćinstava.

Domaćinstva mogu da se prijave za sredstva kada lokalna samouprava raspiše poziv

Konkurs za opštine i gradove za odobravanje subvencija namenjenih domaćinstvima za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela, raspisan je pre mesec i po dana.

U programu je za 2022. predviđeno ukupno 20.000 korisnika u Srbiji. Mihajlović je navela da će ta domaćinstva moći da smanje račune za toplotnu energiju za 25 do 30 odsto. Građani mogu da podnesu prijave za dodelu sredstava kad njihove opštine i gradovi objave pozive za domaćinstva.

Najvažniji uslov za prijavljivanje u većini lokalnih samouprava je da je podnosilac prijave vlasnik nekretnine, a važno je i da je u predmetnoj nekretnini stalno nastanjen, kao i da može da dokaže legalnost objekta. U neophodnoj dokumentaciji koju su potencijalni korisnici obavezni da dostave mora da bude predmer i predračun ili profaktura od neke od firmi koje je lokalna samouprava ovlastila da izvode radove na unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Na prošlogodišnjem konkursu je 67 lokalnih samouprava u junu dobilo ukupno 224,3 miliona dinara podsticaja, dva meseca nakon objavljivanja poziva.

Mere energetske efikasnosti s podsticajima zamenjuju jednu toplanu

„Realizacijom ovog projekta uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlović. Obećala da će ove godine biti još takvih poziva.

„Obezbedili smo u budžetu ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države“, poručila je Mihajlović.

Lokalne samouprave povećale izdvajanja iz budžeta za energetsku obnovu domaćinstava

„Prošle godine odvojili smo pet miliona dinara, a učestvovalo je 79 domaćinstava. Ove godine opština i ministarstvo daju po osam miliona“, izjavio je predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović.

Pilot-projekat je pokazao da je zainteresovanost građana velika i Sombor je sada povećao iznos pet puta, kazao je gradonačelnik Antonio Ratković. Tom gradu je ministarstvo odobreno 15 miliona dinara.

Komentara: (4)
Zorica Manasijević / 24.03.2022.

Zasto u beogradskoj opstini Rakovica gradjani ne mogu da se prijave za subvencije za energetsku etikasnost?

Anka / 12.04.2022.

Nije samo Rakovica, vec nijedna opstina nije dobila. Jos nisam cula da se neko pohvalio.Čini mi se da je ovo neka mutljavina. Kad se daju subvencije onda su sturi i nejasni, a kad treba glasati evo ih pred vratima.

Nina / 14.09.2022.

Zasto u Opstini Vozdovac nema jos nista za zamenu stolarije,imam samo stan 23m2,za zamenu stolarije pritom sam osoba sa invaliditetom,i vlasnik sam stana a prozori pucaju jer je zdrada stara 54 god.

Marija / 11.10.2023.

Kada ce opstina Novi Beograd da daje ove subvencije?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. mart 2022. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. mart 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. mart 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. mart 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.