Vesti

Palilula jedina opština u Beogradu koja će odobravati subvencije za energetsku efikasnost

Palilula jedina opstina u Beogradu koja će odobravati subvencije za energetsku efikasnost

Foto: Igor Ki from Pixabay

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Podeli

Grad Beograd odlučio je da od 17 opština glavnog grada samo stanovnici Palilule dobiju subvencije za zamenu prozora i vrata u okviru programa za subvencionisanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike.

Grad Beograd je i raspisao konkurs za firme koje će sprovoditi mere za energetsku efikasnost, tačnije radove na zameni stolarije, a kada se ovaj konkurs završi uslediće i javni poziv za prijavljivanje građana. Rok za firme da se prijave je 22. oktobar, navodi se u javnom pozivu.

Beograd je poslednji od 67 lokalnih samouprava koji je objavio konkurs za firme. Mnoge su dosad objavile i konkurse za građane.

Opština Palilula će na raspolaganju imati 20 miliona dinara, što je sav budžet koji je na raspolaganju imao i Grad jer je od Ministarstva rudarstva i energetike dobio deset miliona dinara, a ostatak je sam obezbedio.

Zbog ograničenog budžeta od 20 miliona dinara, Grad je procenio da je Palilula najugroženija opština kada je reč o stanju i potrebi za energetskom sanacijom, preneo je portal Novosti.

Program se sprovodi u 67 opština

Program za subvencionisanje mera energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicija u zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva u domaćinstvima i zgradama, a ostalo vlasnici objekta. Lokalne samouprave odlučuju koje mere će subvencionisati, a Beograd se odlučio za prozore i vrata.

Ministarstvo je raspododelilo 224,3 miliona dinara za 67 lokalnih samouprava, zatim su one raspisale konkurse za firme koje će sprovoditi mere za energetsku efikasnost, a sada se raspisuju konkursi za građane (Vodič za subvencije za energetsku efikasnost: uslovi i dokumentacija za prijavljivanje).

Komentara: (6)
Zoran Čejić / 18.10.2021.

Interesuju me firme koje su prošle konkurs i koje će raditi ugradnju stolarije, izdavanje predračun. Za opštinu Palilula.

Rada Savovic / 30.11.2021.

Kako da se prijavimo za zamenu stolarije .Zivimo na Paliluli.
Sta je potrebno.Mi smo penzioneri.

Čedo Čajević / 03.02.2022.

Šta nam treba da zamenimo ulazna vrata na zgradi?

Slavica Stamenković / 14.07.2022.

Molim vas da li ćete davati subvencije za menjanje krovova onih zgrada oko pijace u Borči to je bilo boze sačuvaj kada je bila ova kiša nema stana koji nije prokisao.Pozdrav.

Slavica Stamenković / 14.07.2022.

Mislim da bi prvo trebalo da se zamene krovovi pa onda prozori i vrata.

vesna lučić / 04.09.2023.

Poštovani,
moja majka živi u Kotežu sama.Ima 89 godina.Šta je potrebno za prijavu za zamenu prozora i koliko bi to koštalo?
Hvala

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

7. oktobar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. oktobar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. oktobar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. oktobar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage