Energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

Beograd subvencije energetska efikasnost

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Država

Podeli

Grad Beograd trebalo bi krajem oktobra ili početkom novembra da objavi konkurs za građane za zamenu prozora i vrata u okviru programa za subvencionisanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, saznaje Balkan Green Energy News.

Program za subvencionisanje mera energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicija u zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva u domaćinstvima i zgradama, a ostalo vlasnici objekta.

Ministarstvo je dodelilo 224,3 miliona dinara za 67 lokalnih samouprava, zatim su one raspisale konkurse za firme koje će sprovoditi mere za energetsku efikasnost, a sada se raspisuju konkursi za građane (Vodič za subvencije za energetsku efikasnost: uslovi i dokumentacija za prijavljivanje). Beograd je od Ministarstva dobio 10 miliona dinara, pa će građani na raspolaganju imati ukupno 20 miliona, što će u svakom slučaju biti nedovoljno s obzirom na interesovanje.

Građanima će na raspolaganju biti subvencije vredne 20 miliona dinara

U Sekretarijatu za energetiku Grada Beograda rekli su za Balkan Green Energy News da će Grad Beograd odlučio da subvencioniše zamenu „spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama na stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima, sa pratećim građevinskim radovima“.

U toku je priprema i usvajanje neophodnih akata od strane Gradskog veća, rekli su u Sekretarijatu.

Kako Balkan Green Energy News saznaje javni poziv za firme koje će izvoditi radove biće raspisan za oko dve nedelje.

Konkurs za građane neće biti raspisan u narednih najmanje mesec ipo dana, a Grad će pravovremeno objaviti ko će moći da konkuriše za ove subvencije, kaže naš sagovornik iz Sekretarijata.

Komentara: (5)
Radmila Martić / 17.09.2021.

Kada će novi sad da raspiše konkurs

milivoj pejin / 03.10.2021.

Izradio sam prototip električnog aparata za grejanje vazduha i podneo patentni zahtev za priznavanje ovog rešenja čiji su efekti o energetskoj efikasnosti su se uključili u karakte
ristike toplotnih pumpi , na koje ne utice nivo spoljasnje temprature pa su ovom osobinom i stabilniji od toplotnih pumpi.
Ovo pišem zbog toga što navedena osobina ima karakteristike štediše energije ,ne mogu da nadjem u spisku aparata, ili opreme za koje se daje podrska -stimulans konkurisanjem pa Vas iz tog razloga molim da me uputite na koji način da mi se omogući nastavak finansiranja
jer sam za sve do prototipa finasirao i kao penzioner, a do proizvodnje za laboratorijska merenja i dobijanje sertifika o kvalitetu proisvoda da bi dobio BAR KOD treba izdvijiti jos sredstava dabi ušao u redovnu proizvodnju itd .
Napominjem-da jedan iskorišćeni kWh električne energije isporučuje > od 3,5 kWh toplotne enrgije tako što za 6 sati priključenja struju potroš 5,64 kWh snagom 2,96 kW što će stručne
osobe lako shvatiti da je u pitanju potpuno novi proizvod među grejačima vazduha u Svetu.

Milorad Damjanovic / 23.10.2021.

Poštovani,
Vlasnik sam manjeg objekta u N. Bgd-u, o čemu posedujem svu valjanu dokumentaciju. Budući sam trenutno u inostranstvu, da li mogu i kako ostvariti pravo na subvenciju ? Pozdrav,

Gordana Bojović / 03.12.2021.

Ja sam invalid i imam81 godost.o .Stanujem u bloku 45 od 1973 godine.Prozori i vrata nisu dihtovali ni pri useljenju, a kamoli posle toliko godina.Veoma sam zainteresovana za nihovu promenu i mnogo sam se obradovala ovoj akciji za energetsku efikasnost. Kuće pazitelj zgrade u kojoj stanujem nije zainteresovan i kaže da nema pojma.Molim vas da mi objasnite kako da se prijavim za ovu akciju.

Milana Milutinovic / 13.10.2022.

Da li je moguce dobiti subvenciju kod izgradnje novog objekta za kupovinu toplotnih pumpi ili termoizolacije ili prozora

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

14. septembar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. septembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. septembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. septembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.