OIE

Gajenje voća pod solarnim panelima – dvostruka korist za poljoprivrednike uz agrosolar

agrosolar-Fraunhofer-ISE

Foto: Fraunhofer ISE

Objavljeno

19.08.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

19.08.2022.

Država

Podeli

Poljoprivrednici širom sveta se već odavno suočavaju sa negativnim uticajem klimatskih promena, čije posledice, poput ekstremno visokih temperatura, suša, ali i obilnih padavina i grada, dovode do slabijih prinosa voća, povrća i žitarica. Ovi izazovi, koji će nesumnjivo postajati sve ozbiljniji, zahtevaju inovativna rešenja, a jedno od njih bi moglo biti i zaštita useva solarnim panelima.

Koncept koji se naziva agrosolar podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju uz istovremenu proizvodnju električne energije, a pokrivanje voćnjaka i njiva solarnim panelima može doneti dvostruku korist – zaštitu od nepovoljnih i ekstremnih vremenskih uslova, uz zaradu od proizvodnje električne energije. Ujedno, postavljanjem solarnih panela iznad poljoprivrednih useva ili voćnjaka sprečava se potencijalni konflikt kada se plodno zemljište koristi za proizvodnju električne energije.

Zaštita useva i voća, ali i finansijska korist

U Nemačkoj se, prilikom testiranja, ovakav koncept u gajenju pšenice i krompira pokazao ekonomski isplativim u vrlo kratkom vremenskom roku, a sada je u toku novi pilot-projekat gde se agrosolar testira u voćnjacima u kojima se uzgajaju organske jabuke.

Solarni paneli za zaštitu pšenice i krompira se pokazali isplativim, a sad se koncept testira na organskim jabukama

Naime, osam sorti jabuke se gaji pod solarnim panelima na površini od skoro jednog hektaru na jednoj farmi za organsku proizvodnju voća u nemačkom selu Gelsdorf na zapadu zemlje. Projekat, koji sprovodi firma za razvoj rešenja iz oblasti solarne energije BayWa r.e., traje pet godina, a finansira ga nemačka vlada.

Solarni paneli su napravljeni tako da propuštaju 50% sunčeve svetlosti, što omogućava jabukama da sazrevaju, ali ih istovremeno i štiti od prejakog sunca.

agrosolar-jabuke-Fraunhofer-ISE

Jabuke pod solarnim panelima (Foto: Fraunhofer ISE)

Paneli propuštaju 50% sunčeve svetlosti da pokrivene jabuke mogu da sazre

Stefan Šindele, mendžer za agrosolar u ovoj nemačkoj firmi, kaže da agrosolar može biti dugoročno rešenje koje će pomoći poljoprivrednicima da se prilagode uticajima klimatskih promena. Ovim rešenjem se može očuvati, pa čak i unaprediti, postojeći ekosistem, tvrdi Šindele.

On je takođe napomenuo da je ova kompanija uspešno uspostavila profesionalnu proizvodnju jagodičastog voća pod solarnim panelima u Holandiji.

Jedan od mogućih pozitivnih efekata je i izbegavanje upotrebe pesticida i fungicida

Cilj projekta nije samo da se pokaže da je moguće smanjiti emisije CO2, već i da se izbegne korišćenje pesticida i fungicida, kao i potrošnih materijala, kaže jedan od istraživača sa Instituta za solarnu energiju Fraunhofer ISE, koji takođe učestvuje ne projektu. Rezultati projekta biće upoređeni sa korišćenjem obične zaštite pri uzgoju jabuka.

Ovo svakako nije jedini projekat takve vrste u Evropi. Jedan od primera je i Švajcarski startap Insolight, koji testira prozirne solarne module na zasadima jagoda i malina.

Komentara: (3)
Mirko Stjepanovic / 24.08.2022.

Lijepo i umno !Nase plantaze malina koje rastu iako je radne snage manje dobile bi na znacaju,naravno vlasti moraju dati organizovanu podrsku !Mogucnosti se uvecavaju ako se paneli mogu zakretati do80 stepeni za nuzno povecanje propustanje svjetlosti..bas dobra varijanta za NAS !

Aleksa / 24.08.2022.

@Mirko Stjepanovic
Da…da…u Srbiji nije dovoljno što je država subvencionisala svaki kg prozvedene maline sa 3,5 EUR, pa bi država, odnosno mi građani, mogli da subvencionišemo sa odokativnih 100% i ugradnju solarnih panela iznad zasada ovog „strateškog proizvoda“ zvanog malina….

Ivan Džankić / 25.08.2022.

Veoma zanimljivo, jer imamo ja i supruga tri jutra zemlje u komadu u blizini Vukovara i razmišljam o rasadniku drveća i bilja za pčele, kako bi poboljšali pčelari pašu za te vrijedna mala stvorenja.

S poštovanjem,

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

19. avgust 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

19. avgust 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

19. avgust 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

19. avgust 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković