OIE

Švajcarski Insolight testira prozirne solarne panele za staklenike

insolight-prozirni-solarni-paneli-poljoprivreda

Slika: Insolight

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarski startap Insolight razvio je prozirne solarne module koji mogu pomoći da se poveća poljoprivredni prinos regulisanjem količine svetlosti koja dopire do biljaka u staklenim baštama, dok bi se višak sunčeve energije koristio za proizvodnju struje.

Insolight je saopštio da će nova tehnologija, insolagrin, biti testirana u saradnji sa energetskom kompanijom Romande Energie i poljoprivrednim institutom Agroscope u periodu od četiri godine počev od ovog meseca, kada će solarni moduli biti postavljeni iznad zasada jagoda i malina, umesto obične staklene zaštite.

Insolagrin funkiconiše kao “pametna” zaštita od sunca tako što reguliše količinu svetlosti koja prolazi kroz solarne panele

Tehnologija insolagrin funkiconiše kao “pametna” zaštita od sunca tako što reguliše količinu svetlosti koja prolazi kroz solarne module, pa tako omogućava optimizaciju fotosinteze u biljkama u razlličitim godišnjim dobima i pomaže da se ublaži negativan uticaj visokih letnjih temperatura i poboljša kvalitet poljoprivrednih proizvoda.

Pozitivni rezultati pilot-projekta bi mogli dovesti do instaliranja ovih modula na velikim površinama

Moduli, koji se zovu THEIA (Translucency & High Efficiency in Agrivoltaics), će biti testirani na površini od 165 m2, ali bi pozitivni rezultati mogli dovesti do njihovog instaliranja na velikim površinama.

Pilot-projekat podržava OFEN, švajcarska federalna kancelarija za energetiku, navodi se u saopštenju. Martial Genolet, menadžer za fotonaponske projekte u Romande Energie, rekao je da bi zamena postojeće zaštite u staklenicima fotonaponskim panelima obezbedila dodatne solarne kapacitete, pored krovnog solara, i tako ubrzala proces dekarbonizacije u Švajcarskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.