Energetska kriza

Cene gasa i struje skočile 30 odsto posle zatvaranja gasovoda Severni tok 1

nord stream severni tok cene gasa gazprom cene struje

Foto: Nord Stream 1

Objavljeno

05.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena prirodnog gasa na referentnoj evropskoj berzi TTF danas je povećana skoro 30 odsto i to posle odluke ruske kompanije Gazprom u petak kasno popodne da do daljnjeg ne nastavi isporuke gasa cevovodom Severni tok 1 (Nord Stream 1). Odmah su reagovale i cene električne energije, pa je cena na referentnoj berzi EEX u Nemačkoj, takođe, zabeležila sličan rast.

Gazprom je 31. avgusta, kako je ranije najavio, zatvorio gasovod Nord Stream 1 na tri dana radi održavanja. Ali, u petak popodne je saopštio da je otkriveno curenje ulja na gasnoj turbini u kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga. Isporuke preko gasovoda su zaustavljene dok se ovaj problem ne reši, saopštio je Gazprom.

Saopštenje ruske kompanije stiglo je samo nekoliko sati nakon što se grupa G7, koju čine Velika Britanija, SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Kanada, dogovorila da limitira gornju granicu cene ruske nafte. Kolika će biti ta cena još nije saopšteno, dok bi datum primene trebalo da bude isti kao embargo EU na rusku naftu – 5. decembar.

Inače, Nord Stream radi na 20 odsto kapaciteta što je na godišnjem nivou oko 20 milijardi kubika gasa. Gazprom je u prvo u junu smanjio isporuke sa 100 milijardi na 40, a onda u julu na 20. Te poteze je je objasnio tehničkim problemima izazvanim sankcijama zapadnih zemalja, koje su odgovarale da to nije tačno i da ih Rusija na ovaj način ucenjuje. Gas i dalje ide ka Evropi preko dva gasovoda, preko Ukrajine i Turske.

Danas je odmah po otvaranju trgovanja krenuo vrtoglavi rast cene gasa na holandskoj berzi TTF, za isporuku za mesec dana, pa se posle nekoliko sati cena bila 284 evra po megavat-satu (MWh) ili 30 odsto više u odnosu na petak. Prethodni rekord ostvaren je krajem avgusta kada je cena u jednom trenutku bila veća od 330 evra po MWh.

Posle ovog rekorda krenuo je pad za oko 30 odsto, pa se može reži da je današnjim rastom nadoknađen taj „gubitak“. Pad cene trgovci su objasnili činjenicom da je Nemačka saopštila da će početkom septembra ostvariti cilj da napuni skladišta gasa do 85 odsto. Slična je situacija i u većini evropskih zemalja.

Cene struje su danas, kao što se obično i dešava, ispratile gas. Rast nemačkih jednogodišnjih nemačkih fjučersa na berzi EEX bio je skoro 30 odsto, pa je cena za MWh bila veća od 650 evra.

Gazprom je, inače, u najnovijem saopštenje o zatvaranju gasovoda Nord Stream 1 naveo da nemačka kompanija Simens Energy radi na otklanjanju kvarova. Siemens je rekao da se ovakvi kvarovi mogu da se u potpunosti saniraju samo u specijalizovanim pogonima, dodao je Gazprom. Na drugoj strani, Siemens je saopštio da tehnički problemi koje navodi Gazprom ranije nisu bili razlog da se zaustavi rad gasovoda, kao i da se bez velikih problema mogu popraviti na licu mesta, preneo je Politico.

Početak nedelje na energetskim tržištima je turbulentan, a kraj bi mogao da bude ništa manje uzbudljiv. Naime, u petak će se ministri energetike sastati kako bi odlučili o reformi tržišta električne energije, tačnije kako bi ograničili uticaj cene prirodnog gasa na cenu struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

5. septembar 2022. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

5. septembar 2022. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

5. septembar 2022. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

5. septembar 2022. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...