Energetska kriza

Rekordne cene struje i gasa na berzama: redovno snabdevanje regiona zavisiće od termoelektrana

Rekordne cene struje i gasa na berzama redovno snabdevanje regiona zavisice od termoelektrana

Foto: Herbert Aust from Pixabay

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi istorijski rekordi cena struje i prirodnog gasa na evropskim berzama, potvrđuju, ako je i bilo dileme, da će region i Evropa papreno kupovati struju tokom jeseni i zime. Ali, ako dođe do neplaniranih prekida u radu termoelektrana, a to se dešavalo u regionu prošle zime, moguće je da i novac neće biti dovoljan da se struja kupi i obezbedi redovno snabdevanje.

Cene električne energije na berzama u Francuskoj i Nemačkoj, kao i gasa na referentnoj evropskoj berzi TTF juče su bile rekordne: tokom danas su cene struje za isporuku za godinu dana (eng. 1-year forward) bile veće od 700 (Nemačka) i 800 (Francuska) evra po megavat-satu (MWh), dok su na kraju dana na dan-unapred tržištima bile oko 600 evra, a gas se u jednom trenutku prodavao za 295 evra po MWh, da bi na kraju dana koštao 276 evra.

Cene struje porasle su zbog rasta cena gasa, a one zbog najave da će ruski Gazprom prekinuti isporuke gasovodom Nord Stream 1 u periodu od tri dana posle 31. avgusta.

Prirodni gas je poskupeo sa 426 na 3.360 dolara za 1.000 kubika

Berze struje u Francuskoj i Nemačkoj diktiraju cene u najvećem delu Evrope, pa su tako i na regionalnim berzama: bugarskoj IBEX, mađarskoj HUPX, slovenačkoj BSP SouthPool, srpskoj SEEPEX bile slične – veće od 600 evra.

Da bi se shvatilo o kojem rastu je reč trebalo bi pomenuti da je do 2021. sve više od 75-100 evra na evropskom tržištu bilo skupo, a na regionalnom tržištu sve više od 50-75 evra. Kada je reč o gasu, ovaj energent je od sredine 2021. poskupeo sa 35 na 276 evra po MWh ili neverovatnih 700 odsto. Cena preračunata za 1.000 kubika, što je mera koja se više koristi u regionu, je povećana sa 426 na 3.360 dolara!

Stojčevski: struja će biti samo skuplja

Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a, kaže za Balkan Green Energy News, kaže da se u suštini ništa dramatično nije promenilo. „Ulazimo u jako problematičnu zimu, ništa više ne može da se promeni, kasno je“, naglašava on.

Jasno je, dodaje, da bi svi, kojima će struja nedostajati tokom zime, trebalo da je nabave što pre, tačnije da je to dosad već trebalo da urade. Cene na Bakanu, kako kaže, trenutno su za poslednji kvartal ove i prvi kvartal sledeće godine oko 660 evra, i neće biti niže.

Stojčevski smatra da bi jedino prekidanje rata u Ukrajini ili odluka Nemačke da uvozi gas na oba gasovoda Nord Stream 1 i 2 mogli da obore cenu struje drastično, ne i da je vrati na staro.

Da li će biti potrošači na Balkanu biti redovno snabdevani zavisiće od rada termoelektrana na ugalj

Najnoviji izveštaj Zajedničkog istraživačkog centra (eng. Joint Research Centre –  JRC) Evropske komisije navodi da dugoročna vremenska prognoza za septembar, oktobar i novembar pokazuje da će biti toplije nego obično, i da će suša biti veća nego obično, u celoj Evropi, a posebno na Iberijskom poluostrvu, u centralnoj Evropi i na Balkanu.

Stojčevski kaže da to sigurno nisu dobre vesti, ali da region pre svega zavisi od termoelektrana na ugalj. One će biti ključne i za sigurnost snabdevanja u regionu, tačnije za izbegavanje restrikcija.

Trenutne cene mogu potrajati nekoliko godina

„U situaciji kada su rezerve u elektroenergetskim sistemama u regionu male, a to je slučaj i u Srbiji, i kada su sve zemlje u problemima da nabave energiju za naredni period, ako u nekoj državi dođe do ispada termoelektrana značajne snage (prim. aut. kao što je to , na primer, bilo u Srbiji prošle zime) onda ni sav novac ovog sveta neće biti dovoljan da nabavite struju“, poručuje Stojčevski.

Na kraju, on dodaje, da ako Nemačka, koja dominantno utiče na cene struje na evropskim tržištima, nastavi putem kojim je krenula, a to je prestanak korišćenja ruskog gasa, visoke cene energije će potrajati nekoliko godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

23. avgust 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. avgust 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

23. avgust 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije