Energetska kriza

Cene struje, gasa u EU ruše rekorde usled suše, zastoja u francuskim nuklearkama

Cene struje gasa EU rekorde suse zastoja francuskim nuklearkama

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije u Francuskoj za isporuku za godinu dana postiže rekorde iz dana u dan. Visoke temperature podstiču potražnju za strujom za rashlađivanje, a niski vodostaji remete rad nuklearnih elektrana i isporuke uglja brodovima. Ekvivalentni nemački referentni ugovor se prvi put kreće iznad 400 evra po megavat-satu.

Manjak gasa s kojim se Nemačka i druge evropske zemlje suočavaju zbog smanjenih isporuka iz Rusije već mesecima konstantno gura cene tog goriva i električne energije naviše. Ekstremna suša pogoršava neravnotežu: u evropskim lukama su uskladištene ogromne količine uglja koji ne može da se dopremi elektranama jer su vodostaji previše niski za prevoz brodovima.

U Francuskoj, namučeni državni energetski gigant EdF je bio prisiljen da smanji proizvodnju u nekoliko svojih nuklearnih elektrana, budući da je temperatura Rone i Garone previsoka da bi reaktori mogli dovoljno da se ohlade vodom iz tih reka.

Kompanija očekuje da će ove godine učinak nuklearki biti najniži u proteklih više od tri decenije. EdF je takođe u poslednjih godinu dana pogođen nizom kvarova u nekoliko svojih nuklearnih centrala.

Glavne reke se greju, isušuju

U međuvremenu, Nemačka preispituje svoju odluku da pre kraja godine ugasi svoje poslednje tri nuklearke. Kancelar Olaf Scholz je upravo izjavio da možda „ima smisla“ produžiti im rad, iako je do pre samo mesec dana čvrsto bio protiv te inicijative.

Vlada u Berlinu je takođe izdejstvovala odlaganje planiranog gašenja brojnih elektrana na ugalj i omogućila onima iz rezerve da ponovo počnu s redovnim radom. Povrh svih nevolja, Rajna je trenutno previše plitka za prevoz dovoljnih količina baržama.

Treba pomenuti i da je EdF isključio oba reaktora svoje nuklearne centrale Hinkley Point B u Velikoj Britaniji. Njen rad je već produžavan dve decenije i sada je okončan posle 46 godina.

Potražnja za gasom se podiže u vreme kada ga treba skladištiti za zimu

Svi ovi izazovi podstiču potrošnju gasa dok se evropske države muče da ga nabave dovoljno za popunjavanje podzemnih skladišta za zimu.

I to nije sve. Gazprom je saopštio da je nemoguće dopremiti repariranu turbinu iz Nemačke do kompresorske stanice za sistem gasovoda Severni tok 1. Ruska kompanija se pozvala na sankcije i optužila Siemens da krši ugovorne obaveze. Smanjenje protoka gasa kroz cevovode poslednjih meseci dovelo je do nezapamćenih skokova cena tog goriva i električne energije.

Troškovi prevoza baržama uz Rajnu do Bazela u Švajcarskoj premašili su rekord zabeležen tokom suše 2018, po Blumbergovim podacima.

Istovremeno, kompanije koje trguju energentima kupe neviđene profite, a i Rusija dobija ogromne premije na mnogo manje količine gasa nego što je ranije isporučivala. Sektor fosilnih goriva uvećava investicije u proizvodnju zahvaljujući odličnoj zaradi, ali trebaće vremena dok se efekti osete na tržištu.

Cene energenata na istorijskim rekordima

Sudeći po fjučersima koji prate cene holandskog gasa na čvorištu TTF, referentne za celu Evropu, tržište ne očekuje povratak ispod stotinu evra po megavat-satu pre proleća 2024. godine. Međunarodni monetarni fond je savetovao evropske države da dozvole rast cena energenata za potrošače kako bi ih nagnale da štede i prebacuju se na čistije izvore.

Cena fjučersa za gas 2023. dostigla je danas rekordnih 164 evra po megavat-satu na berzi ICE Endex, a za 2024. je skočila na takođe dosad nezabeleženih 100,5 evra po megavat-satu.

Nemačka bazna električna energija je na EEX-u danas zaključena na skoro nepromenjenih 398,49 evra, ali je ponovo u toku trgovanja išla preko 400 evra, nakon što je u prethodnoj sesiji prvi put porasla iznad tog praga.

Ekvivalentni fjučersi za Francusku su takođe nekoliko dana zaredom rušili rekorde. Zaključeni su na 520,25 evra po megavat-satu, u poređenju s jučerašnjim rekordom od 521,68 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

3. avgust 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

3. avgust 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

3. avgust 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

3. avgust 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna