Energetska kriza

Šef TÜV-a: Vraćanje ugašenih nuklearki u Nemačkoj na mrežu je tehnički izvodljivo

Sef TUV-a Vracanje ugasenih nuklearki Nemackoj mrezu tehnicki izvodljivo

Foto: Lukáš Lehotský on Unsplash

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka preispituje svoju odluku da na kraju godine ugasi svoje poslednje tri nuklearne elektrane. Ali Joachim Bühler iz operatera za ispitivanje bezbednosti TÜV tvrdi da se i tri reaktora ugašena prošlog decembra takođe mogu vratiti na mrežu i da cela grupa može da radi još barem tri godine.

Nuklearke Brokdorf u Šlezvig-Holštajnu, Grohnde u Donjoj Saksoniji i Gundremmingen C u Bavarskoj su „u odličnom stanju“ i mogu da se ponovo pokrenu u roku od „nekoliko meseci ili nedelja“, izjavio je za Bild direktor uprave TÜV-a Joachim Bühler. Šef te organizacije za testiranje i sertifikaciju navodi da bi takav potez bio tehnički izvodljiv i „bezopasan“.

Pomenuta tri reaktora su isključena na kraju prošle godine u okviru postupka denuklearizacije, koji je ubrzan posle nuklearne katastrofe 2011. u Fukušimi u Japanu. Nemačka već preispituje odluku da najkasnije 31. decembra ugasi tri poslednje nuklearke: Isar 2 u Bavarskoj, Neckarwestheim u Baden-Virtembergu i Emsland u Donjoj Saksoniji.

Nuklearni preokret

Vlada je donedavno odbijala da produži rad preostala tri reaktora uprkos panevropskoj nestašici struje i gasa i rekordnim cenama. Okolnosti su se dalje pogoršale po napadu Rusije na Ukrajinu. Razvoj događaja je vremenom otvorio prostor Alijansi 90 / Zelenima, jednom od manjih partnera u vladajućoj koaliciji, da prestanu da insistiraju na rokovima za denuklearizaciju, koji su zacrtani u zakonu.

Nemačka vlada je sve do pre mesec dana odbijala ideju da se produži životni vek preostala tri nuklearna reaktora

Tvrdnja da čak i tri ugašene nuklearne elektrane mogu da rade je još jedno iznenađenje. Do pre samo mesec dana, zvaničnici su isticali pravne i bezbednosne izazove kao i komplikacije na polju licenciranja i osiguranja u slučaju produženja roka za zatvaranje postojećih reaktora. Argument im je bio i da bi bilo teško naći dodatno nuklearno gorivo.

Neki drugi su apelovali na donosioce odluka u Berlinu da deluju brzo, uz obrazloženje da je proces gašenja već daleko odmakao i da postaje sve teže da se on preokrene. Bühler sad pak navodi da bi cela grupa mogla da radi do 2026. godine.

I Scholz nagoveštava reviziju politike denuklearizacije

Vicekancelar i savezni ministar za ekonomske poslove i klimatsku akciju Robert Habeck je najviši predstavnik Zelenih u kabinetu. Kancelar Olaf Scholz je upravo ponovio da će vlada „pogledati“ rezultate ponovljenog i strožeg testa na naprezanje koji je u toku.

Ministar  finansija Christian Lindner iz Partije slobodnih demokrata pozvao je na produženje rada postojećih nuklearki do 2024. godine.

Slovačka i Mađarska su apelovale na Nemačku da ne zatvara poslednje tri nuklearne elektrane, ukupne snage 4,3 gigavata. One trenutno čine nekih pet odsto proizvodnje struje u zemlji.

Šipke za reaktor se obično naručuju godinu dana unapred

Jedna od varijanti da se rad preostalih postrojenja rastegne na do još tri meseca s gorivom koje već imaju, mada bi za to verovatno bila potrebna štednja u međuvremenu, smatraju neki stručnjaci. Predstavnici ove industrije su upozorili da se gorivne šipke obično nabavljaju godinu dana unapred.

Treba pomenuti i da je Belgija bila zakazala zatvaranje svoja dva nuklearna reaktora zbirnog kapaciteta 2,1 gigavata za 2025, ali je u martu odlučila da im produži životni vek za deset godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

3. avgust 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

3. avgust 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

3. avgust 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

3. avgust 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje