Energetska kriza

Šef TÜV-a: Vraćanje ugašenih nuklearki u Nemačkoj na mrežu je tehnički izvodljivo

Sef TUV-a Vracanje ugasenih nuklearki Nemackoj mrezu tehnicki izvodljivo

Foto: Lukáš Lehotský on Unsplash

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka preispituje svoju odluku da na kraju godine ugasi svoje poslednje tri nuklearne elektrane. Ali Joachim Bühler iz operatera za ispitivanje bezbednosti TÜV tvrdi da se i tri reaktora ugašena prošlog decembra takođe mogu vratiti na mrežu i da cela grupa može da radi još barem tri godine.

Nuklearke Brokdorf u Šlezvig-Holštajnu, Grohnde u Donjoj Saksoniji i Gundremmingen C u Bavarskoj su „u odličnom stanju“ i mogu da se ponovo pokrenu u roku od „nekoliko meseci ili nedelja“, izjavio je za Bild direktor uprave TÜV-a Joachim Bühler. Šef te organizacije za testiranje i sertifikaciju navodi da bi takav potez bio tehnički izvodljiv i „bezopasan“.

Pomenuta tri reaktora su isključena na kraju prošle godine u okviru postupka denuklearizacije, koji je ubrzan posle nuklearne katastrofe 2011. u Fukušimi u Japanu. Nemačka već preispituje odluku da najkasnije 31. decembra ugasi tri poslednje nuklearke: Isar 2 u Bavarskoj, Neckarwestheim u Baden-Virtembergu i Emsland u Donjoj Saksoniji.

Nuklearni preokret

Vlada je donedavno odbijala da produži rad preostala tri reaktora uprkos panevropskoj nestašici struje i gasa i rekordnim cenama. Okolnosti su se dalje pogoršale po napadu Rusije na Ukrajinu. Razvoj događaja je vremenom otvorio prostor Alijansi 90 / Zelenima, jednom od manjih partnera u vladajućoj koaliciji, da prestanu da insistiraju na rokovima za denuklearizaciju, koji su zacrtani u zakonu.

Nemačka vlada je sve do pre mesec dana odbijala ideju da se produži životni vek preostala tri nuklearna reaktora

Tvrdnja da čak i tri ugašene nuklearne elektrane mogu da rade je još jedno iznenađenje. Do pre samo mesec dana, zvaničnici su isticali pravne i bezbednosne izazove kao i komplikacije na polju licenciranja i osiguranja u slučaju produženja roka za zatvaranje postojećih reaktora. Argument im je bio i da bi bilo teško naći dodatno nuklearno gorivo.

Neki drugi su apelovali na donosioce odluka u Berlinu da deluju brzo, uz obrazloženje da je proces gašenja već daleko odmakao i da postaje sve teže da se on preokrene. Bühler sad pak navodi da bi cela grupa mogla da radi do 2026. godine.

I Scholz nagoveštava reviziju politike denuklearizacije

Vicekancelar i savezni ministar za ekonomske poslove i klimatsku akciju Robert Habeck je najviši predstavnik Zelenih u kabinetu. Kancelar Olaf Scholz je upravo ponovio da će vlada „pogledati“ rezultate ponovljenog i strožeg testa na naprezanje koji je u toku.

Ministar  finansija Christian Lindner iz Partije slobodnih demokrata pozvao je na produženje rada postojećih nuklearki do 2024. godine.

Slovačka i Mađarska su apelovale na Nemačku da ne zatvara poslednje tri nuklearne elektrane, ukupne snage 4,3 gigavata. One trenutno čine nekih pet odsto proizvodnje struje u zemlji.

Šipke za reaktor se obično naručuju godinu dana unapred

Jedna od varijanti da se rad preostalih postrojenja rastegne na do još tri meseca s gorivom koje već imaju, mada bi za to verovatno bila potrebna štednja u međuvremenu, smatraju neki stručnjaci. Predstavnici ove industrije su upozorili da se gorivne šipke obično nabavljaju godinu dana unapred.

Treba pomenuti i da je Belgija bila zakazala zatvaranje svoja dva nuklearna reaktora zbirnog kapaciteta 2,1 gigavata za 2025, ali je u martu odlučila da im produži životni vek za deset godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji