Energetska kriza

Nemačka uvela drugu fazu kriznog plana za gas – uzbuna

Nemacka uvela drugu fazu kriznog plana za gas uzbuna

Foto: hsmith from Pixabay

Objavljeno

23.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog smanjenih isporuka ruskog gasa Nemačka je proglasila drugu fazu kriznog plana za snabdevanje gasom koja nosi naziv „uzbuna“. To znači da gasa ima dovoljno i da nisu potrebne redukcije, koje su moguće u trećoj fazi, ali da je stanje napeto. Isporuke gasa preko Severnog toka 1 počele su da se smanjuju 14. juna, pa su sada na 40 odsto od planiranih.

Cene prirodnog gasa na tržištu nisu drastično porasle posle današnje odluke Nemačke, ali moglo bi se reći da je tržište već reagovalo jer je plavi energent od početka smanjenja isporuka na holandskoj berzi TTF poskupeo više od 50 odsto i trenutno košta 123 evra za megavat-sat (MWh).

Faza „uzbuna“ proglašava se kada postoje poremećaji u snabdevanju gasom ili kada je drastično povećana potražnja, ali tržište uspeva da reši te probleme bez potrebe da se aktiviranju netržišne mere. Nemačka je prvu fazu „rano upozorenje“ proglasila krajem marta, kada je Moskva uvela plaćanje gasa u rubljama kao uslov za isporuke.

Habeck: ekonomski napad Rusije na Nemačku

Treća faza „vanredno stanje“ podrazumeva državne mere koje mogu biti i redukcije u isporukama jer tržište ne može da reši nastale probleme, preneli su svetski mediji.

Inače, Gazprom je saopštio da su isporuke smanjene jer oprema za remont gasovoda Severni tok 1 nije isporučena iz Kanade zbog sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije, ali Nemačka i Italija su negirale te tvrdnje.

Nemački ministar ekonomije Robert Habeck izjavio je da ne sme biti zavaravanja da je smanjenje isporuka ekonomski napad Rusije na Nemačku. Nemačka se brani, i čeka je neizvestan put, naveo je Habeck, i dodao da iako se to ne oseća, zemlja je u gasnoj krizi.

Sve će to uticati na industrijsku proizvodnju i postati veliki teret za mnoge potrošače

On je istakao da je gas sada postao retka roba i upozorio da bi mogao da se nastavi rast cena. Sve će to uticati na industrijsku proizvodnju i postati veliki teret za mnoge potrošače, dodao je Habeck.

Mediji prenose da će Nemačka teško dostići cilj koji je postavila Evropska komisija da skladišta gasa članica EU budu popunjena 90 dosto do decembra ako isporuke gasa Severnim tokom ostanu na 40 odsto od plana.

Nemačka iz Rusije obezbeđuje trećinu svoje potrošnje gasa.

Fatih Birol (IEA): Evropa mora da se pripremi za potpuni prestanak isporuka

Fatih Birol, direktor Međunarodne agencije za energetiku, upozorio je da Evropa mora odmah da se pripremi za potpuni prestanak isporuka ruskog gasa ove zime.

On je pozvao vlade evropskih zemalja da preduzmu mere da smanje potrošnju i da ne gase zastarele nuklearne elektrane, preneo je Financial Times.

Birol je objasnio da što se više približava zima jasnije su namere Rusije, a to je da se smanjenjem isporuka spreči punjenje skladišta gasa u Evropi i poveća njen uticaj u zimskim mesecima.

Krizne mere koje preduzima Evropa da smanji potrošnju gasa, kao što je aktiviranje termoelektrana na ugalj je opravdano jačinom energetske krize uprkos zabrinutosti da će se povećati emisije, rekao je Birol.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

23. jun 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

23. jun 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

23. jun 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

23. jun 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize