Energetska kriza

Nemačka uvela drugu fazu kriznog plana za gas – uzbuna

Nemacka uvela drugu fazu kriznog plana za gas uzbuna

Foto: hsmith from Pixabay

Objavljeno

23.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog smanjenih isporuka ruskog gasa Nemačka je proglasila drugu fazu kriznog plana za snabdevanje gasom koja nosi naziv „uzbuna“. To znači da gasa ima dovoljno i da nisu potrebne redukcije, koje su moguće u trećoj fazi, ali da je stanje napeto. Isporuke gasa preko Severnog toka 1 počele su da se smanjuju 14. juna, pa su sada na 40 odsto od planiranih.

Cene prirodnog gasa na tržištu nisu drastično porasle posle današnje odluke Nemačke, ali moglo bi se reći da je tržište već reagovalo jer je plavi energent od početka smanjenja isporuka na holandskoj berzi TTF poskupeo više od 50 odsto i trenutno košta 123 evra za megavat-sat (MWh).

Faza „uzbuna“ proglašava se kada postoje poremećaji u snabdevanju gasom ili kada je drastično povećana potražnja, ali tržište uspeva da reši te probleme bez potrebe da se aktiviranju netržišne mere. Nemačka je prvu fazu „rano upozorenje“ proglasila krajem marta, kada je Moskva uvela plaćanje gasa u rubljama kao uslov za isporuke.

Habek: ekonomski napad Rusije na Nemačku

Treća faza „vanredno stanje“ podrazumeva državne mere koje mogu biti i redukcije u isporukama jer tržište ne može da reši nastale probleme, preneli su svetski mediji.

Inače, Gazprom je saopštio da su isporuke smanjene jer oprema za remont gasovoda Severni tok 1 nije isporučena iz Kanade zbog sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije, ali Nemačka i Italija su negirale te tvrdnje.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da ne sme biti zavaravanja da je smanjenje isporuka ekonomski napad Rusije na Nemačku. Nemačka se brani, i čeka je neizvestan put, naveo je Habek, i dodao da iako se to ne oseća, zemlja je u gasnoj krizi.

Sve će to uticati na industrijsku proizvodnju i postati veliki teret za mnoge potrošače

On je istakao da je gas sada postao retka roba i upozorio da bi mogao da se nastavi rast cena. Sve će to uticati na industrijsku proizvodnju i postati veliki teret za mnoge potrošače, dodao je Habek.

Mediji prenose da će Nemačka teško dostići cilj koji je postavila Evropska komisija da skladišta gasa članica EU budu popunjena 90 dosto do decembra ako isporuke gasa Severnim tokom ostanu na 40 odsto od plana.

Nemačka iz Rusije obezbeđuje trećinu svoje potrošnje gasa.

Fatih Birol (IEA): Evropa mora da se pripremi za potpuni prestanak isporuka

Fatih Birol, direktor Međunarodne agencije za energetiku, upozorio je da Evropa mora odmah da se pripremi za potpuni prestanak isporuka ruskog gasa ove zime.

On je pozvao vlade evropskih zemalja da preduzmu mere da smanje potrošnju i da ne gase zastarele nuklearne elektrane, preneo je Financial Times.

Birol je objasnio da što se više približava zima jasnije su namere Rusije, a to je da se smanjenjem isporuka spreči punjenje skladišta gasa u Evropi i poveća njen uticaj u zimskim mesecima.

Krizne mere koje preduzima Evropa da smanji potrošnju gasa, kao što je aktiviranje termoelektrana na ugalj je opravdano jačinom energetske krize uprkos zabrinutosti da će se povećati emisije, rekao je Birol.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

23. jun 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

23. jun 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

23. jun 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

23. jun 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije