Energetska kriza

Rusija uvela plaćanje gasa u rubljama, Gasprom nastavio isporuke Evropi

Rusija uvela placanje gasa u rubljama, Gasprom nastavio isporuke Evropi

Severni tok nastavlja da snabdeva Evropu (foto: Gasprom)

Objavljeno

01.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Isporuke ruskog prirodnog gasa Evropi nastavljene su i danas, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao uredbu, koja propisuje da neprijateljske zemlje moraju da plaćaju prirodni gas u rubljama, umesto u evrima i dolarima. Postojala je bojazan da bi tim zemljama, uglavnom članicama EU, snabdevanje moglo da bude obustavljeno jer ne žele da gas plaćaju u ruskoj valuti.

Prirodni gas je nastavio da teče u Evropu preko Ukrajine, saopštio je danas ruski državni energetski gigant Gasprom, preneo je Rojters.

I tržište gasa nije reagovalo na nova pravila plaćanja gasa, tačnije cene nisu povećane, što bi moglo da znači da nema velike pretnje da će isporuke u Evropu biti obustavljene i da je neko rešenje pronađeno.

Peskov: Rusija će ispoštovati sve svoje obaveze prema postojećim ugovorima

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je juče da se za kupce ruskog gasa praktično ništa neće promeniti i da će Rusija ispoštovati sve svoje obaveze prema postojećim ugovorima i sporazumima, dodao je Peskov.

On je danas izjavio da isporuke neće biti prekinute odmah onima koji ne žele da plate gas u rubljama, s obzirom da uplate za gas isporučen posle 1. aprila stižu u drugoj polovini meseca, i u maju.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče, 31. marta, uredbu koja je stupila na snagu danas, 1. aprila.

Prema novim pravilima neprijateljske države, tačnije sve one koje su uvele sankcije Rusiji, moraju da uplate svoje obaveze u stranim valutama Gasprombanci, koja će kupovati rublje na berzama i prebacivati ih na posebne račune u rubljama tih država, prenela je agencija TASS.

Putin: Nova pravila su odgovor na sankcije Zapada kojim je zamrznuta ruska imovina

Prema Putinovim rečima, kupci iz ovih zemalja moraju da otvore račun u rubljama u ruskim bankama koji će služiti za plaćanje gasa.

Rusija će od aprila prestati da isporučuje prirodni gas neprijateljskim zemljama po postojećim ugovorima ako ga ne plate u rubljama, rekao je Putin. Ranije je objasnio da je ta mera potrebna jer su zapadne zemlje zamrznule rusku imovinu.

Kako prenosi TASS, Centralna banka Rusije će za deset dana definisati proceduru za funkcionisanje posebnih računa kupaca gasa kod Gasprombanke.

Izvršni direktor BASF-a: da li želimo da uništimo čitavu nemačku ekonomiju?

Nakon potpisivanja uredbe, predstavnici zemalja EU su ponovili da neće plaćati gas u rubljama, dok su nemačke kompanije upozorile na ozbiljne posledice obustavljanja isporuka energenata iz Rusije. Treba napomenuti da EU uvozi 40 odsto gasa iz Rusije, a Nemačka još više – 55 odsto.

Prebacivanje plaćanja za ruski gas u rublje nije od velikog ekonomskog značaja, a anmera je da se ostvare politički ciljevi, rekao je zamenik premijera Poljske Jarosłav Kaczinski, dok je austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da od Gasproma čekaju detalje u vezi sa valutom kojom će se plaćati isporuke.

Jarosłav Kaczinski: plaćanje u rubljama nema veliki ekonomski značaj

Inače, Nemačka je 30. marta donela plan za vanrednu situaciju u slučaju da Rusija prekine snabdevanje energentima. Plan obuhvata tri faze, a mere u vezi sa prvom su već na snazi.

U međuvremenu, izvršni direktor jednog od najvećih svetskih hemijskih koncerna BASF Martin Brudermiler naglasio je da bi Nemačka mogla da doživi najozbiljniju krizu od kraja Drugog svetskog rata ako se zaustave isporuke ruske energenata.

Da li želimo da uništimo čitavu ekonomiju otvorenih očiju?, upitao je Brudermiler i dodao da bi takav eksperiment bio neodgovoran.

Brudermiler je ocenio da Nemačka može da prekine uvoz ruskog gasa za četiri, pet godina.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

1. april 2022. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači

evropska komisija subvencije energetska kriza ukidanje

Evropska komisija pozvala članice EU da ukidaju subvencije uvedene zbog energetske krize

1. april 2022. - Podaci organizacije Bruegel pokazuju da je trošak EU za subvencije od septembra 2021. dostigao 768 milijardi evra

Nemacka priprema model koji ce privredi omoguciti jeftiniju struju habek

Nemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cene struje

1. april 2022. - U pripremi su kratkoročne i dugoročne mere, koje podrazumevaju ograničenje trenutne cene i posebnu tarifu za industriju

fiskalni savet eps petrovic tomasevic

Fiskalni savet i EPS različito vide trenutno stanje u najvećoj kompaniji u Srbiji

1. april 2022. - Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, poručio je da je EPS, uz Srbijagas, najveća pretnja za budžet Srbije, na šta je Miroslav Tomašević, vd direktor, odgovorio da u 2023. očekuju profit od 20 milijardi dinara