Energetska kriza

EU usvojila razblaženiju varijantu plana za smanjenje potražnje za gasom

EU plan smanjenje potraznje gasom 15 odsto

Foto: European Union

Objavljeno

27.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministri energetike su odobrili predlog da zemlje članice EU najkasnije do kraja marta dobrovoljno smanje potražnju za prirodnim gasom za 15 odsto. Budući da se više država suprotstavilo inicijalnoj verziji, tekst plana je izmenjen tako da se ograniči ovlašćenje Evropske komisije da nametne obavezne ciljeve na tom polju.

Nemačka, Italija i Austrija su pod najvećim rizikom u Evropskoj uniji od nestašice gasa, jer je perspektiva na polju isporuka iz Rusije neizvesna. Evropska komisija je prošle nedelje zemljama članicama predstavila plan za smanjenje potražnje za plavim gorivom, pa je stoga održan vanredni sastanak ministarki i ministara zaduženih za energetiku.

Predlog je podržan u izmenjenom obliku nakon što je grupa zemalja izrazila protivljenje nacrtu. Jedina zemlja koja je glasala protiv je Mađarska.

Glavna sporna tačka je bila to što bi Evropska komisija mogla da učini mere za uštedu 15 procenata gasa obaveznim ukoliko odluči da proglasi najviši nivo uzbune. Na kraju, države članice su usvojile pravilo da će izvršno telo EU u tom slučaju prvo morati da dobije njihovo odobrenje. Ciljani nivo smanjenja potražnje za gasom predviđen je da se postigne do kraja marta.

Dogovor postignut uprkos svim smetnjama

Evropska komisija je pred glasanje oštro kritikovana, a najglasniji su bili Portugal, Španija i Grčka. Italija, Poljska i još neke zemlje takođe su tražile razna izuzeća od država među kojima je Nemačka.

„Za razliku od drugih zemalja, mi nismo živeli u raskoraku sa svojim mogućnostima što se tiče energetike“, izjavila je pred glasanje španska vicepremijerka i ministarka Teresa Ribeira

Treća potpredsednica vlade Španije i ministarka za ekološku tranziciju i demografski izazov Teresa Ribeira bila je rekla da je Evropska komisija propustila da sprovede raspravu. „Za razliku od drugih zemalja, mi nismo živeli u raskoraku sa svojim mogućnostima što se tiče energetike“, naglasila je, očigledno ukazujući na Nemačku.

Poljska se žalila da joj može ponestati uglja i da troškovi za dozvole u okviru Sistema EU za trgovanje emisijama opterećuju njene građane.

Pored toga, Gazprom je dan ranije saopštio da će isporuke gasa Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1 prepoloviti na samo 20 odsto kapaciteta. Ali izgleda da ministri energetike nisu imali drugog izbora nego da pokažu jedinstvo – makar deklarativno.

Zima će biti mnogo jeftinija

„EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka je jasno pokazala da će se države članice suprotstaviti bilo kojem pokušaju Rusije da podeli EU koristeći snabdevanje energentima kao oružje. Blagovremeno usvajanje predloga za smanjenje gasa je, bez sumnje, ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Sadašnja ušteda gasa će pojačati spremnost. Zima će biti mnogo jeftinija i lakša za građane i industriju u EU“, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Síkela.

Države članice mogu da traže izuzeće od primene svojih obaveza vezanih za smanjenje potražnje ukoliko im je interkonektivnost s drugim državama članicama ograničena i ukoliko mogu da pokažu da se njihove interkonekcije za izvoz ili domaća infrastruktura za tečni prirodni gas (LNG) isključivo koriste za preusmeravanje drugim državama članicama.

U međuvremenu, Nemačka se s Uniperom, najvećim uvoznikom gasa u zemlji, dogovorila da će preuzeti 30 odsto akcija. Kompanija je tonula u sve dublju nelikvidnost. Vrlo lako se može očekivati da je ovaj spasilački paket, vredan 15 milijardi evra, samo otvorio put drugim tektonskim poremećajima na tržištu energenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

27. jul 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

27. jul 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

27. jul 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

27. jul 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije