Energetska kriza

EU traži od članica da smanje potrošnju gasa 15 odsto

EU predlozila clanicama da smanje potrosnju gasa 15 odsto Ursula von der Leyen

Foto: Evropska komisija

Objavljeno

21.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je predložila članicama Evropske unije da uvedu dobrovoljne mere za smanjenje potrošnje prirodnog gasa za 15 odsto u narednih osam meseci kako bi se pripremile za dalje poremećaje uključujući i potpuno zaustavljanje isporuka ruskog gasa. Vlada EU je, takođe, predložila da dobije odrešene ruke da u slučaju vanrednih okolnosti uvede obavezujući mere za smanjenje potrošnje gasa, a predstavila je i plan za smanjenje potražnje za gasom.

Evropska komisija je saopštila da je pripremila novu uredbu o koordinisanim merama za smanjenje potrošnje prirodnog gasa, kojom bi se svim članicama EU postavio cilj da smanje potrošnju 15 odsto u periodu od 1. avgusta do 31. marta sledeće godine.

Nova uredba bi, ako je podrže članice EU, takođe, dala Komisiji mogućnost da, nakon konsultacija sa državama, proglasi „upozorenje Unije“ (eng. Union Alert) u vezi sa sigurnošću snabdevanja i da nametne obavezno smanjenje potrošnje za sve članice, saopštila je Komisija.

Članice EU bi trebalo da definišu mere za smanjenje gasa do kraja septembra

„Upozorenje unije“ se može aktivirati kada postoji značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili izuzetno velike potražnje za gasom. Komisija je zatražila od članica da ažuriraju svoje nacionalne planove za vanredne situacije do kraja septembra kako bi definisale konkretne mere za smenjenje potrošnje od 15 odsto.

Svi potrošači, javne službe, domaćinstva, vlasnici javnih zgrada, snabdevači električnom energijom i industrija mogu i trebalo bi da preduzmu mere za uštedu gasa, saopštila je Komisija uz poruku „štedite gas za sigurnu zimu“ (eng. save gas for safe winter).

Ursula von der Layen, predsednica Evvropske komisije, izjavila je da Rusija ucenjuje EU, i koristi energiju kao oružje. Ona je istakla da je verovatno da će uslediti potpuni prekid isporuka ruskog gasa, prenela je Aljazeera.

Ministri energetike EU sastaće se 26. jula da bi odobrili predlog Komisije na sastanku Saveta za energetiku.

Šta predviđa Evropski plan za smanjenje potražnje za gasom?

Evropski plan za smanjenje potražnje za gasom definiše mere, principe i kriterijume za koordinisano smanjenje potrošnje. Plan se zasniva na zameni gasa drugim gorivima i štednju energije u svim sektorima.

Snabdevanje će biti garantovano domaćinstvima i važnim institucijama, kao što su bolnice, ali i industrijama koje su presudne za obezbeđivanje osnovnih proizvoda i usluga u privredi, za lance snabdevanja i konkurentnost EU, saopštila je Komisija.

Fosilna goriva su dozvoljena, ali samo kao privremeno rešenje

Vlada EU savetuje da bi, gde je to moguće, prioritet trebalo dati prelasku na obnovljive izvore energije ili čistije opcije koje sadrže manje CO2 ili manje zagađuju. Prelazak na ugalj, naftu ili nuklearnu energiju će možda biti neophodan, ali samo kao privremena, a ne mera da se dugoročno pređe na ove izvore snabdevanja.

Glavne ideje plana su:

  • Zamena prirodnog gasa kao goriva, sa prioritetom na obnovljiva i čistija goriva,
  • Promovisanje uštede gasa koji nije nužno potrošiti sada da bi bio sačuvan za grejanje i proizvodnju struje tokom zime,
  • Podstaknuti smanjenje potrošnje u industriji, na primer putem tendera ili aukcija za smanjenu upotrebu gasa, kao i preko sklapanja drugačije vrste ugovora o snabdevanju – interruptible contracts i contract swaps,
  • Promovisati niže temperature grejanja i hlađenja u zgradama, putem kampanja za podizanje svesti u zemljama EU i pojedinačnih akcija građana,
  • Pružiti smernice državama članicama o određivanju prioriteta industrijskih sektora u slučaju smanjenih isporuka.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

21. jul 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

21. jul 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

21. jul 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

21. jul 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije