Energetska kriza

Evropske vlade pripremaju reformu tržišta: cena struje mora se odvojiti od cene gasa

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

29.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Rekordne cene električne energije ugrožavaju domaćinstva i firme širom Evrope, pa je više evropskih vlada zatražilo intervenciju na tržištu struje. Austrija, Belgija i Nemačka smatraju da je neminovna reforma tržišta kako bi se smanjio dominantan uticaj cene prirodnog gasa na cene struje.

Prvi konkretni koraci mogli bi da budu dogovoreni na vanrednom sastanku ministara energetike 9. septembra, koji je sazvala Češka, kao predsedavajuća zemlja Saveta Evropske unije.

Iako i gas i električna energija iz dana u dan postavljaju nove rekorde, u ovom trenutku veći problem su cene struje. Danas su fjučersi za isporuku struje za godinu dana u Nemačkoj dostigli 1.000 evra za megavat-sat (MWh).

Sikela: rešenje mora biti doneto na nivou EU

Češka će, kako je preneo Euronews, predložiti da se ograniče cene gasa za proizvodnju struje, ali će na sastanku biti razmotrene i druge opcije.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela izjavio je da bi trebalo odvojiti cene gasa od struje tako što bi se dva tržišta razdvojila. On je istakao da je ovo evropski problem, jer pogađa sve zemlje, neke manje, neke više, pa je zato najvolje da se usovji rešenje na nivou EU.

Nemačka priprema reformu tržišta struje

Skoro u isto vreme kada se pojavila vest o vanrednom sastanku nemačka vlada je saopštila da razmatra razdvajanje tržišta gasa i električne energije kako bi zaustavila rast cena struje.

Ministarstvo privrede i klimatske akcije je potvrdilo, preneo je Euractiv, da radi na reformi kako cene gasa ne bi mogle da utiču na cene struje za krajnje kupce.

Ideja je da potrošači imaju koristi od jeftino proizvedene energije iz obnovljivih izvora

Ideja je, kako je navelo Ministarstvo, da potrošači imaju koristi od jeftino proizvedene energije iz obnovljivih izvora, a troškovi mera koje bi bile usvojene finansirale bi se iz vanredno visokih profita energetskih kompanija usled visokih cena energije.

Zahtevi da se reformišu tržišna pravila u EU pojavili su se još pre nekoliko meseci. Tada su u tome bili najglasniji Francuska, Italija, Portugal, Španija, a Grčka je i premila predlog koji je podrazumevao stvaranje dva tržišta: za struju iz skupljih fosilnih goriva, i za jeftiniju iz obnovljivih izvora.

Portugal i Španija su već ograničile uticaj gasnih elektrana na cenu struje

Dogovor na evropskom nivou nije postignut, ali su Portugal i Španija dobile odobrenje da odvojeno od EU uvedu mehanizam kojim subvencionišu cenu gasa za gasne elektrane i tako smanjuju cenu struje na veleprodajnom tržištu. Činjenice govore da je cena u ove dve zemlje niža nego pre uvođenja mehanizma, ali pojavili su se i neki neželjeni efekti, kao što je na primer dupliranje potrošnje gasa u gasnim elektranama.

Iberijski mehanizam i najava nemačke vlade usmereni su ka gasnim elektranama koje diktiraju cene struje jer su troškovi proizvodnje u njima najveći – a model tržišta je takav da cenu određuju elektrane sa najvećim troškovima proizvodnje koje su neophodne da se pokrije tražnja.

I Austrija i Belgija traže da se nešto uradi

Može se reći da je Nemačku podržala Belgija, čija ministarka Tinne Van der Straeten je izjavila da se struja danas proizvodi po ceni koja je mnogo niža od one po kojoj se prodaju i struja i gas. Više ne postoji nikakva veza između troškova proizvodnje i prodajne cene, naglasila je ona, i navela da bi evropski sistem formiranja cena struje trebalo revidirati. Njen stav podržao je i premijer Alexander De Croo.

Slično mišljenje ima i austrijska vlada koja je saopštila da cene struje rastu zbog rekordnih cena gasa.

Cena struje mora biti bliža stvarnim troškovima proizvodnje

Kancelar Karl Nehammer izjavio je posle hitnog sastanka vlade da se mora konačno zaustaviti ludilo na energetskim tržištima, i da je potrebno rešenje na noviu EU.

Austrijska vlada, kako se navodi, želi da odvoji cene struje od cena gasa i da cena struje bude bliža stvarnim troškovima proizvodnje. Naime, nuklearke i postrojenja na obnovljivu energiju proizvode veliki deo električne energije koja se troši u EU uz minimalne troškove.

Inače, Evropska komisija je u početku bila protiv reforme, ali je kasnije Ursula von der Leyen izjavila da evropsko tržište struje više ne funkcioniše. Na drugoj strani, mnogi eksperti smatraju da nije dobro menjati pravila na tržištu, što je stav i asocijacije Eurelectric, evropskog udruženja kompanija u sektoru električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. avgust 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. avgust 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. avgust 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije