Energetska kriza

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Foto: Niccolò Caranti / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani izjavio je da je predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku i dodao da bi to moglo da bude jedino održivo rešenje za krizu. Takođe je izrazio sumnju da je na berzi gasa TTF bilo manipulacija.

„Kompanije se zatvaraju, a porodice su u nevolji, i to ne zato što zaista nedostaje gasa, već zato što je neko ko sedi za tastaturom odlučio da podigne cenu, da ih natera da plaćaju više. Treba da postavimo ograničenje… Treba da izbegnemo scenario po kojem se neko jednog jutra probudi i odredi ludačku cenu,“ izjavio je ministar za ekološku tranziciju Italije Roberto Cingolani.

Nema gasne krize, već je reč o krizi tržišta, po njegovom mišljenju. Cingolani je izrazio sumnju da je bilo manipulacija na berzi gasa TTF, gde se određuju referentne cene za Evropu.

Nešto će moći da se postigne

Što se tiče predloga Italije da se veleprodajne cene gasa ograniče da bi se zauzdala inflacija kod energenata i da se nagli skokovi ublaže, izjavio je da mnoge zemlje pomno razmišljaju o toj mogućnosti i da Evropska komisija „govori o tome“. Cingolani je rekao da će „nešto“ moći da bude dogovoreno i podsetio da je u početku bilo protivljenja inicijativi.

Energetska kriza u Evropi se pogoršala nakon što je Rusija naglo smanjila isporuke gasa

Ruski Gazprom je prekinuo ili prepolovio isporuke gasa mnogim zemljama u Evropskoj uniji, nakon čega je usledio skok cena kao i donošenje hitnih mera uključujući planove za restrikcije u isporukama industrijskim proizvođačima. Cingolani je kazao da sistem treba da se promeni tako da cena struje iz obnovljivih izvora bude nezavisna od one dobijene od fosilnih goriva.

EU reformiše tržišta gasa, struje usled pogoršanja energetske krize

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell izjavio je prošle nedelje da Evropska komisija osmišljava novo tržište električne energije, na kojem cene neće zavisiti od gasa. „To je deo naše borbe protiv klimatskih promena; da dogovorimo smislena pravila i da dobijemo dobar sistem za stabilizovanje cena energenata“, naglasio je.

Evropska komisija je u martu predložila pokretanje platforme na nivou EU za zajedničku kupovinu fosilnog gasa i vodonika i predstavila moguće mere za ublažavanje cena energenata. Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson je nedavno rekla da će to izvršno telo otpočeti „postupak procene uticaja i velike konsultacije o optimizaciji funkcionisanja evropskog tržišta električne energije, uključujući uticaj gasa na njega“.

Portugal i Španija su ranije ovog meseca uveli mehanizam za ograničavanje cena gasa za elektrane kako bi oborili veleprodajne cene struje na iberijskoj berzi MIBEL. Još neke evropske zemlje pripremaju takve mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

22. jun 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

22. jun 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

22. jun 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

22. jun 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7