OIE

Eurelectric: mere za ublažavanje visokih cena energije koče investicije u obnovljivu energiju

Eurelectric mere za ublazavanje energetske krize koce investicije u obnovljivu energiju

Foto: jenszhonk from Pixabay

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Loše osmišljene državne mere za ublažavanje uticaja visokih cena električne energije stvaraju nove poremećaje na tržištu i usporavaju investicije u obnovljive izvore i tehnologije za čistu energiju, upozorio je Eurelectric, evropsko udruženje kompanija u sektoru električne energije, u svojoj analizi hitnih mera za ublažavanje uticaja visokih cena energije koje je predstavila Evropska komisija.

Eurelectric je uveren da je implementacija Evropskog zelenog dogovora i ciljeva dekarbonizacije jedini način da se kombinuju pristupačnost, energetska otpornost i sigurnost snabdevanja. Ovo evropsko industrijsko udruženje za sektor električne energije, takođe, smatra da je neophodno što pre povećati štednju energije i pripremiti planove za vanredne situacije u slučaju prekida isporuka ruskog gasa.

Evropska komisija je krajem marta predstavila opcije za rešavanje osnovnih uzroka problema na tržištu gasa i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja po razumnim cenama za sledeću zimu i u narednim godinama.

Kratkoročne opcije za ublažavanje visokih cena električne energije mogu se grubo grupisati u dve kategorije: intervencionističke mere koje uključuju finansijsku nadoknadu i regulatorne mere bez takve kompenzacije. Eurelectric je procenio prednosti i nedostatke svih opcija, i naveo svoju ocenu.

Mere koje narušavaju veleprodajno tržište mogle bi da ugroze investicije

Eurelectric smatra da će energetska tranzicija ne samo omogućiti smanjenje evropske zavisnosti od uvoza fosilnih goriva, već će, takođe, pomoći da se cene energije dugoročno snize. Obnovljivi i ugljenično neutralni izvori energije su već najjeftiniji izvor energije i omogućavaju diversifikaciju evropskog energetskog miksa, navodi udruženje.

Trenutna situacija, kako se dodaje, traži hitno povećanje energetske efikasnosti i odgovarajuće planove za vanredne situacije u slučaju značajnog ili potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije.

Hitno je potrebno povećati energetsku efikasnost i pripremiti planove za vanredne situacije

Eurelectric savetuje državama EU da preduzmu kratkoročne hitne korake da smanje potražnju za gasom sprovođenjem čvrstih mera energetske efikasnosti i uštede, kao i da pripreme planove za vanredne situacije za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja na tržištima gasa i električne energije.

Udruženje ponavlja da je elektrifikacija optimalno rešenje za ispunjavanje evropskih ciljeva dekarbonizacije, ali ističe da je tokom ovog procesa očuvanje poverenja investitora ključno.

Svaka intervencija koja narušava veleprodajno tržište, poput oporezivanja visokih profita energetskih kompanija usled visokih cena energije na tržištu ili ograničenja cena, rizikuje da ugrozi poverenje u integrisano energetsko tržište EU, ozbiljno šteti investicionoj klimi i otvara niz složenih pravnih pitanja, kao i političkih odluka, smatra Eurelectric.

Finansijska nadoknada za potrošače je najbolje rešenje

Takve intervencionističke mere bi sprečile investicije potrebne za energetsku tranziciju i mogle bi da ugroze sigurnost snabdevanja energijom, pa bi njihove efekte trebalo pažljivo proceniti.

Eurelectric predlaže da se svaka mera sa ili bez finansijske nadoknade, dopuni dodatnim merama za smanjenje potražnje za energijom u industriji i domaćinstvima, kao što je snižavanje temperature na termostatima za jedan stepen Celzijusa. Svako ograničenje cena moglo bi da smanji interes da se energija štedi, dodaju iz udruženja.

Države ne razumeju kako funkcioniše tržište energije

Treba imati na umu i interakciju između veleprodajnih i maloprodajnih cena. Kako navodi Eurelectric, svaka intervencija na veleprodajnom spot tržištu mogla bi da snizi maloprodajne cene samo za potrošače čiji računi i zavise od veleprodajnih cena.

Udruženje tvrdi da mere u nekim državama EU pokazuju da su one zasnovane na pogrešnom tumačenju energetskih tržišta.

Eurelectric zaključuje da svaka intervencija mora biti privremena i zasnovana na proceni prednosti i nedostataka, kao i da se troškovi ravnomerno raspoređuju među poreskim obveznicima. Opcija 1 – finansijska nadoknada – je očigledno najisplativije i rešenje koje najmanje narušava tržište, rekao je Eurelectric.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

9. maj 2022. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

9. maj 2022. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

9. maj 2022. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

9. maj 2022. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada