OIE

Subvencionisane solarne panele u Crnoj Gori želi da postavi skoro 15.000 domaćinstava i firmi

solarni paneli crna gora epcg domacinstva firme

Foto: iStock

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Podeli

Veliko interesovanje crnogorskih domaćinstava i firmi za instaliranje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju pokazalo je da su projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ pravi pogodak Elektroprivrede Crne Gore.

Na javni poziv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za instaliranje solarnih panela do danas se, kako prenose Vijesti, prijavilo 14.000 domaćinstava i 800 firmi. Te prijave su mnogo brojnije od 3.000 domaćinstava i 500 firmi, koliko je EPCG nameravala da uključi u projekat.

Da podsetimo, projekat podrazumeva da EPCG građanima i privrednicima nudi instaliranje solarnih panela na krovima za proizvodnu energije za sopstvenu potrošnju, a oni su u obavezi da tu investiciju otplaćuju u roku od šest do deset godina. Mesečna rata, kako su ranije saopštili iz EPCG, biće na nivou računa koji su ovi potrošači plaćali svakog meseca. Kada se otpala završi elektrčna energija će biti besplatna.

Solarne panele bi htelo da instalira skoro pet puta više domaćinstava nego što je planirano

Kako je saopštila EPCG, od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat Solari 3.000+ i Solari 500+, do danas se prijavilo približno 14.000 domaćinstava i više od 800 pravnih lica.

Rok za prijavu, koji je prvobitno bio do 31. janauara, produžen je do 28. februara, zbog velikog interesovanja građana, navela je EPCG.

S obzirom na veliko interesovanje, EPCG planira projekat Solari 5.000+ u vrednosti od 70 miliona evra i ukupne instalisane snage 70 MW. Projektom će, kako se navodi, biti obuhvaćeno 4.000 objekata za individualno stanovanje, 500 stambenih zgrada i 500 preduzeća i javnih ustanova.

EPCG planira da ponudi instaliranje solarnih panela za još 5.000 potrošača

EPCG je ovu ideju označila kao početak energetske tranzicije u Crnoj Gori, što se i potvrđuje u praksi, ali i dokazuje da su građani i privrednici veoma zainteresovani da se uključe u energetsku tranziciju, i da postanu prozjumeri, tako što bi smanjili svoje račune za energiju i doprineli proizvodnji zelene energije.

Kada se podvuče crta, Crna Gora bi kroz projekte Solari trebalo da dobije solarne elektrane na krovovima instalisane snage više od 100 MW, što predstavlja jednu novu elektranu, s obzirom da bi projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ trebalo da donesu instaliranje solarnih panela snage veće od 30 MW.

Naime, za domaćinstva je predviđeno instaliranje fotonaponskih panela snage do 10 kW, a za privredu od 10 do 30 kW. Plan je, inače, da se ceo posao završi u roku od šest meseci od potpisivanja ugovora o finansiranju.

Komentara: (5)
Nataša / 07.03.2022.

Poštovanje, kad počinje postavljanje solarnih panela?

Balidemaj xhavid / 14.09.2022.

Zeleo bih instalirati solarne panele u moje domacinstvo.
Sta trebam preuzeti ?

Gdje se moze vidjeti spisak domacinstava koja su usla u projekat / 26.09.2022.

Nismo dobili nikakvo obavjestenhe o izboru

Markovic Radisava / 14.10.2022.

Kada ce izaci konkurs za solarne panele?

Djordje / 13.02.2023.

Ovo je jako dobra prica,u kojoj ja imam jako negativno iskustvo.Medju prvima sam konkurisao za panele,vec kod prve inicijative solar 3000. Poslije odredjenog vremena izasli su iz Elektro Distribucije,pogledali otisli,i od tada je proslo puno vremena vec je 2023,nikakvih informacija nema. Kao i sve u Crnoj Gori,kultura na nivou,nikakvog obavjestenja moze li ili nemoze se sprovesti projekt.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. februar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. februar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. februar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. februar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji