OIE

Subvencionisane solarne panele u Crnoj Gori želi da postavi skoro 15.000 domaćinstava i firmi

solarni paneli crna gora epcg domacinstva firme

Foto: iStock

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Veliko interesovanje crnogorskih domaćinstava i firmi za instaliranje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju pokazalo je da su projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ pravi pogodak Elektroprivrede Crne Gore.

Na javni poziv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za instaliranje solarnih panela do danas se, kako prenose Vijesti, prijavilo 14.000 domaćinstava i 800 firmi. Te prijave su mnogo brojnije od 3.000 domaćinstava i 500 firmi, koliko je EPCG nameravala da uključi u projekat.

Da podsetimo, projekat podrazumeva da EPCG građanima i privrednicima nudi instaliranje solarnih panela na krovima za proizvodnu energije za sopstvenu potrošnju, a oni su u obavezi da tu investiciju otplaćuju u roku od šest do deset godina. Mesečna rata, kako su ranije saopštili iz EPCG, biće na nivou računa koji su ovi potrošači plaćali svakog meseca. Kada se otpala završi elektrčna energija će biti besplatna.

Solarne panele bi htelo da instalira skoro pet puta više domaćinstava nego što je planirano

Kako je saopštila EPCG, od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat Solari 3.000+ i Solari 500+, do danas se prijavilo približno 14.000 domaćinstava i više od 800 pravnih lica.

Rok za prijavu, koji je prvobitno bio do 31. janauara, produžen je do 28. februara, zbog velikog interesovanja građana, navela je EPCG.

S obzirom na veliko interesovanje, EPCG planira projekat Solari 5.000+ u vrednosti od 70 miliona evra i ukupne instalisane snage 70 MW. Projektom će, kako se navodi, biti obuhvaćeno 4.000 objekata za individualno stanovanje, 500 stambenih zgrada i 500 preduzeća i javnih ustanova.

EPCG planira da ponudi instaliranje solarnih panela za još 5.000 potrošača

EPCG je ovu ideju označila kao početak energetske tranzicije u Crnoj Gori, što se i potvrđuje u praksi, ali i dokazuje da su građani i privrednici veoma zainteresovani da se uključe u energetsku tranziciju, i da postanu prozjumeri, tako što bi smanjili svoje račune za energiju i doprineli proizvodnji zelene energije.

Kada se podvuče crta, Crna Gora bi kroz projekte Solari trebalo da dobije solarne elektrane na krovovima instalisane snage više od 100 MW, što predstavlja jednu novu elektranu, s obzirom da bi projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ trebalo da donesu instaliranje solarnih panela snage veće od 30 MW.

Naime, za domaćinstva je predviđeno instaliranje fotonaponskih panela snage do 10 kW, a za privredu od 10 do 30 kW. Plan je, inače, da se ceo posao završi u roku od šest meseci od potpisivanja ugovora o finansiranju.

Komentara: (1)
Nataša / 07.03.2022.

Poštovanje, kad počinje postavljanje solarnih panela?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku