OIE

Subvencionisane solarne panele u Crnoj Gori želi da postavi skoro 15.000 domaćinstava i firmi

solarni paneli crna gora epcg domacinstva firme

Foto: iStock

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Podeli

Veliko interesovanje crnogorskih domaćinstava i firmi za instaliranje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju pokazalo je da su projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ pravi pogodak Elektroprivrede Crne Gore.

Na javni poziv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za instaliranje solarnih panela do danas se, kako prenose Vijesti, prijavilo 14.000 domaćinstava i 800 firmi. Te prijave su mnogo brojnije od 3.000 domaćinstava i 500 firmi, koliko je EPCG nameravala da uključi u projekat.

Da podsetimo, projekat podrazumeva da EPCG građanima i privrednicima nudi instaliranje solarnih panela na krovima za proizvodnu energije za sopstvenu potrošnju, a oni su u obavezi da tu investiciju otplaćuju u roku od šest do deset godina. Mesečna rata, kako su ranije saopštili iz EPCG, biće na nivou računa koji su ovi potrošači plaćali svakog meseca. Kada se otpala završi elektrčna energija će biti besplatna.

Solarne panele bi htelo da instalira skoro pet puta više domaćinstava nego što je planirano

Kako je saopštila EPCG, od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat Solari 3.000+ i Solari 500+, do danas se prijavilo približno 14.000 domaćinstava i više od 800 pravnih lica.

Rok za prijavu, koji je prvobitno bio do 31. janauara, produžen je do 28. februara, zbog velikog interesovanja građana, navela je EPCG.

S obzirom na veliko interesovanje, EPCG planira projekat Solari 5.000+ u vrednosti od 70 miliona evra i ukupne instalisane snage 70 MW. Projektom će, kako se navodi, biti obuhvaćeno 4.000 objekata za individualno stanovanje, 500 stambenih zgrada i 500 preduzeća i javnih ustanova.

EPCG planira da ponudi instaliranje solarnih panela za još 5.000 potrošača

EPCG je ovu ideju označila kao početak energetske tranzicije u Crnoj Gori, što se i potvrđuje u praksi, ali i dokazuje da su građani i privrednici veoma zainteresovani da se uključe u energetsku tranziciju, i da postanu prozjumeri, tako što bi smanjili svoje račune za energiju i doprineli proizvodnji zelene energije.

Kada se podvuče crta, Crna Gora bi kroz projekte Solari trebalo da dobije solarne elektrane na krovovima instalisane snage više od 100 MW, što predstavlja jednu novu elektranu, s obzirom da bi projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ trebalo da donesu instaliranje solarnih panela snage veće od 30 MW.

Naime, za domaćinstva je predviđeno instaliranje fotonaponskih panela snage do 10 kW, a za privredu od 10 do 30 kW. Plan je, inače, da se ceo posao završi u roku od šest meseci od potpisivanja ugovora o finansiranju.

Komentara: (5)
Nataša / 07.03.2022.

Poštovanje, kad počinje postavljanje solarnih panela?

Balidemaj xhavid / 14.09.2022.

Zeleo bih instalirati solarne panele u moje domacinstvo.
Sta trebam preuzeti ?

Gdje se moze vidjeti spisak domacinstava koja su usla u projekat / 26.09.2022.

Nismo dobili nikakvo obavjestenhe o izboru

Markovic Radisava / 14.10.2022.

Kada ce izaci konkurs za solarne panele?

Djordje / 13.02.2023.

Ovo je jako dobra prica,u kojoj ja imam jako negativno iskustvo.Medju prvima sam konkurisao za panele,vec kod prve inicijative solar 3000. Poslije odredjenog vremena izasli su iz Elektro Distribucije,pogledali otisli,i od tada je proslo puno vremena vec je 2023,nikakvih informacija nema. Kao i sve u Crnoj Gori,kultura na nivou,nikakvog obavjestenja moze li ili nemoze se sprovesti projekt.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

21. februar 2022. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

21. februar 2022. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

21. februar 2022. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

21. februar 2022. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru