OIE

Berlinska deklaracija potvrdila jačanje regionalne saradnje u energetici na Zapadnom Balkanu

Berlinska deklaracija potvrdila jačanje regionalne saradnje u energetici na Zapadnom Balkanu

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Lideri Zapadnog Balkana su na samitu u Berlinu usvojili Deklaraciju o energetskoj bezbednosti i zelenoj tranziciji, kojom je naglašena posvećenost zemalja regiona poboljšanju saradnje u procesu transformacije energetskih sektora i Evropskom zelenom dogovoru, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Šest lidera regiona usvojili su zajedničku Deklaraciju o energetskoj bezbednosti i zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu.

Osam godina nakon prvog samita Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, šefovi vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, sastali su se početkom novembra u Berlinu sa visokim predstavnicima Evropske unije i država članica, međunarodnih i regionalnih tela i organizacija.

Sa samita je upućen poziv međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima da racionalizuju finansijsku podršku politikama, merama i akcijama koje su navedene u nacionalnim energetskim i klimatskim planovima, a koje treba da usvoji i odobri Sekretarijat Energetske zajednice do kraja 2023.

Deklaracija o energetskoj bezbednosti i zelenoj tranziciji predviđa da će posvećenost Evropskom zelenom dogovoru i poboljšana regionalna saradnja biti dalje „konceptualizovana, podržana i praćena“ u okvirima Energetske zajednice i usklađene sa Evropskim zelenim dogovorom.

Samitu je prisustvovao direktor Energetske zajednice Artur Lorkovski, koji je naglasio da će se ova institucija uložiti sve napore da podrži ugovorne strane Zapadnog Balkana u procesu usklađivanja sa evropskim putem ka ekonomiji bez ugljenika do 2050.

U tom kontekstu, prvi naredni korak biće usvajanje energetskih i klimatskih ciljeva za 2030. godinu, pakete za integraciju tržišta električne energije i uredbe za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova staklene bašte na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice u decembru 2022. godine.

Lideri Zapadnog Balkana su pozvali Energetsku zajednicu da osmisli i predloži regionalno koordinisan pristup za postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj

Lideri su pozvali Energetsku zajednicu da osmisli i predloži regionalno koordinisan pristup postepenom ukidanju proizvodnje električne energije na ugalj, kao i mehanizme energetske bezbednosti i šeme cena ugljenika, sa krajnjim ciljem da se pridruži evropskoj šemi za trgovinu emisijama i izbegne primenu planiranog mehanizma za prekogranični porez na ugljen-dioksid (CBAM) Evropske unije.

Kako bi se uhvatili u koštac sa zagađenjem vazduha, lideri su se takođe obavezali da će se region uskladiti sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje EU, koja postavlja nova ograničenja za emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine.

Takođe, učesnici su pozvali opštine i regione balkanskih zemalja da se aktivno angažuju u okviru inicijativa za regione čistog vazduha koje sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice.

Energetska bezbednost i tranzicija, zelena agenda i klimatska politika

Lideri regiona su se obavezali da prošire razvoj obnovljivih izvora energije i implementiraju i koriste regionalni sistem uspostavljen u Energetskoj zajednici, za izdavanje i trgovinu garancijama porekla. Složili su se i da međusobno usklade krizne i hitne mere u kontekstu energetske krize, kao i da se usklade po tom pitanju i „u duhu solidarnosti“ sa državama članicama EU i uklone sve prepreke za funkcionisanje tržišta.

Učesnici samita su zaključili da energetska kriza i prelazak na obnovljive izvore energije može biti ostvareno samo kroz dublju regionalnu saradnju. Složili su se da Evropa treba da preispita energetsku bezbednosti i snabdevanje.

Ovo je ključno ne samo da bi se obezbedila pristupačna i pouzdana energija, ali i za borbu protiv klimatskih promena i smanjenje zagađenja životne sredine.

Bosna i Hercegovina još uvek nije potpisala deklaraciju

Bosna i Hercegovina nije odobrila ovu deklaraciju do usvajanja na samitu i pozvana je da to učini u kasnijoj fazi, naveo je Sekreterijat Energetske zajednice.

Kako prenose Nezavisne, BiH nije potpisala sporazum zbog tehničkih, ali ne i suštinskih razloga. U Savetu ministara BiH do trenutka potpisivanja u deklaracije u Berlinu, nije došlo do usklađenosti o svim merama koje su ovim dokumentom predviđene.

Kako bosanskohercegovači list napominje, iz oba entiteta je došlo do nedoumica oko zatvaranja termocentrala i velikog broja zaposlenih koji radi u ovim postrojenjima, kao i u rudnicima.

Zvaničnici iz BiH očekuju razgovore s predstavnicima EU o mogućim modalitetima tranzicije i pomoći koju bi BiH trebala da dobije kako bi rešila ova pitanja, navodi gorepomenuti medij.

Berlinski proces je uspostavljen 2014. godine kao platforma za države Zapadnog Balkana, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju, za ubrzanje približavanja EU i produbljivanje regionalne integracije i saradnje kao ključnih za ekonomski razvoj, rast i mir na zapadnom Balkanu. Učesnici su odlučili da se sledeći samit Berlinskog procesa 2023. održi u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. novembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. novembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

7. novembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

7. novembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra