OIE

Energetska zajednica u decembru usvaja energetske i klimatske ciljeve za 2030.

Energetska zajednica u decembru usvaja energetske i klimatske ciljeve za 2030.

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ugovorne strane Energetske zajednice, uključujući Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo*,  Severnu Makedoniju i Srbiju, konačno će dobiti dugo očekivane ciljeve za 2030. godinu za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Očekuje se da će Ministarski savet Energetske zajednice usvojiti energetske i klimatske ciljeve za 2030. na sastanku 15. decembra u Beču, pod predsedavanjem Ukrajine, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Osim zemalja regiona članice Energetske zajednice su i Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Emisije bi trebalo da se smanje 60,9 odsto u odnosu na 1990.

Treba napomenuti da je prvi rok za postavljanje ovih ciljeva bio novembar 2019, zatim je pomeren na sredinu 2021, a sastanak Ministarskog saveta u decembru ove godine je određen kao datum za ovu odluku na prošlogodišnjem sastanku održanom u Beogradu.

Sada je Sekretarijat saopštio da se očekuje da će odluka koja će biti usvojena u decembru ograničiti ukupne emisije gasova staklene bašte na nivou Energetske zajednice na 427,64 miliona tona ekvivalentnog CO2 do 2030, što predstavlja smanjenje od 60,9 odsto u odnosu na nivoe iz 1990, saopštio je Sekretarijat.

Cilj za obnovljive izvore energije na niovu Energetske zajednice trebalo bi da bude 31 odsto

Što se tiče obnovljivih izvora energije, Sekretarijat je naveo da se predviđa da će usvojeni nacionalni ciljevi sveukupno predstavljati cilj od 31 odsto na nivou Energetske zajednice.

Inače, cilj EU za obnovljive izvore energije za 2030. je 32 odsto.

Kako bi se povećala energetska efikasnost i ušteda energije, očekuje se da će odluka Ministarskog saveta ograničiti potrošnju primarne energije na 129,88 miliona tona ekvivalentne nafte (Mtoe) i finalne energije na 79,06 Mtoe na nivou Energetske zajednice.

Usvajanje ciljeva je od suštinskog značaja da članice Energetske zajednice dostignu klimatsku neutralnost svojih ekonomija do 2050. i kratkoročno gledano smanje zavisnost od fosilnih goriva, naglasio je Sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

2. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

2. septembar 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

2. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

2. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi