Životna sredina

Ministarski savet Energetske zajednice usvojio smernice za donošenje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. 

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarski savet Energetske zajednice, koji je održan danas u Skoplju, usvojio je Opšte smernice za donošenje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine, izabrao je 21 infrastrukturni projekat od regionalnog značaja i odlučio da se ponovo otvore pregovori o amandmanima na Ugovor o osnivanju Energetske zajednice.

Savet je, na sastanku koji je okupio ministre energetike i životne sredine, produžio i mandat Janeza Kopača kao direktora Sekretarijata EnZ u naredne tri godine, počev od 1. decembra 2018. godine.

Odlučeno je i da se u 2019. godini zajedno sa ciljevima do 2030. uzmu u obzir i izmenjena Direktiva o energetskoj efikasnosti i izmenjena Direktiva o obnovljivim izvorima energije, kao i nova Uredba o upravljanju.

Savet je, takođe, doneo odluku o proširenju pravnih tekovina EnZ usvajanjem nove Uredbe o energetskom označavanju 2017/1369 i Regulative br. 1227/2011 o integritetu i transparentnosti veleprodajnog tržišta (REMIT).

„Opšte smernice za definisanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine potvrđuju potrebu za uspostavljanjem ciljeva za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ciljevi bi trebalo da budu u skladu sa ciljevima EU do 2030. godinu, da predstavljaju jednaku ambiciju za članice EnZ i da uzimaju u obzir relevantne socio-ekonomske razlike, tehnološki razvoj i obaveze iz Pariskog sporazuma“, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Srbija i BiH dobile dodatnih 6 meseci da ispoštuju pravila EnZ

Savet je usvojio i 8 projekata od interesa za EnZ i 13 projekata od zajedničkog interesa, u skladu sa Uredbom 347/2013 o smernicama za transevropsku energetsku infrastrukturu koji će moći da koriste investicione podsticaje i povoljnije regulatorne uslove.

U sektoru električne energije izabran je Transbalkanski koridor, koji će povezati Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju, kao i ostatak Zapadnog Balkana sa italijanskim elektroenergetskim sistemom preko podvodnog kabla.

Ministri su doneli i odluke o više slučajeva u vezi sa rešavanjem sporova koji predstavljaju ozbiljnu i trajnu povredu prema članu 92. Ugovora o EnZ. Odluke se odnose na BiH, Srbiju i Ukrajinu zbog neusklađenosti s Direktivom o sumporu u gorivima, i BiH zbog neusvajanja Trećeg energetskog paketa.

Što se tiče neusklađenosti Srbije sa pravilima u vezi sa raspodelom prihoda od prekograničnih kapaciteta na određenim interkonekcijama, kršenje će se smatrati ozbiljnim ako se ne otkloni u narednih šest meseci. Savet je odlučio da odobri BiH još šest meseci pre stupanja na snagu novih mera zbog neusvajanja zakonodavstva o gasu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

29. novembar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

29. novembar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

29. novembar 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

29. novembar 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem