OIE

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Foto: Sekretarijat Energetske zajednice

Objavljeno

30.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarski savet Energetske zajednice usvojio je Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije za ugovorne strane i Propis za sigurnost snabdevanja gasom. Ciljevi za obnovljive izvore, energetsku efikasnost i emisije za 2030. biće na stolu na sastanku sledeće godine.

Odlazeći direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je u Beogradu posle sastanka Ministarskog saveta te organizacije da je ovog puta ovo telo imalo najobimniji zadatak od njenog osnivanja. Otkrio je da nije bilo reči o sankcijama za ugovorne strane koje su u prekršaju.

Kopač je danas okončao svoj treći mandat na čelu sekretarijata. Posle devet godina, na to mesto dolazi poljski zvaničnik i diplomata Artur Lorkowski.

Ministri i ministarke odgovorni za energetiku u ugovornim stranama Energetske zajednice glasali su za prihvatanje pet pravnih akata koji čine paket Evropske unije Čista energija za sve Evropljane. On pokriva energetsku efikasnost, obnovljive izvore, upravljanje, ustrojstvo tržišta električne energije i pravila za sigurnost snabdevanja strujom. Vlade su u obavezi da domaće zakonodavstvo usklade s paketom.

Paket za čistu energiju EU pokriva energetsku efikasnost, obnovljive izvore, upravljanje, ustrojstvo tržišta električne energije i pravila za sigurnost snabdevanja strujom

Ciljevi za obnovljive izvore, energetsku efikasnost i smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte za 2030. biće usvojeni na sledećem sastanku, 2022. godine, nakon što Evropska komisija dovrši studiju.

Paketom se uspostavlja stabilan regulatorni i tržišni okvir za stimulisanje neophodnih javnih i privatnih investicija i modernizovanih propisa za otvaranje poslovnih prilika, izjavila je zamenica načelnice generalnog direktorata za energetiku u Evropskoj komisiji Mechthild Wörsdörfer.

Mere će zaštititi ranjive potrošače, pomoći borbi protiv energetskog siromaštva i osnažiti potrošače za učešće u energetskoj tranziciji, dodala je. Usvajanje Paketa za čistu energiju je korak ka stvaranju panevropskog energetskog tržišta, podvukla je Wörsdörfer.

Ugovorne strane obavezne da do 2025. omoguće uvođenje mehanizma naplate ispuštanja emisija ugljenika

Savet je takođe usvojio Mapu puta dekarbonizacije za ugovorne strane Energetske zajednice, politički dokument kojim se skicira redosled usvajanja, prenošenja u domaće zakonodavstvo i primene propisa za dekarbonizaciju u cilju usmeravanja ugovornih strana na put za postizanje ciljeva za dekarbonizaciju do 2030. i sredine veka.

Kopač je objasnio da je najvažniji deo mehanizam za trgovanje emisijama ugljen-dioksida, te da bi on na dnevni red trebalo da dođe 2025. godine. To znači, po njegovim rečima, da bi ugovorne strane do tada trebalo da usvoje neophodne propise.

Mapa puta dekarbonizacije pretvara organizaciju u energetsku i klimatsku zajednicu, naglasio je Kopač.

Mihajlović: Klima, životna sredina su nezaobilazne u sektoru energetike

„Današnji energetski paket će dati podstrek tranziciji ka čistoj energetici i modernizovati naše energetske sisteme kao i privrede“, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Novi zakonski akti će pomoći Energetskoj zajednici da postepeno odbace fosilna goriva i doprineti stvaranju ugljenično neutralne Evrope do 2050. godine. Važno je da smanjenje emisija ne dovede do gubitaka radnih mesta, a ovaj paket će nam u tome pomoći tako što će otvoriti mogućnosti za revoluciju u čistoj energiji“, navela je.

Mihajlović je ukazala na klimu kao jedan od najvažnijih izazova u energetici i dodala da je taj sektor neodvojiv od zaštite životne sredine. Ministarka je izjavila da Srbija mora da razvija projekte za korišćenje energije iz obnovljivih izvora da bi postepeno zamenila elektrane na ugalj i podsetila da državna Elektroprivreda Srbije (EPS) već trideset godina nije izgradila nijedno postrojenje.

Paket za čistu energiju

Nova Direktiva o obnovljivim izvorima energije će uvesti pravila za mehanizme podrške i mere za prevazilaženje administrativnih prepreka. Ona jača kriterijume održivosti na polju biogoriva, kao i biotečnosti, koje su energenti za korišćenje u svrhe izuzev saobraćaja. Ti standardi sad obuhvataju i goriva koja se dobijaju od biomase. Određuju indikativne ciljeve za upotrebu obnovljivih izvora u sektoru grejanja i hlađenja.

Direktiva takođe osnažuje potrošače uvođenjem koncepcije energetskih zajednica za obnovljive izvore i proizvodnju za sopstvene potrebe. Ona u suštini donosi zabranu odobravanja fidin tarifa, izjavio je Kopač i dodao da ih je Srbija ove godine već ukinula. Pomeniti akt omogućava uvođenje mehanizama stimulacije za obnovljivu energiju.

Direktiva o energetskoj efikasnosti donosi cilj uštede energije od 0,8 odsto svake godine

Nova Direktiva o energetskoj efikasnosti donosi jače mere za obnovu zgrada i uštedu na strani potrošnje po sektorima, kao i propise o merenju i naplati potrošnje toplotne energije, i to posebno za zgrade s više stanova i za više namena. Ugovorne strane treba da svake godine renoviraju barem tri odsto ukupne površine zgrada većih od 250 kvadratnih metara u vlasništvu centralne vlade i onih koje ona koristi.

Među obavezama je i godišnja ušteda energije od barem 0,8 procenata u potrošnji po sektorima, poput zgradarstva, industrije i saobraćaja. Kopač je rekao da je taj cilj „ogroman“ i da će direktiva stupiti na snagu 2024. godine.

Propis o upravljanju, treći deo paketa, određuje pravila za planiranje, izveštavanje i praćenje u oblasti odluka i ciljeva za energetiku i klimu. Ugovorne strane će imati obavezu da pripremaju nacionalne energetske i klimatske planove (NECP).

Paket za čistu energiju pomaže prozjumerima i kupcima struje

Direktiva o električnoj energiji i Propis o spremnosti za rizike će doneti fleksibilno i tržišno orijentisano ustrojstvo tržišta električne energije za omogućavanje integracije većeg udela obnovljivih izvora i podršku prozjumerima, kažu u sekretarijatu.

Kopač je naglasio važnost Direktive o električnoj energiji, uz ocenu da ona nudi mnogo veće mogućnosti i ovlašćenja kupcima struje. Srbija je ove godine već transponovala neke od tih propisa kroz svoj Zakon o tržištu električne energije, kazao je.

Osim toga, Ministarski savet je usvojio Propis za sigurnost snabdevanja gasom, sa jednoobraznim pravnim i regulatornim okvirom za ugovorne strane, sličan onome u EU.

Energetska zajednica objedinjuje EU i susedne zemlje s ciljem stvaranja integrisanog panevropskog energetskog tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

30. novembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

30. novembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

30. novembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

30. novembar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu