OIE

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

2024 BEF vizual

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

27.02.2024.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.02.2024.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u regionu Jugoistočne Evrope. Na jednom mestu susrešće se glavni igrači iz regiona, Evrope i sveta na koje vlade i države računaju u ovom procesu. Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku, a na ovo tržište računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni.

Konferencija Beogradski energetski forum je regionalna energetska konferencija koju organizuje vodeći energetski portal u Jugoistočnoj Evropi Balkan Green Energy News.

Bogat program konferencije tokom 13. i 14. maja u hotelu Crowne Plaza obuhvata svečanu ceremoniju otvaranja, osam panel-diskusija, intervjue na sceni i prezentacije. Organizovan je i izložbeni deo sa štandovima, a u ponedeljak uveče učesnike očekuje dobra zabava na žurci u jednom beogradskom klubu

Uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike i partnera

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije je tradicionalno institucionalni pokrovitelj konferencije Beogradski energetski forum.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović svečano je otvorila konferenciju Beogradski energetski forum 2023
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović svečano je otvorila konferenciju Beogradski energetski forum 2023

Institucionalni partneri konferencije iz komercijalnog sektora su berze električne energije SEEPEX i Adex Group, Privredna komora Srbije, Nordic Business Alliance, Konfindustrija Srbija, Advantage Austria, Slovenački poslovni klub i Savet stranih investitora.

Najjači igrači u energetskoj tranziciji su sponzori konferencije

Dijamantski sponzor, ujedno i glavni sponzor konferencije BEF 2024, jeste konzorcijum kompanija UGT Renewables i Hyundai Engineering. Da podsetimo, Vlada Srbije je na javnom pozivu izabrala konzorcijum kompanija Hyundai Engineering, Hyundai ENG America i UGT Renewables za strateškog partnera za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana snage 1 GW i 200 MW baterija.

U Crnoj Gori je UGT Renewables 2022. potpisao sporazum o zajedničkom razvoju projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenje energije sa državnom Elektroprivredom Crne Gore (EPCG). Saradnju je podržala i nova Vlada Crne Gore.

UGT Renewables – Hyundai Engineering je dijamantski, a CWP srebrni sponzor

Inače, UGT Renewables ima uspostavljeno strateško partnerstvo za Evropu i Centralnu Aziju sa kompanijom Hyundai Engineering, koja je iz Južne Koreje. Projekti koje realizuju UGT-ove sestrinske kompanije Sun Africa i Sun Arabia upotpunjuju portfolio ovog velikog igrača iz Sjedinjenih Država.

Svoju posvećenost tržištu regiona, ali i dugogodišnju saradnju sa organizatorom, potvrđuje kroz poziciju srebrnog sponzora i CWP Europe, deo kompanije CWP Global. Poznata kao inovator u razvoju projekata obnovljivih izvora energije, kompanija u ovom trenutku u regionu Jugoistočne Evrope razvija portfolio koji prevazilazi 6 GW, čime potvrđuje svoju ulogu predvodnika energetske tranzicije regiona.

Na konferenciju kao sponzor dolazi i investiciona kompanija Alcazar Energy. Usredsređena je na projekte obnovljivih izvora energije sa velikim značajem u nekim od najdinamičnijim tržištima sveta. Danijel Kalderon, suosnivač i partner, učestvovaće kao panelista na konferenciji i predvoditi tim od šestoro ljudi.

Među sponzorima nalaze se i kompanija Akuo Energy, globalno važan igrač u razvijanju zelenih elektrana, sa značajnim projektima u regionu Zapadnog Balkana, ali i Grčkoj. Kompaniju će na panelu predstavljati Alexandra Sombsthay, potpredsednica kompanije i potpredsednica evropskog udruženja za solarnu energiju SolarPower Europe.

CMS u vrhu prestižne liste za region CEE

Među sponzorima ovogodišnje konferencije nalazi se CMS Reich-Rohrwig Hainz, advokatska kancelarija sa sedištem u Beču i mrežom od 13 kancelarija u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi. Advokati iz Hrvatske, Bugarske i Srbije održaće drugog dana konferencije prezentaciju regulatornog okvira za skladišta energije i za baterije u Jugoistočnoj Evropi.

Na prestižnoj listi Chambers and Partners za Centralnu i Istočnu Evropu, CMS je u 1. grupi u 19 kategorija, uključujući onu za projekte i energetiku. I 23 partnera iz ove advokatske firme su ponaosob u najvišem ešalonu.

Srebrni sponzor konferencije je ProCredit Bank iz Nemačke, koji kroz partnerstvo sa našim portalom i konferencijom potvrđuje posvećenost podsticanju održivog razvoja i inovacija u regionu Jugoistočne i Istočne Evrope. Osim podške malim i srednjim preduzećima, banka u Nemačkoj i sve banke u okviru ove jake finansijske grupe finansiraju projekte obnovljivih izvora energije, čime daju podršku energetskoj tranziciji u regionu.

Srebrni sponzor je i kompanija Rimac Technology, deo Rimac grupe. Na konferenciju dolazi sa svojim baterijskim sistemom za skladištenje energije. Razvijen je kroz njegov brend Rimac Energy, čije je sedište u Zagrebu i ima predstavništvo u Vitniju u Oksfordširu u Velikoj Britaniji.

Bronzani sponzor konferencije je EFT grupa, trgovac električnom energijom i investitor u energetske kapacitete. Trguje na unutardnevnom i tržištu za dan unapred, kao i na tržištu za trgovinu budućim proizvodima. Aktivna je na 14 evropskih berzi za električnu energiju. U regionu Balkana razvija nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, a godišnje isporuči oko 18 TWh električne energije kupcima.

Ovogodišnji izlagač je Fortis Energy, kompanija iz Turske koja razvija elektrane na obnovljive izvore, dominantno solarna i biogasna postrojenja, i upravlja njima. Sprovodi i projekte po principu EPC, odnosno ključ u ruke. Plan kompanije je da na tržištu Balkana realizuje ukupno 1.000 MW u projektima u domenu obnovljivih izvora energije.

Među izlagačima je i nemačka firma Schletter, jedan od vodećih proizvođača metalnih konstrukcija za solarne panele. Razvija i proizvodi konstrukcije od aluminijuma i čelika za solarne parkove i solarne elektrane na ravnim i nakrivljenim krovovima.

Kompanija SolaX Power izlagaće takođe na Beogradskom energetskom forumu. SolaX Power posluje preko jedne decenije, a u Evropi je već razvio jako prisustvo. U kompaniji kažu da su lider u proizvodnji rešenja za skladištenje energije sa širokom primenom: u rezidencijalnom, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i u segmentu velikih solarnih elektrana. Dolaskom na BEF 2024, SolaX Power je potvrdio svoju posvećenost tržištu Balkana.

Ovogodišnji prijatelj konferencije je MFG, kompanija iz Srbije koja se bavi razvojem vetroparkova i pružanjem konsultantskih usluga u oblasti obnovljivih izvora energije.

Prijatelj je i faria renewables iz Grčke – snažno korporativno partnerstvo koje čine FARIA Group i fond Capenergie 5. Ova kompanija sa sedištem u Solunu razvija i upravlja projektima obnovljivih izvora u segmentu vetroelektrana na moru i kopnu, solarnih i hibridnih postrojenja, skladišta električne energije i zelenog vodonika.

Lugos Renewables je i ove godine prijatelj konferencije. Dolazi iz Mađarske, gde je vodeća kompanija za razvoj solarnih elektrana. Trenutno razvija projekte u šest zemalja.

Ko su učesnici konferencije BEF 2024

Na konferenciji se očekuje više od 400 učesnika iz regiona, Evrope i sveta: ministri energetike i njihovi timovi, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski sa najbližim saradnicima, predstavnici institucija Evropske unije i vodećih evropskih energetskih udruženja, kao što su Energy Traders Europe (donedavno poznat kao EFET), WindEurope, SolarPower Europe, Svetska nuklearna asocijacija.

Odličan networking na Beogradskom energetskom forumu - registrujte se i povežite se sa liderima energetske tranzicije u Jugoistočnoj Evropijoin and connect with the leaders of energy transition in Southeast Europe
Odličan networking na Beogradskom energetskom forumu – registrujte se i povežite se sa liderima energetske tranzicije u Jugoistočnoj Evropi

Među kompanijama učesnicama nalaze se one koje razvijaju projekte vetroelektrana na kopnu i moru i solarnih elektrana, investitori, operatori prenosnih i distributivnih sistema, trgovci električnom energijom, advokatske kancelarije, vodeće konsultantske kompanije u sektoru energetike i klime, proizvođači tehnologije, opreme i softverskih rešenja, zatim donatori, ambasade, međunarodne finansijske institucije i komercijalne banke.

Najaktuelnije energetske teme na konferenciji BEF 2024

Živa diskusija očekuje nas na osam panela sa vodećim ljudima iz sektora energetike u regionu Jugoistočne Evrope.

Među učesnicima konferencije nalazi se i Mark Krendal (Marc Crandall), osnivač i CEO kompanije CWP Global, ali i jedan od pionira obnovljivih izvora energije u svetu. Sa Markom ćemo razgovarati o glavnim trendovima u razvoju obnovljivih izvora energije i vodonika i scenarijima dekarbonizacije energetike, industrije i privrede na putu dostizanja klimatske neutralnosti.

  • Panel 1: Strategije zemalja JIE za energetsku tranziciju i energetsku sigurnost

Vlade Jugoistočne Evrope ubrano rade na postizanju energetsko-klimatskih ciljeva. I dok se vesti o gigavatima novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, dominantno solara i vetra, smenjuju brzinom svetlosti, o čemu naš portal dnevno izveštava, značajni projekti se realizuju i u gasnoj infrastrukturi.

U isto vreme, nuklearna energija doživljava renesansu i trenutno se planira nekoliko novih nuklearnih elektrana sa konvencionalnom tehnologijom u regionu, dok se sve češće spominju i mali modularni reaktori.

Šta su prioriteti vlada iz regiona kada je reč o Zelenoj agendi, dekarbonizaciji i obezbeđivanju energetske sigurnosti govoriće ministri energetike na prvom panelu. Panel moderira Francesco Sassi, istraživač sekcije za energetsku bezbednost u Opservatoriji međunarodne politike Parlamenta Italije i Ministarstva inostranih poslova i saradnje.

Present your products, service or projects at BEF 2024
BEF 2024: izlagačka i networking zona odlična je prilika da predstavite vaš proizvod, uslugu ili projekat

Panel 2: Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu agendu i CO2 oporezivanje

Nedavno usvojen CBAM mehanizam izazvao je dosta rasprava među kompanijama pogođenim ovom merom, ali i njihovim evropskim partnerima. Taj mehanizam dodatno ubrzava dekarbonizaciju industrije, koja je i bez njega bila neminovna. Nema sumnje da će se o uticaju CBAM-a na izvoz robe u zemlje EU, a posebno električne energije, govoriti na nekoliko panela tokom dvodnevne konferencije.

  • Panel 3: Šta treba da uradimo sada da bismo postigli CO2 neutralnu budućnost na vreme

Koje su to tehnologije i pametna rešenja, ali i energenti na koje region može da računa u narednim godinama? Koji obim investicija u obnovljive izvore energije je potreban da bi se obezbedila blagovremena energetska tranzicija i postigli energetsko-klimatski ciljevi? Šta planiraju veliki investitori i za koje projekte su zainteresovani?

Da li su finansijski mehanizmi spremni i da li se prilagođavaju brzinom kojom se tehnologije i modeli razvoja menjaju? Mnogo je pitanja za ovaj veoma atraktivan panel, koji će okupiti neka od vodećih imena energetske tranzicije u regionu i Evropi.

  • Panel 4: Ubrzanje mape puta za dekarbonizaciju elektroprivreda

Na panelu o elektroprivredama, učesnici konferencije moći će da čuju od vodećih ljudi u ovim kompanijama kako sprovode transformaciju, kojim kapacitetima će zameniti stare elektrane na ugalj i šta su glavni projekti u narednih pet do deset godina.

Kada je reč o budućim investicijama, razgovaraće se i o aktuelnim i planiranim strateškim partnerstvima elektroprivreda sa velikim svetskim igračima. Pitaćemo direktore vodećih elektroprivreda sa Zapadnog Balkana i o efektu uvođenja prekogranične takse na CO2 (CBAM) na poslovanje.

  • Panel 5: Rešenja na horizontu za prevazilaženje izazova u mreži

Mreže imaju ključnu ulogu u elektroenergetskim sistemima budućnosti i često se navode kao usko grlo za integraciju obnovljivih izvora energije, pa samim tim i za uspeh energetske tranzicije. Prema nedavnom istraživanju, potrebno je investirati 3,1 bilion dolara u prenosnu i distributivnu infrastrukturu do 2030. da bi se globalno zagrevanje zadržalo na najviše 1,8 stepeni Celzijusa. Mreža tako treba da se proširi za 18 miliona kilometara.

Kako operatori prenosnog sistema i eksperti vide ovaj problem i šta su moguća rešenja, saznaćemo na panelu koji se bavi mrežama, njihovim razvojem i problematikom priključenja.

  • Panel 6: Ubrzavanje baterijskih skladišta u Jugoistočnoj Evropi: izazovi, rešenja, projekcije

Neizostavna tema kada je reč o integraciji obnovljivih izvora energije su i kapaciteti za skladištenje energije te ćemo joj posvetiti ceo panel. Sa nama će biti predstavnici proizvođača tehnologije, investitora, finansijskih institucija i operatora prenosnih sistema. Panel moderira Panos Kefalas, stariji saradnik za Jugoističnu Evropu u Aurora Energy Research.

U okviru bloka o skladištima, advokati iz CMS Reich-Rohrwig Hainz advokatske kancelarije sa sedištem u Beču i 10 kancelarija u zemljama regiona, predstaviće regulatorni okvir za baterije i skladišta u regionu, kao prvi i najvažniji korak za investitore u procesu razvijanja projekata.

  • Panel 7: Novi dizajn tržišta električne energije – spremite se!

Zelena agenda, energetska tranzicija i energetska kriza su dovele do velikih i brzih promena na tržištu električne energije. Ovakva situacija je uticala da se postojeći tržišni model unapredi i prilagodi.

Ovo su neke od tema o kojima će se govoriti: povećanje vrednosti prekozonskih kapaciteta za potrebe tržišta, definisanje novih biding zona, potencijalne prepreke koje primena CBAM-a donosi regionu i učesnicima na tržištu, pojava negativnih cena, spajanje tržišta Jugoistočne Evrope u jedinstveno evropsko tržište i potencijalne posledice velike integracije obnovljivih izvora u regionu bez prethodnog spajanja tržišta, novi učesnici i produkti.

Odgovarajući na sva pitanja, stručnjaci će, takođe, pokušati publici da približe ovu kompleksnu temu i prikažu šta nas čeka u neposrednoj budućnosti. Panel moderira Dejan Stojčevski, COO SEEPEX-a.

  • Panel 8: Da li uspevamo da dostignemo ciljeve za obnovljive izvore energije kako smo i planirali?

Veoma važan biće i panel o razvoju projekata obnovljivih izvora energije u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope i njihovom izlasku na tržište. Govorićemo o aukcijama, kao i o različitim vrstama ugovora o otkupu električne energije (PPA), zaštiti od rizika kroz hedžing, mogućnostima agregacije, kao i o finansiranju projekata.

 

Komentara: (1)
HADZI ZORAN JOVANOVIC / 28.02.2024.

Sjajna konferencija i sjani paneli.Samo jedno pitanje:gde je tu Srbija?Treba pogledati plan Srbije da do 2050 g. isključi iz upotrebe ugalj,naftu i tek malo ostavi gas.I dok to stoji na papiru bez obrazloženja i mišljenja eksperata, okolina Beograda se gasifikuje a otvaraju se novi blokovi na termo elektranama.Ali suština mog pisanja i nije taj populrizam već pitanje:gde je upotreba biomase iz poljoprivrede koja je najveći energetski potencijal Srbije.I što je još bitnije, sopstveni resurs a sada se koristi manje od 1%.Po nekim planovima(nije poznato ko ih radi ili prepisuje) taj potencijal sopstvene obnovljive ekološke energije ostaće ne iskorišćen do trenutka dok se ne vratimo sopstvenoj pameti, seljačkoj,mudroj, bez tutorstva, robota, veštačke intelengecije i kada nam bude „dogorelo“ do noktiju.Mi imamo vrhunski OIE od biomase , ekološki, energetski izvaredan sa stepenom iskorišćenja od 97%!!!!! ISA NULTOM EMISIJOM CO2!!!!!!!!!!!!Ne verujete, pozovite nas a zainteresovani smo za učešće na konferenciji jer treba čuti i druga mišljenja.Hadži Zoran Jovanović, tel. 065 936 o 530Veliki pozdrav izvarednom portalu

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

27. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

27. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

27. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti