Mobilnost

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Foto: P3

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski startap Project 3 Mobility planira da započne testiranje autonomnih vozila u Zagrebu 2024. godine. Vozila su deo inovativnog ekosistema gradske autonomne mobilnosti.

Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility (P3) i kompanije Mobileye, globalnog lidera u rešenjima za autonomnu vožnju. Dve firme će, kako je saopštio P3, raditi na novoj usluzi mobilnosti koristeći tehnologiju za autonomnu vožnju Mobileye Drive.

P3, koji je osnovao Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe, objasnio je da bi nova usluga u Zagrebu trebalo da bude dostupna 2026, a testiranje i validacija rešenja za autnomna vozila kompanije Mobileye na ulicama glavnog grada Hrvatske trebalo bi da počne 2024.

P3 stvara ekosistem koji se sastoji od tri ključna elementa: autonomnog električnog vozila, specijalizovane infrastrukture i platforme za usluge mobilnosti.

Mobileye tehnologija će biti integrisana u P3 vozilo

Kompanija je istakla da razvija potpuno autonomno električno vozilo od suštinskog značaja za implementaciju ovog novog ekosistema urbane mobilnosti. Vozilo je izgrađeno na potpuno novoj platformi, dizajniranoj tako da obezbedi sigurnost i udobnost, dodao je startap.

Mobileye tehnologija će biti integrisana u P3 vozilo, koje će koristiti rešenje za autonomnu vožnju Mobileye Drive koje su usvojile i neke od vodećih svetskih automobilskih kompanija.

P3 je naglasio da je Mobileye koristio prednosti kompjuterske vizuelizacije (eng. computer visualisation) i veštačke inteligencije da poboljša bezbednost automobila, pa danas približno 170 miliona vozila koristi njihovu tehnologiju.

P3 planira izgradnju fabrike u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju autonomnih vozila

Hrvatski startap smatra da su glavne prednosti tehnologije Mobileye Drive to što se može primeniti na širokom spektru geografskih lokacija, na mnogo različitih tipova puteva, može da upravlja vožnjom u različitim vremenskim uslovima i da se prilagodi lokalnim stilovima vožnje. Sve to je ključno za skalabilnost usluge koje planira P3.

P3 je već potpisao ugovore sa devet gradova širom Evropske Unije, Velike Britanije i članicama Zalivskog saveta za saradnju (eng. Gulf Cooperation Council – GCC) za pružanje svoje urbane autonomne usluge, a planirano je širenje na još 30 gradova, saopštio je startap, i dodao da planira da u Hrvatskoj otvori proizvodni pogon za masovnu proizvodnju autonomnih vozila koja će biti raspoređena širom sveta.

Pejković: Više detalja u narednim mesecima

Profesor Amnon Šašua pozdravio je inovativnu saradnju sa firmom P3 kako bi pokrenuli uzbudljivu i obećavajuću novu uslugu mobilnosti.

On je rekao da dve kompanije dele viziju da gradsku mobilnost učine bezbednijom i pristupačnijom, a uz fleksibilnost tehnologije Mobileye Drive da se prilagodi različitim tipovima vozila, sa nestrpljenjem očekuju istraživanje novih granica u uslugama mobilnosti.

Prema rečima Marka Pejkovića, generalnog direktora firme P3, saradnja sa Mobileye je kamen temeljac za poboljšanje načina na koji se ljudi kreću u gradovima.

Mobileye se pokazao kao odličan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim, rekao je Pejković, i dodao da će zajedno tu viziju urbane autonomne mobilnosti učiniti stvarnošću.

On je najavio više detalja o njihovom radu u narednih nekoliko meseci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

15. februar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

15. februar 2024. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

15. februar 2024. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

15. februar 2024. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju