OIE

CWP Europe će finansirati društveno odgovorne aktivnosti u vezi sa projektom Montechevo

montechevo cetinje cwp prijestonica maja turkovic mudresa

Foto: Prijestonica Cetinje

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Prijestonica Cetinje i firma Sun Horizon, u vlasništvu kompanije CWP Europe, u cilju razvoja i uspešne realizacije projekta Montechevo potpisali su Okvirni ugovor o saradnji i realizaciji društveno odgovornih aktivnosti u vezi sa ovim projektom solarne elektrane.

Investicija u Montechevo će, kako je saopštila Prijestonica Cetinje, predstavljati jednu od najvećih investicija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori i on njene realizacije će Cetinje i cela država imati višestruke benefite. Ugovor su potpisali Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, i Miloš Mudreša, zamenik gradonačelnika Cetinja.

Za potrebe sprovođenja društveno-odgovornih aktivnosti Sun Horizon je opredelio ukupan budžet u iznosu od 150.000 evra, a navedena sredstva će biti isplaćena tokom razvoja projekta, na način i u skladu sa dinamikom koja će biti definisana posebnim ugovorom.

Kompanija CWP Europe kroz svoju podružnicu Sun Horizon planira da na teritoriji Prijestonice Cetinje, na prostoru Lastve, Čeva i Prentinog dola, instalira solarnu elektranu Montechevo ukupne snage 400 MW.

Kada bude instalirana, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori

Vrednost investicije je oko 360 miliona evra, dok se razvoj i izgradnja projekta planiraju u fazama.

Početak izgradnje zakazan je za 2025. godinu, a po završetku i puštanju u rad, što se očekuje krajem 2026. godine, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Ugovorom koji je danas zaključen dve strane su se saglasile da će uložiti dodatne napore da uspostave saradnju na promovisanju i angažovanju lokalne privrede, kao i unapređivanju lokalne infrastrukture, angažovati radnu snagu sa teritorije Prijestonice, ukoliko radna snaga ispunjava kvalifikacione uslove za rad na pojedinim radnim mestima, i ostvariti saradnju sa lokalnim dobavljačima, na način i u obimu koji bude odgovarao potrebama projekta.

Sun Horizon je Ugovorom preuzeo obavezu da u saradnji sa Prijestonicom razvije i sprovede plan realizacije društveno odgovornih aktivnosti, usmerenih ka jačanju kapaciteta lokalne samouprave, kao i unapređenju Prijestonice kao ekološki osvešćene zajednice i to u vidu podrške, odnosno donacije, u oblasti ekoloških, ekonomskih, društvenih i socijalnih pitanja.

Takođe, Sun Horizon se obavezao da u Prijestonici otvori informacioni centar koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama da dobiju sve potrebne informacije vezane za projekat fotonaponske elektrane.

CWP Europe razvija portfolio projekata kapaciteta 6 GW

CWP Europe je jedna od vodećih kompanija za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Evropi, a sve sa ciljem pružanja energetskih rešenja koja doprinose dekarbonizaciji regiona.

Trenutno, CWP Europe razvija portfolio projekata vetroparkova i solarnih elektrana, kapaciteta 6 GW u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Moldaviji, Sloveniji, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini.

Kompanija je već uspešno razvila najveće vetroparkove u Srbiji – projekat Čibuk od 158 MW, i u Rumuniji – projekat Fântânele-Cogealac od 600 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

15. maj 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

15. maj 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

15. maj 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

15. maj 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori