OIE

CWP Europe će finansirati društveno odgovorne aktivnosti u vezi sa projektom Montechevo

montechevo cetinje cwp prijestonica maja turkovic mudresa

Foto: Prijestonica Cetinje

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Prijestonica Cetinje i firma Sun Horizon, u vlasništvu kompanije CWP Europe, u cilju razvoja i uspešne realizacije projekta Montechevo potpisali su Okvirni ugovor o saradnji i realizaciji društveno odgovornih aktivnosti u vezi sa ovim projektom solarne elektrane.

Investicija u Montechevo će, kako je saopštila Prijestonica Cetinje, predstavljati jednu od najvećih investicija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori i on njene realizacije će Cetinje i cela država imati višestruke benefite. Ugovor su potpisali Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, i Miloš Mudreša, zamenik gradonačelnika Cetinja.

Za potrebe sprovođenja društveno-odgovornih aktivnosti Sun Horizon je opredelio ukupan budžet u iznosu od 150.000 evra, a navedena sredstva će biti isplaćena tokom razvoja projekta, na način i u skladu sa dinamikom koja će biti definisana posebnim ugovorom.

Kompanija CWP Europe kroz svoju podružnicu Sun Horizon planira da na teritoriji Prijestonice Cetinje, na prostoru Lastve, Čeva i Prentinog dola, instalira solarnu elektranu Montechevo ukupne snage 400 MW.

Kada bude instalirana, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori

Vrednost investicije je oko 360 miliona evra, dok se razvoj i izgradnja projekta planiraju u fazama.

Početak izgradnje zakazan je za 2025. godinu, a po završetku i puštanju u rad, što se očekuje krajem 2026. godine, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Ugovorom koji je danas zaključen dve strane su se saglasile da će uložiti dodatne napore da uspostave saradnju na promovisanju i angažovanju lokalne privrede, kao i unapređivanju lokalne infrastrukture, angažovati radnu snagu sa teritorije Prijestonice, ukoliko radna snaga ispunjava kvalifikacione uslove za rad na pojedinim radnim mestima, i ostvariti saradnju sa lokalnim dobavljačima, na način i u obimu koji bude odgovarao potrebama projekta.

Sun Horizon je Ugovorom preuzeo obavezu da u saradnji sa Prijestonicom razvije i sprovede plan realizacije društveno odgovornih aktivnosti, usmerenih ka jačanju kapaciteta lokalne samouprave, kao i unapređenju Prijestonice kao ekološki osvešćene zajednice i to u vidu podrške, odnosno donacije, u oblasti ekoloških, ekonomskih, društvenih i socijalnih pitanja.

Takođe, Sun Horizon se obavezao da u Prijestonici otvori informacioni centar koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama da dobiju sve potrebne informacije vezane za projekat fotonaponske elektrane.

CWP Europe razvija portfolio projekata kapaciteta 6 GW

CWP Europe je jedna od vodećih kompanija za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Evropi, a sve sa ciljem pružanja energetskih rešenja koja doprinose dekarbonizaciji regiona.

Trenutno, CWP Europe razvija portfolio projekata vetroparkova i solarnih elektrana, kapaciteta 6 GW u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Moldaviji, Sloveniji, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini.

Kompanija je već uspešno razvila najveće vetroparkove u Srbiji – projekat Čibuk od 158 MW, i u Rumuniji – projekat Fântânele-Cogealac od 600 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveška i četiri iz Srbije

15. maj 2023. - Elektroprivreda Srbije dobila je novi Nadzorni odbor, koji čine tri stručnjaka iz Norveške i četiri...

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

15. maj 2023. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

15. maj 2023. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

15. maj 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana