OIE

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

cwp crna gora montechevo solar elektrana

Foto: Сергей Петров from Pixabay

Objavljeno

26.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

26.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore sa projektom solarne elektrane Montechevo ukupne snage 400 MW. Kada bude izgrađena i puštena u rad to će biti najveća fotonaponska elektrana u ovoj državi.

CWP Europe planira da solanu elektranu Montechevo izgradi na katastarskim opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Vrednost planirane investicije je oko 360 miliona evra, a realizacija je je planirana u fazama, saopštila je kompanija CWP Europe. Početak izgradnje očekuje se 2025. godinu, a proizvodnja struje krajem 2026.

Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je oko 650 GWh, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom više od 154.000 domaćinstava.

Električna energija proizvedena u elektrani Montechevo imaće, kako kažu u kompaniji CWP, veliki uticaj na smanjenje zagađenja vazduha u zemlji i doprineće da Crne Gora dostigne energetske ciljeve koje se odnose na udeo obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije, naveo je CWP Europe.

Struja iz solarne elektrane smanjiće emisije CO2 u Crnoj Gori za 702.000 tona godišnje.

Kompanija trenutno u regionu razvija projekte snage 2.000 MW

CWP Europe je saopštio da će se u realizaciji projekta Montechevo rukovoditi najvišim međunarodnim standardima kako bi na najbolji mogući način doprineo razvoju lokalnih zajednica, kao i obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori i regionu.

CWP razvija projekte u jugoistočnoj Evropi i Australiji. Trenutno priprema gradnju elektrana na obnovljive izvore energije snage 2.000 MV u Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini. Projekti u Srbiji imaju kapacitet od 1.180 MW.

Kompanija je do sada pripremila više od 1.500 MW projekata u Evropi i Australiji, uključujući najveće vetroparkove u Srbiji (158 MW) i Rumuniji (600 MW).

Komentara: (1)
Zarko / 14.02.2023.

Postovani !
Posjedujem parcelu 129.000 m/2 , moguca prenamjena 5 i 6 kategorija. Dalekovod preko parcele , trafostanica udaljena 1500 m
Parcela je u blizini aeorodroma Podgorica
Ako postoi interesovanje stomo Vam na raspolaganju.
Pozdrav.
Zarko

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

26. januar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

26. januar 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

26. januar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

26. januar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan