OIE

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

cwp crna gora montechevo solar elektrana

Foto: Сергей Петров from Pixabay

Objavljeno

26.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore sa projektom solarne elektrane Montechevo ukupne snage 400 MW. Kada bude izgrađena i puštena u rad to će biti najveća fotonaponska elektrana u ovoj državi.

CWP Europe planira da solanu elektranu Montechevo izgradi na katastarskim opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Vrednost planirane investicije je oko 360 miliona evra, a realizacija je je planirana u fazama, saopštila je kompanija CWP Europe. Početak izgradnje očekuje se 2025. godinu, a proizvodnja struje krajem 2026.

Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je oko 650 GWh, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom više od 154.000 domaćinstava.

Električna energija proizvedena u elektrani Montechevo imaće, kako kažu u kompaniji CWP, veliki uticaj na smanjenje zagađenja vazduha u zemlji i doprineće da Crne Gora dostigne energetske ciljeve koje se odnose na udeo obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije, naveo je CWP Europe.

Struja iz solarne elektrane smanjiće emisije CO2 u Crnoj Gori za 702.000 tona godišnje.

Kompanija trenutno u regionu razvija projekte snage 2.000 MW

CWP Europe je saopštio da će se u realizaciji projekta Montechevo rukovoditi najvišim međunarodnim standardima kako bi na najbolji mogući način doprineo razvoju lokalnih zajednica, kao i obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori i regionu.

CWP razvija projekte u jugoistočnoj Evropi i Australiji. Trenutno priprema gradnju elektrana na obnovljive izvore energije snage 2.000 MV u Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini. Projekti u Srbiji imaju kapacitet od 1.180 MW.

Kompanija je do sada pripremila više od 1.500 MW projekata u Evropi i Australiji, uključujući najveće vetroparkove u Srbiji (158 MW) i Rumuniji (600 MW).

Komentara: (1)
Zarko / 14.02.2023.

Postovani !
Posjedujem parcelu 129.000 m/2 , moguca prenamjena 5 i 6 kategorija. Dalekovod preko parcele , trafostanica udaljena 1500 m
Parcela je u blizini aeorodroma Podgorica
Ako postoi interesovanje stomo Vam na raspolaganju.
Pozdrav.
Zarko

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

26. januar 2023. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

26. januar 2023. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

26. januar 2023. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

26. januar 2023. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković