OIE

CWP i Mercuria zajedno grade 2 GW obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi

cwp-mercuria-joint-venture

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP, lider u razvijanju projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi i Australiji, i Mercuria Energy Trading, jedan od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom, udružili su snage kako bi dovršili razvoj i izgradnju projekata obnovljivih izvora energije CWP-a u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini.

Portfolio kompanije CWP u Evropi, koji se aktivno razvija od 2018. godine, sastoji se od više od 2 GW velikih projekata proizvodnje energije iz vetra, sunca i skladištenja energije u ove četiri zemlje, u kojima sektor energetike emituje velike količine CO2. Investicija kompanije Mercuria u CWP Europe će ubrzati proces dekrbonizacije u regionu, navodi se u saopštenju kompanije CWP Global.

Mercuria će omogućiti CWP-u da ostvari investicioni plan od 1,9 milijardi evra u narednih nekoliko godina

Mercuria, gigant u trgovini energentima, sa prihodima od preko 100 milijardi dolara, u ovo partnerstvo donosi svoju široku stručnost na energetskim tržištima, kao i finansijsku podršku, što će omogućiti CWP-u da ostvari svoj investicioni plan od 1,9 milijardi evra u narednih nekoliko godina.

CWP je već lider u razvijanju projekata iz obnovljivih izvora energije u regionu jugoistočne Evrope. Kompanija je do sada razvila najveći vetropark u Srbiji (Čibuk od 156 MW) i Rumuniji (Fantanele-Cogealac od 600 MW). CWP je nedavno ušao i na tržište Ukrajine, kupovinom projekta vetroparka snage 73 MW.

CWP trenutno radi na 500 MW kapaciteta obnovljivih izvora energije u Srbiji

U Srbiji, CWP trenutno razvija 500 MW iz obnovljivih izvora energije, na tri lokacije. Vetropark kapaciteta 300 MW biće jedan od najvećih u regionu, u blizini postojećeg projekta Čibuk. Dve solarne elektrane su takođe u fazi razvoja i biće među prvim projektima solarne energije te veličine u Srbiji. Pored ova tri projekta, u planu za dalji razvoj je još nekoliko gigavata kapaciteta koji bi pomogli da Srbija smanji zavisnost od fosilnih goriva.

Zemljama jugoistočne Evrope je hitno potrebna zamena uglja obnovljivim izvorima energije

Dimitar Enchev, izvršni direktor CWP Europe, rekao je da se na ovim tržištima ukazuje ogromna prilika za razvoj obnovljivih izvora energije, koji su hitno potrebni da zamene ogromne količine uglja, koji je skup i koji zagađuje životnu sredinu.

„Ovo je jedini način da se postignu ciljevi dekarbonizacije, dugoročno drže pod kontrolom cene električne energije i održi ekonomska konkurentnost regiona,“ rekao je on.

Vazduh u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini je među najzagađenijim u Evropi zbog zavisnosti od uglja

Vazduh u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini, gde je ugalj još uvek dominantan energent, je među najzagađenijim u Evropi. U ovim zemljama se beleži i najveća stopa preuranjenih smtrnih ishoda u razvijenom svetu izazvanih zagađenjem vazduha.

„Zadovoljstvo nam je pridružiti se CWP-u kako bismo pomogli u pružanju potrebne jeftine zelene energije jugoistočnoj Evropi,“ rekao je Jean-François Steels, potpredsednik za energetsku tranziciju u kompaniji Mercuria.

CWP je takođe jedan od najvećih australijskih proizvođača obnovljivih izvora energije, koji je do sad ostvario 760 MW kapaciteta, a trenutno ima u razvoju još 2,5 GW vetra, sunca i skladištenja energije u zajedničkom ulaganju sa Partners Group.

Mercuria je lider u veleprodaji električne energije u Evropi, čije iskustvo će pomoći da CWP Europe optimizuje svoj portfolio projekata obnovljivih izvora energije i ponudi vrhunske i konkurentne proizvode svojim korporativnim i industrijskim kupcima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica