OIE

CWP i Mercuria zajedno grade 2 GW obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi

cwp-mercuria-joint-venture

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP, lider u razvijanju projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi i Australiji, i Mercuria Energy Trading, jedan od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom, udružili su snage kako bi dovršili razvoj i izgradnju projekata obnovljivih izvora energije CWP-a u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini.

Portfolio kompanije CWP u Evropi, koji se aktivno razvija od 2018. godine, sastoji se od više od 2 GW velikih projekata proizvodnje energije iz vetra, sunca i skladištenja energije u ove četiri zemlje, u kojima sektor energetike emituje velike količine CO2. Investicija kompanije Mercuria u CWP Europe će ubrzati proces dekrbonizacije u regionu, navodi se u saopštenju kompanije CWP Global.

Mercuria će omogućiti CWP-u da ostvari investicioni plan od 1,9 milijardi evra u narednih nekoliko godina

Mercuria, gigant u trgovini energentima, sa prihodima od preko 100 milijardi dolara, u ovo partnerstvo donosi svoju široku stručnost na energetskim tržištima, kao i finansijsku podršku, što će omogućiti CWP-u da ostvari svoj investicioni plan od 1,9 milijardi evra u narednih nekoliko godina.

CWP je već lider u razvijanju projekata iz obnovljivih izvora energije u regionu jugoistočne Evrope. Kompanija je do sada razvila najveći vetropark u Srbiji (Čibuk od 156 MW) i Rumuniji (Fantanele-Cogealac od 600 MW). CWP je nedavno ušao i na tržište Ukrajine, kupovinom projekta vetroparka snage 73 MW.

CWP trenutno radi na 500 MW kapaciteta obnovljivih izvora energije u Srbiji

U Srbiji, CWP trenutno razvija 500 MW iz obnovljivih izvora energije, na tri lokacije. Vetropark kapaciteta 300 MW biće jedan od najvećih u regionu, u blizini postojećeg projekta Čibuk. Dve solarne elektrane su takođe u fazi razvoja i biće među prvim projektima solarne energije te veličine u Srbiji. Pored ova tri projekta, u planu za dalji razvoj je još nekoliko gigavata kapaciteta koji bi pomogli da Srbija smanji zavisnost od fosilnih goriva.

Zemljama jugoistočne Evrope je hitno potrebna zamena uglja obnovljivim izvorima energije

Dimitar Enchev, izvršni direktor CWP Europe, rekao je da se na ovim tržištima ukazuje ogromna prilika za razvoj obnovljivih izvora energije, koji su hitno potrebni da zamene ogromne količine uglja, koji je skup i koji zagađuje životnu sredinu.

„Ovo je jedini način da se postignu ciljevi dekarbonizacije, dugoročno drže pod kontrolom cene električne energije i održi ekonomska konkurentnost regiona,“ rekao je on.

Vazduh u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini je među najzagađenijim u Evropi zbog zavisnosti od uglja

Vazduh u Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini, gde je ugalj još uvek dominantan energent, je među najzagađenijim u Evropi. U ovim zemljama se beleži i najveća stopa preuranjenih smtrnih ishoda u razvijenom svetu izazvanih zagađenjem vazduha.

„Zadovoljstvo nam je pridružiti se CWP-u kako bismo pomogli u pružanju potrebne jeftine zelene energije jugoistočnoj Evropi,“ rekao je Jean-François Steels, potpredsednik za energetsku tranziciju u kompaniji Mercuria.

CWP je takođe jedan od najvećih australijskih proizvođača obnovljivih izvora energije, koji je do sad ostvario 760 MW kapaciteta, a trenutno ima u razvoju još 2,5 GW vetra, sunca i skladištenja energije u zajedničkom ulaganju sa Partners Group.

Mercuria je lider u veleprodaji električne energije u Evropi, čije iskustvo će pomoći da CWP Europe optimizuje svoj portfolio projekata obnovljivih izvora energije i ponudi vrhunske i konkurentne proizvode svojim korporativnim i industrijskim kupcima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

12. oktobar 2021. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

EPS uskoro nudi niže cene električne energije za privredu?

12. oktobar 2021. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

12. oktobar 2021. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

12. oktobar 2021. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju