OIE

CWP Global ušao na tržište Ukrajine kupovinom projekta vetroparka od 73 MW

GWP-Global-Ukrajina-vetropark

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

07.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

CWP Global, međunarodna kompanija koja razvija energetsku infrastrukturu, kupila je projekat vetroparka snage 73 MW u Ukrajini, čime je ušla na jedno od najvećih evropskih energetskih tržišta, koje nastoji da svoje zastarele kapacitete za proizvodnju energije iz fosilnih goriva i nuklearnih postrojenja zameni obnovljivim izvorima sa nižim troškovima i bez subvencija.

Izgradnja vetroparka, koji će se nalaziti u južnom delu Ukrajine, će koštati 76 miliona evra, a početak se očekuje 2023. godine, navodi se u saopštenju kompanije CWP Global. Ova investicija će otvoriti 360 novih radnih mesta.

CWP Global će uložiti 76 miliona evra u izgradnju vetroparka u Ukrajini i otvoriti 360 radnih mesta

Kompanija je do sada razvila skoro 2.000 MW projekata obnovljivih izvora energije u Australiji i regionu Jugoistočne Evrope, uključujući i najveći evropski vetropark na kopnu koji je već u funkciji i najveće projekte energije vetra u Rumuniji i Srbiji. CWP Global ima ambiciozne planove za Ukrajinu, gde se predviđa skok udela obnovljivih izvora u proizvodnji energije sa svega 4% u 2015. godini na 25% tokom naredne decenije.

Ova projekcija, koju je dala Međunarodna agencija za energetiku (IEA), u skladu je sa novom energetskom strategijom Ukrajine, čiji je cilj da privuče investicije u razvoj energetske infrastrukture, kao i da je integriše u evropsko tržište do 2025. godine.

Ukrajina bi mogla postati značajan centar za snabdevanje Zapadne Evrope vodonikom

Takođe, CWP Global veruje da Ukrajina ima jedinstven potencijal da obezbedi velike količine obnovljive energije za proizvodnju zelenog vodonika i njegovih derivata za izvoz u Evropsku uniju, gde je potražnja za ovim čistim energentom u porastu zahvaljujući naporima usmerenim ka dekarbonizaciji. Ova kompanija je globalni lider u razvijanju velikih kapaciteta za proizvodnju vodonika i jedan je od investitora u projekat Asian Renewable Energy Hub snage 26 GW.

CWP Global smatra Ukrajinu potencijalnim kontinentalnim centrom za proizvodnju vodonika koji bi se izvozio u zemlje Zapadne Evrope.

Potražnja za zelenim vodonikom na tržištima Zapadne Evrope će uskoro dramatično porasti zbog nastojanja da se dekarbonizuje sektor energetike

Mark Crandall, direktor kompanije CWP Global, rekao je da će potražnja za zelenim vodonikom na tržištima Zapadne Evrope uskoro dramatično porasti zbog nastojanja da se dekarbonizuje sektor energetike. Prema njegovim rečima, značajan potencijal obnovljivih izvora energije u Ukrajini, kao i njena blizina ovom rastućem tržištu, su jasni razlozi zašto je CWP Global odlučio da investira u ovoj zemlji.

CWP Global planira da dalje širi svoj portfolio u Ukrajini i aktivno traga za novim prilikama, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

7. septembar 2021. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

7. septembar 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

7. septembar 2021. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

7. septembar 2021. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)