OIE

CWP Global ušao na tržište Ukrajine kupovinom projekta vetroparka od 73 MW

GWP-Global-Ukrajina-vetropark

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

07.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

CWP Global, međunarodna kompanija koja razvija energetsku infrastrukturu, kupila je projekat vetroparka snage 73 MW u Ukrajini, čime je ušla na jedno od najvećih evropskih energetskih tržišta, koje nastoji da svoje zastarele kapacitete za proizvodnju energije iz fosilnih goriva i nuklearnih postrojenja zameni obnovljivim izvorima sa nižim troškovima i bez subvencija.

Izgradnja vetroparka, koji će se nalaziti u južnom delu Ukrajine, će koštati 76 miliona evra, a početak se očekuje 2023. godine, navodi se u saopštenju kompanije CWP Global. Ova investicija će otvoriti 360 novih radnih mesta.

CWP Global će uložiti 76 miliona evra u izgradnju vetroparka u Ukrajini i otvoriti 360 radnih mesta

Kompanija je do sada razvila skoro 2.000 MW projekata obnovljivih izvora energije u Australiji i regionu Jugoistočne Evrope, uključujući i najveći evropski vetropark na kopnu koji je već u funkciji i najveće projekte energije vetra u Rumuniji i Srbiji. CWP Global ima ambiciozne planove za Ukrajinu, gde se predviđa skok udela obnovljivih izvora u proizvodnji energije sa svega 4% u 2015. godini na 25% tokom naredne decenije.

Ova projekcija, koju je dala Međunarodna agencija za energetiku (IEA), u skladu je sa novom energetskom strategijom Ukrajine, čiji je cilj da privuče investicije u razvoj energetske infrastrukture, kao i da je integriše u evropsko tržište do 2025. godine.

Ukrajina bi mogla postati značajan centar za snabdevanje Zapadne Evrope vodonikom

Takođe, CWP Global veruje da Ukrajina ima jedinstven potencijal da obezbedi velike količine obnovljive energije za proizvodnju zelenog vodonika i njegovih derivata za izvoz u Evropsku uniju, gde je potražnja za ovim čistim energentom u porastu zahvaljujući naporima usmerenim ka dekarbonizaciji. Ova kompanija je globalni lider u razvijanju velikih kapaciteta za proizvodnju vodonika i jedan je od investitora u projekat Asian Renewable Energy Hub snage 26 GW.

CWP Global smatra Ukrajinu potencijalnim kontinentalnim centrom za proizvodnju vodonika koji bi se izvozio u zemlje Zapadne Evrope.

Potražnja za zelenim vodonikom na tržištima Zapadne Evrope će uskoro dramatično porasti zbog nastojanja da se dekarbonizuje sektor energetike

Mark Crandall, direktor kompanije CWP Global, rekao je da će potražnja za zelenim vodonikom na tržištima Zapadne Evrope uskoro dramatično porasti zbog nastojanja da se dekarbonizuje sektor energetike. Prema njegovim rečima, značajan potencijal obnovljivih izvora energije u Ukrajini, kao i njena blizina ovom rastućem tržištu, su jasni razlozi zašto je CWP Global odlučio da investira u ovoj zemlji.

CWP Global planira da dalje širi svoj portfolio u Ukrajini i aktivno traga za novim prilikama, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. septembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. septembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. septembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. septembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.