OIE

Australija podržala CWP Renewables u gradnji najveće elektrane na svetu

Australija CWP Renewables najvece elektrane na svetu

Slika: Unsplash

Objavljeno

26.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Brana Tri klisure u Kini je trenutno najveći pojedinačni proizvođač struje na planeti, a projekat u Australiji bi mogao da dostigne 26 gigavata i tako je premaši. Konzorcijum koji radi na ovom podvigu planira hibridnu centralu od vetroturbina i solarnih panela i najveći svetski centar za zeleni vodonik i zeleni amonijak.

Asian Renewable Energy Hub je od vlade u Kanberi dobio status projekta od nacionalnog značaja. CWP Renewables i Intercontinental Energy nameravaju da s partnerima u pustinjskom području Zapadne Australije podignu elektranu rekordne snage i najvećeg proizvođača takozvanog zelenog vodonika, namenjenog izvozu.

Australija je tako odlučila da pruži podršku postrojenju planiranom da dostigne kapacitet od 26 gigavata i posebno se posveti izdavanju dozvola. Hibridnu centralu istočno od Port Hedlanda, vrednu 35,6 milijardi američkih dolara, činiće vetroturbine i solarne ploče.

https://youtu.be/ln6JNi1NH1Q

Pri proizvodnji i upotrebi zelenog vodonika i amonijaka nema emisija štetnih gasova

Zeleni vodonik se proizvodi elektrolizom vode pomoću energije iz obnovljivih izvora i nema emisija gasova s efektom staklene bašte, za razliku od plavog i sivog, kod kojih je molekul H2 izvučen iz fosilnih goriva.

Asian Renewable Energy Hub će u svojoj prvoj fazi, snage 15 gigavata i procenjene na 25,7 milijardi dolara, imati 1.700 vetroturbina. Početak izgradnje je planiran za 2026. godinu. Vetroelektrana bi trebalo da čini dve trećine kapaciteta.

Megaprojekat je procenjen na 35,6 milijardi američkih dolara, a CWP Renewables, Intercontinental Energy i partneri nameravaju da u prvoj fazi instaliraju 15 gigavata

Do tri gigavata je namenjeno rudarskoj industriji u regionu Pilbara, dok će ostatak uglavnom biti korišćen za pravljenje zelenog vodonika i zelenog amonijaka. Izvoziće se brodovima.

Zeleni amonijak se proizvodi od vodonika i azota iz vazduha. Od te sirovine se dobijaju električna energija, farmaceutski proizvodi, gorivo za brodove i đubrivo. Voda za elektrolizu će se uzimati iz okeana.


CWP Renewables je nedavno je pokrenuo investicioni ciklus za Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. U Srbiji ima ambiciju da instalira elektrane na obnovljive izvore od ukupno jednog gigavata. Od toga su već u pripremi projekti od po 300 megavata za solarnu energiju i vetroparkove.


Vestas zadužen za vetroturbine

CWP Renewables i Intercontinental Energy, koji razvija tehnologiju za vodonik, za partnera imaju danskog proizvođača vetroturbina Vestas. Banka i upravljač investicionim fondovima Macquarie takođe učestvuje u projektu, kao i Pathway Investments.

Tokom izgradnje prve faze otvoriće se 20.000 direktnih i indirektnih radnih mesta, saopšteno je. Početak proizvodnje se očekuje 2027. godine. Godišnji učinak u punom kapacitetu projektovan je na 100 teravat-sati električne energije, u poređenju sa prošlogodišnjih 265 teravat-sati u celoj Australiji.

Asian Renewable Energy Hub će se prostirati na 6.500 kvadratnih kilometara pored Indijskog okeana. Brana tri klisure u Kini je najveća elektrana na svetu, sa 22,5 gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

26. oktobar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. oktobar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. oktobar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. oktobar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage