OIE

CWP Europe i PowerChina Resources potpisali ugovor o investiranju u vetropark Vetrozelena

CWP Europe i PowerChina potpisali ugovor Vetrozelena Dimitar Encev He Shiyou

Foto: Jakov Simović

Objavljeno

21.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

CWP Europe, vodeći međunarodni investitor u obnovljive izvore energije u regionu, i kineska kompanija PowerChina Resources potpisali su ugovor o ulaganju u projekat vetroelektrane Vetrozelena. Kompanija iz Kine postaće vlasnik 51 odsto projekta, dok će ostatak zadržati CWP Europe, koja od početka razvija ovaj vetropark snage 300 MW na teritoriji grada Pančeva.

Ugovor o investiranju u projekat Vetrozelena potpisali He Šijou, izvršni potpredsednik kompanije PowerChina Resources, i Dimitar Enčev, generalni direktor kompanije CWP Europe, koja trenutno razvija više od 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Albaniji,  Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini.

He je izjavio da je ta inostrana investiciona platforma grupacije PowerChina ponosna na partnerstvo sa kompanijom CWP Europe u cilju unapređenja projekta Vetrozelena.

He Šijou: Savršen početak učešća kompanije PowerChina Resources u sektoru obnovljive energije u Srbiji

Kada elektrana proradi doprineće optimizaciji energetskog miksa, smanjenju troškova energije, stimulisanju transformacije energetskog sektora i isporuci održive i pristupačne čiste energije srpskom narodu, rekao je on, i dodao da je ugovor savršen početak učešća kompanije PowerChina Resources u sektoru obnovljive energije u Srbiji.

Prema rečima Dimitra Enčeva, Vetrozelena će biti najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu kada 2025. počne da proizvodi struju.

Projekat predstavlja veliku investiciju, i isporukom čiste električne energije po niskoj ceni važan je korak ka diverzifikaciji i dekarbonizaciji srpskog energetskog miksa, istakao je Enčev, i dodao da je početak gradnje planiran do kraja godine.

Enčev: Početak gradnje planiran je do kraja godine

Vetrozelena je, kako je naveo, drugi takav projekat, koji je CWP razvio u Srbiji. Očekivana proizvodnja zelene energije u vetroelektrani smanjiće emisije CO2 za oko 820.000 tona godišnje, a po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. biće najveći takav projekat u zemlji.

Investicioni ugovor o vetroelektrani stvara povoljne uslove za dalje unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji i jasan je znak da je zemlja na putu diverzifikacije svog energetskog miksa, poručio je Enčev.

Inače, CWP Europe je zajednička kompanija CWP Global, vodeće globalne kompanije za obnovljive izvore energije, i Mercuria Energy Trading, jednog od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom sa više od 140 milijardi dolara prihoda.

Prvi projekat koji su razvili u Srbiji je vetropark Čibuk.

Đedović: Ovakvi projekti menjaju energetsku mapu Srbije

CWP Europe i PowerChina potpisali ugovor Vetrozelena

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Jovana Joksimović, pomoćnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije ministarke rudarstva i energetike, Lju Kaj, savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji, i Đi Sjaojung, predsednik kompanije PowerChina International, dok je video porukom sve pozdravila ministarka Dubravka Đedović.

Ona je rekla da su Srbija i Kina prijatelji i strateški partneri, sa odličnim političkim i ekonomskim odnosima. Posebno je jaka saradnja u sektoru energetike, dodala je, i kao primer navela gradnju bloka B3 u termoelektrani Kostolac.

„Vetrozelena je velika i značajna investicija u Srbiji koja će skoro udvostručiti naše trenutne kapacitete za proizvodnju struje iz vetra. Ovakvi projekti menjaju energetsku mapu Srbije“, poručila je Đedović.

Lju Kaj je istakao da Kina i Srbija pridaju veliki značaj novoj energetici i ovaj ugovor je početak saradnje u toj novoj energetici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

21. april 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

21. april 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

21. april 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

21. april 2023. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu