OIE

PowerChina Resources prodao svoj udeo u vetroparku Ivovik

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Većinski vlasnik projekta vetroelektrane Ivovik u Livnu postala je kompanija iz Luksemburga. Kantonalna vlada je dala saglasnost za prenos vlasničkog udela sa Sinohydro Holdinga iz Hongkonga na Ivovik Wind Power.

Buduća vetroelektrana Ivovik je dobila novog većinskog vlasnika, firmu sa sedištem u Luksemburgu.

Sinohydro Holding, ogranak kompanije PowerChina Resources, prodao je svoj udeo u ovom projektu u Livnu. Izgradnja je formalno počela u decembru. PowerChina Resources posluje u okviru kompanije Power Construction Corp. of China, poznatije kao PowerChina.

Vlada Kantona 10 je u svojstvu koncesora dala saglasnost na prenos vlasničkog udela u društvu VE Ivovik iz Sarajeva. Sinohydro Holding iz Hongkonga je držao 51 odsto, a novi većinski vlasnik je Ivovik Wind Power iz Luksemburga.

Odluka je donesena na predlog kantonalnog Ministarstva privrede.

Vlada Kantona 10 je saopštila da će CNTIC Capital, ispostava kineske kompanije China National Technical Import and Export Corp, nastaviti da kontroliše 39 odsto, a da će Ekrem Nanić iz Banjaluke držati 10 procenata.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasnost za izdavanje energetske dozvole za VE Ivovik dala u februaru 2020. godine.

Kako je ranije najavljivano iz Vlade Kantona 10, vetropark Ivovik će imati snagu 84 megavata i sastojaće se od 42 vetroturbine. Lokacija je na zapadnom rubu opštine Tomislavgrad i istočnom delu teritorije grada Livna.  Predviđena godišnja proizvodnja je 236,6 gigavat-sati.

Investicija je procenjena na 130 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

20. septembar 2022. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

20. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

20. septembar 2022. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

20. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"