OIE

PowerChina Resources prodao svoj udeo u vetroparku Ivovik

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Većinski vlasnik projekta vetroelektrane Ivovik u Livnu postala je kompanija iz Luksemburga. Kantonalna vlada je dala saglasnost za prenos vlasničkog udela sa Sinohydro Holdinga iz Hongkonga na Ivovik Wind Power.

Buduća vetroelektrana Ivovik je dobila novog većinskog vlasnika, firmu sa sedištem u Luksemburgu.

Sinohydro Holding, ogranak kompanije PowerChina Resources, prodao je svoj udeo u ovom projektu u Livnu. Izgradnja je formalno počela u decembru. PowerChina Resources posluje u okviru kompanije Power Construction Corp. of China, poznatije kao PowerChina.

Vlada Kantona 10 je u svojstvu koncesora dala saglasnost na prenos vlasničkog udela u društvu VE Ivovik iz Sarajeva. Sinohydro Holding iz Hongkonga je držao 51 odsto, a novi većinski vlasnik je Ivovik Wind Power iz Luksemburga.

Odluka je donesena na predlog kantonalnog Ministarstva privrede.

Vlada Kantona 10 je saopštila da će CNTIC Capital, ispostava kineske kompanije China National Technical Import and Export Corp, nastaviti da kontroliše 39 odsto, a da će Ekrem Nanić iz Banjaluke držati 10 procenata.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasnost za izdavanje energetske dozvole za VE Ivovik dala u februaru 2020. godine.

Kako je ranije najavljivano iz Vlade Kantona 10, vetropark Ivovik će imati snagu 84 megavata i sastojaće se od 42 vetroturbine. Lokacija je na zapadnom rubu opštine Tomislavgrad i istočnom delu teritorije grada Livna.  Predviđena godišnja proizvodnja je 236,6 gigavat-sati.

Investicija je procenjena na 130 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

20. septembar 2022. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

20. septembar 2022. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

20. septembar 2022. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

20. septembar 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan