OIE

PowerChina Resources prodao svoj udeo u vetroparku Ivovik

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Većinski vlasnik projekta vetroelektrane Ivovik u Livnu postala je kompanija iz Luksemburga. Kantonalna vlada je dala saglasnost za prenos vlasničkog udela sa Sinohydro Holdinga iz Hongkonga na Ivovik Wind Power.

Buduća vetroelektrana Ivovik je dobila novog većinskog vlasnika, firmu sa sedištem u Luksemburgu.

Sinohydro Holding, ogranak kompanije PowerChina Resources, prodao je svoj udeo u ovom projektu u Livnu. Izgradnja je formalno počela u decembru. PowerChina Resources posluje u okviru kompanije Power Construction Corp. of China, poznatije kao PowerChina.

Vlada Kantona 10 je u svojstvu koncesora dala saglasnost na prenos vlasničkog udela u društvu VE Ivovik iz Sarajeva. Sinohydro Holding iz Hongkonga je držao 51 odsto, a novi većinski vlasnik je Ivovik Wind Power iz Luksemburga.

Odluka je donesena na predlog kantonalnog Ministarstva privrede.

Vlada Kantona 10 je saopštila da će CNTIC Capital, ispostava kineske kompanije China National Technical Import and Export Corp, nastaviti da kontroliše 39 odsto, a da će Ekrem Nanić iz Banjaluke držati 10 procenata.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasnost za izdavanje energetske dozvole za VE Ivovik dala u februaru 2020. godine.

Kako je ranije najavljivano iz Vlade Kantona 10, vetropark Ivovik će imati snagu 84 megavata i sastojaće se od 42 vetroturbine. Lokacija je na zapadnom rubu opštine Tomislavgrad i istočnom delu teritorije grada Livna.  Predviđena godišnja proizvodnja je 236,6 gigavat-sati.

Investicija je procenjena na 130 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

20. septembar 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

20. septembar 2022. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. septembar 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

20. septembar 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga