OIE

PowerChina Resources prodao svoj udeo u vetroparku Ivovik

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Većinski vlasnik projekta vetroelektrane Ivovik u Livnu postala je kompanija iz Luksemburga. Kantonalna vlada je dala saglasnost za prenos vlasničkog udela sa Sinohydro Holdinga iz Hongkonga na Ivovik Wind Power.

Buduća vetroelektrana Ivovik je dobila novog većinskog vlasnika, firmu sa sedištem u Luksemburgu.

Sinohydro Holding, ogranak kompanije PowerChina Resources, prodao je svoj udeo u ovom projektu u Livnu. Izgradnja je formalno počela u decembru. PowerChina Resources posluje u okviru kompanije Power Construction Corp. of China, poznatije kao PowerChina.

Vlada Kantona 10 je u svojstvu koncesora dala saglasnost na prenos vlasničkog udela u društvu VE Ivovik iz Sarajeva. Sinohydro Holding iz Hongkonga je držao 51 odsto, a novi većinski vlasnik je Ivovik Wind Power iz Luksemburga.

Odluka je donesena na predlog kantonalnog Ministarstva privrede.

Vlada Kantona 10 je saopštila da će CNTIC Capital, ispostava kineske kompanije China National Technical Import and Export Corp, nastaviti da kontroliše 39 odsto, a da će Ekrem Nanić iz Banjaluke držati 10 procenata.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasnost za izdavanje energetske dozvole za VE Ivovik dala u februaru 2020. godine.

Kako je ranije najavljivano iz Vlade Kantona 10, vetropark Ivovik će imati snagu 84 megavata i sastojaće se od 42 vetroturbine. Lokacija je na zapadnom rubu opštine Tomislavgrad i istočnom delu teritorije grada Livna.  Predviđena godišnja proizvodnja je 236,6 gigavat-sati.

Investicija je procenjena na 130 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. septembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. septembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. septembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.