OIE

Vlada FBiH dala saglasnost za gradnju vetroelektrana Ivovik i Orlovača

Vlada-FBiH-vetroelektrane-Ivovik-Orlovaca

Slika: Sednica Vlade Federacije BiH (Vlada FBiH)

Objavljeno

25.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je saglasnost za izdavanje energetskih dozvola za dve vetroelektrane (VE) – Ivovik, snage 84 MW, i Orlovača, snage 42,9 MW, koje će biti izgrađene na području opština Tomislavgrad i Livno.

Vlada FBiH je u januaru, takođe, dala istu saglasnost za četiri VE ukupne snage 165,8 MW, koje bi trebalo da se izgrade u blizini Tomislavgrada i Posušja.

Planirana godišnja proizvodnja VE Ivovik je 236,6 GWh, a VE Orlovača 99 GWh

Vlada FBiH dala je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije prethodnu saglasnost u postupku izdavanja energetske dozvole firmi VE Ivovik, Sarajevo, za izgradnju VE Ivovik, instalirane snage 84 MW (42×2 MW), odobrene snage priključenja 84 MW (42×2 MW) i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 236,6 GWh, saopštila je Vlada FBiH.

Gradnja VE predviđena je na zapadnom rubu opštine Tomislavgrad i istočnom rubu opštine Livno.

Jednu VE gradiće firma VE Ivovik, i drugu HB Wind

Istu saglasnost Vlada FBiH je dala i firmi HB Wind, Livno, za izgradnju VE Orlovača, instalirane snage 42,9 MW (13×3,3 MW), odobrene snage priključenja 42,9 MW (13×3,3 MW) i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 99 GWh.

Elektrana bi trebalo da bude izgrađena na lokalitetu Orlovača, na području opštine Livno.

Inače, prema zvaničnim podacima iz oktobra 2019, energetsku dozvolu za vetroparkove je dosad u FBiH dobilo pet investitora za 230 MW, a još šest je bilo na čekanju, sa još 190 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. februar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. februar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

25. februar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije