OIE

Vlada FBiH dala saglasnost za gradnju četiri vetroelektrane snage 165,8 MW

Vlada-FBiH-dala-saglasnost-za-gradnju-cetiri-vetroelektrane-snage-1658-MW

Slika: Sednica Vlade FBiH (Vlada FBiH)

Objavljeno

20.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je saglasnost za izdavanje energetskih dozvola za četiri vetroelektrane ukupne snage 165,8 MW, u blizini Tomislavgrada i Posušja.

BiH trenutno ima dva vetroparka, ukupne snage 86,6 MW, od kojih je Mesihovina puštena u rad 2018, a Jelovača je u junu 2019. dobila upotrebnu dozvolu.

Investitori planiraju gradnju VE Gradina, VE Oštrc, VE Baljci i VE Pakline 2

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije (FMERI) dala prethodne saglasnosti u postupku izdavanja energetske dozvole privrednim društvima VE Gradina Tomislavgrad za izgradnju prve faze vetroelektrane (VE) Gradina, Relaks Posušje za izgradnju VE Oštrc, Tomkup Tomislavgrad za izgradnju VE Baljci i Kamen-Dent Mostar za izgradnju VE Pakline 2, saopštila je Vlada FBiH.

Prva faza vetroelektrane Gradina trebalo bi da ima snagu od 41,6 MW, VE Baljci i VE Pakline 2 po 48 MW, a VE Oštrc 28,2 MW.

VE Gradina je razvijala kineska kompanija CMEC, dok hrvatska DIV grupa, kako piše na njenom portalu, planira gradnju tri vetroparka na području Tomislavgrada i Kupresa – Kupres, Pakline 1 i Pakline 2.

U gradnju VE Oštrc na osnovu ugovora o koncesiji trebalo bi, kako prenosi portal Grude, da bude investirano 35 miliona evra.

VE Pakline 2 i VE Baljci upisane su u registar energetskih dozvola Federalnog ministarstva 2015, VE Gradina 2016, a VE Oštrc 2019. godine.

Energetsku dozvolu za vetroparkove je dosad u FBiH dobilo pet investitoraW, a još šest je bilo na čekanju

Inače, prema zvaničnim podacima iz oktobra 2019, energetsku dozvolu za vetroparkove je dosad u FBiH dobilo pet investitora za 230 MW, a još šest je bilo na čekanju, sa još 190 MW.

Kako se navodi u saopštenju Vlade FBiH, premijer FBiH će informacije o aktivnostima u postupku izdavanja ovih energetskih dozvola uputiti Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi Federalno ministarstvo moglo sprovesti aktivnosti propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja na izdavanju energetske dozvole.

Federalno ministarstvo je zaduženo da za VE Oštrc započne ove aktivnosti jer je ta procedura previđena za vetroelektrane snage manje od 30 MW, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

20. januar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

20. januar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

20. januar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. januar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin