OIE

Kineski CMEC i dalje bez dozvole za vetropark u Tomislavgradu

Slika: Pixabay

Objavljeno

02.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlasti Federacije BiH još nisu izdale energetsku dozvolu za projekat vetroparka koji kineska kompanija CMEC (China machinery engineering corporation) planira da izgradi na području Tomislavgrada, izjavio je predstavnik te kineske firme Žang Veivei na sastanku sa predsednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom. Veivei je rekao da je sve spremno za izradu studije izvodljivosti za projekat koji je ocenio isplativim.

Memorandum o razumevanju za izgradnju vetroparka je potpisan 2016. godine između VE „Gradina“d.o.o. Cebara -Tomislavgrad i „CMEC“ -„CAIDC“(China-Africa investment and development Co.).

Vetropark treba da bude snage 112 megavata i treba da bude završen do kraja ove godine uz investiciju od oko 150 miliona eura.

Veivei je izjavio da CMEC smatra da je ovaj projekt izuzetno isplativ i da je spreman za dalja ulaganja u Bosni i Hercegovini zbog izuzetne efikasnosti vetropark elektrana na ovom području.

Na području Livanjskog kantona se planira izgradnja najmanje još dva vetroparka.

Hrvatska firma DIV je prošle jeseni najavila nameru da izgradi najvećeg vetroparka u BiH kod Tomislavgrada ove godine. Ta firma koja se bavi brodogradnjom i proizvodnjom šrafova planira da u regionu izgradi vetroparkove ukupne snage od 400 do 600 megavata i da tako uđe na tržište proizvođaća električne energije iz obnovljivih izvora.

DIV planira da napravi stubove vetrenjača a da za ostale poslove oko izgradnje vetroparka angažuje druge firme.

Na području Livanjskog kantona se planira izgradnja i vetroparka u opštini Glamoč. Taj vetropark Slovinj treba da ima 49 vetrenjača ukupne instalirane snage od 130 megavata.

Prema nekim procenama, BiH ima potencijal za proizvodnju čak 2 gigavata električne energije ali zbog ograničenja distributivnog sistema realno je da se ostvari do jednog gigavata proizvodnje.

BiH planira da do 2020. godine dostigne cilj od 330 megavata struje iz vetroparkova u okviru nacionalnog plan za obnovljive izvore energije. Trenutno se oko 40% električne energije dobija iz hidrocentrala.

Prema podacima Energetske zajednice za 2015. godinu, BiH ima samo 0,3 megavata električne energije iz vetroparkova.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

2. jun 2017. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

2. jun 2017. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

2. jun 2017. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

2. jun 2017. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov