OIE

Mesihovina, prva vetroelektrana u BiH puštena u rad

Mesihovina prva vetroelektrana u BiH pustena u rad

Slika: ephzhb.ba

Objavljeno

15.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini, Mesihovina, instalirane snage 50,6 MW, puštena je u rad i ubuduće će snabdevati strujom više od 27.000 domaćinstava opštine Tomislavgrad.

Izgradnjom ove elektrane sa 22 Siemensova agregata tipa SWT-2.3-108, biće povećana proizvodnja električne energije u toj opštini za 165,17 GWh godišnje, odnosno 10 odsto.

Vetropark Mesihovina se prostire na 22 kilometara u centralnom području opštine Tomislavgrad. U njegovu gradnju investirano je oko 82 miliona vera, a glavni investitor je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB).

Uz EPHZHB, novac za izgradnju prvog vetroparka u BiH je obezbeđen iz više izvora. Kako je ranije saopštila EPHZHB, vlada Savezne Republike Nemačke dala je donaciju od jedan milion evra a nemačka razvojna banka KfW je obezbedila kredit of 71 miliona evra.

Konzorcijum Siemens, u kome su firme Siemens Danska i Siemens Hrvatska, isporučio je turbine sa temeljima i obavezao se da ih održava u prve dve godine rada. Ugovor za postavljanje interne kablovske mreže i povezivanje u nacionalni elektroprivredni sistem BiH je potpisan sa konzorcijumom ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o.

Mesihovinu je u pogon pustila Borjana Krišto, predsedavajuća Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je pre sedam godina položila kamen temeljac za izgradnju ovoe vetroelektrane.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

15. mart 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. mart 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. mart 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. mart 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage