OIE

Prvi vetropark u Bosni i Hercegovini u Tomislavgradu

Photo:Pixabay

Objavljeno

22.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini će snabdevati strujom stanovništvo opštine Tomislavgrad kada bude izgrađena i stavljena u pogon do kraja ove godine, saopštila je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Vetropark pod nazivom Mesihovina će se prostirati na dužini od 22 kilometara u centralnom području te opštine a imaće ukupnu instaliranu snagu od 50,6 megavata.

Projekat izgradnje vetroparka je vredan oko 81 milion evra a glavni investitor je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB).

Elektrana na vetar će imati 22 agregata tipa SWT-2.3-108 koji će godišnje proizvoditi oko 165 gigavat sati električne energije, saopštila je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Izgradnja temelja za stubove turbina je početa kao i izgradnja kanala za polaganje kablovske mreže unutar vetroparka i kablova koji spajaju turbine.

Elektroprivreda HZ HB je potpisala ugovor sa konzorcijumom Siemens u kome su firme Siemens Danska i Siemens Hrvatska za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada u vetroparku Mesihovina. Ugovor za postavljanje interne kablovske mreže i povezivanje u nacionalni elektroprivredni sistem BiH je potpisan sa konzorcijumom ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o.

U saopštenju Elektroprivrede HZ HB se dodaje da su prve komponente turbina i stubova preneta na gradilište gde je početa njihova montaža na temelje.

Elektroprivreda HZ HB smatra da će vetropark Mesihovina, kada bude završen i stavljen u pogon, moći da snabdeva električnom energijom oko 27,500 domaćinstava. Prosečna potrošnja struje po domaćinstvu je oko 6.000 kilovat sati godišnje u opštini Tomislavgrad.

Završetak radova na izgradnji vetroparka Mesihovina i početak rada na proizvodnji električne energije se očekuje do kraja 2017. godine

Novac za izgradnju prvog vetroparka u BiH su obezbeđena iz više izvora, saopštila je Elektroprivreda HZ HB, precizirajući da je vlada Savezne Republike Nemačke dala donaciju od milion evra a da je nemačka razvojna banka KfW obezbedila kredit of 71 miliona evra dok je ostatak novca obezbedila Elektroprivreda iz sopstvenih sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. avgust 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. avgust 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. avgust 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. avgust 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.